Nejste přihlášen/a.
Ahoj jak v AJ poznám kdy mám použít DO a kdy MAKE? Např. ve větě Udělat si kamarády nevím jestli má být Make/Do a friends. (konkrétně tato věta je make a friends) ale u ostatních slov to neumím poznat :/
helpforenglish.cz/... doporučuji tyto stránky, je tam toho hodně
Podotykat ovšem, že nalezení mi trvalo 5 vteřin je asi zbytečné :D
U spousty slov se to nedá rozpoznat, v každém jazyku jsou věci, kteří si rodilí mluvčí osvojí už jako děti oposloucháním a dále o nich nepřemýšlí, ten, kdo se jazyk učí se potom musí spoustu spojení naučit, takje to s ustálenými slovními spojeními, kolokacemi, idiomy atd. Tak je to i u DO a MAKE - někde to jde podle poučky viz článek inzerovaný výše, jinde to chce "našrotit".
Jinak odkaz na Help For English web také vřele doporučuji, ty stránky si zapometujte, mohou vám často pomoci.
(Pokud máte Facebook, můžete se stát jejich fanouškem, pak vás upozorní statusem na každý nový příspěvek, takže můžete průběžně trénovat a prověřovat nenásilnou formou své jazykové schopnosti - tak to dělám já.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.