Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Do a Make- jak poznat co mám použít?

Od: rooney* odpovědí: 3 změna:

Ahoj jak v AJ poznám kdy mám použít DO a kdy MAKE? Např. ve větě Udělat si kamarády nevím jestli má být Make/Do a friends. (konkrétně tato věta je make a friends) ale u ostatních slov to neumím poznat :/

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

axlik*
hodnocení

3x

helpforenglish.cz/... doporučuji tyto stránky, je tam toho hodně :)

doplněno 06.11.12 18:10:

Podotykat ovšem, že nalezení mi trvalo 5 vteřin je asi zbytečné :D

askmenow*
hodnocení

2x

U spousty slov se to nedá rozpoznat, v každém jazyku jsou věci, kteří si rodilí mluvčí osvojí už jako děti oposloucháním a dále o nich nepřemýšlí, ten, kdo se jazyk učí se potom musí spoustu spojení naučit, takje to s ustálenými slovními spojeními, kolokacemi, idiomy atd. Tak je to i u DO a MAKE - někde to jde podle poučky viz článek inzerovaný výše, jinde to chce "našrotit".

Jinak odkaz na Help For English web také vřele doporučuji, ty stránky si zapometujte, mohou vám často pomoci.

(Pokud máte Facebook, můžete se stát jejich fanouškem, pak vás upozorní statusem na každý nový příspěvek, takže můžete průběžně trénovat a prověřovat nenásilnou formou své jazykové schopnosti - tak to dělám já.)

luke237
hodnocení

0x
Musim reagovat, protoze v tomto konkretnim pripade hrozi velka sance naprosteho ZTRAPNENI SE pred lidmi, pred kterymi si to nejmene budete prat. *smich*
  1. "konkrétně tato věta je make a friends": Spravne ma byt "make friends"
  2. "Make friends" znamena "Udělat si kamarády"
  3. "Do friends" znamena "Udělat kamarády" (ve smyslu "privezt je k orgasmu") *haha*
  4. pokud je "do" a "friends" ve stejne vete a "do" zastava funkci jineho slovesa, tak to pochopilne ma vyznam toho zastupovaneho slovesa

Jinak "make" znamena spise "vyrobit, vytvorit", kdezto "do" znamena spise "udelat, delat, konat". Spousta obratu se ale neda takto zduvodnit. Musi se to odposlouchat a naucit jako fraze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]