Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám menší problém. Našla jsem si přítele, který kvůli sporu se svým mistrem nedodělal ,,učňák" , takže nedostal výuční list. Teď je mu 24 let a přemluvila jsem ho, aby si školu dodělal. Jenomže nevíme jak to udělat. Jak máme požádat školu o dodělání výučního listu? A bude muset dělat znovu 3 roky? Nevím totiž jak je to po 26. roku, do kterého má každý student právo na vzdělání a jestli by ho tudíž vzali. Učil se obor automechanik a se základním vzděláním nemůže sehnat práci. Poradí nám někdo?
Právo na vzdělání není omezeno věkem. Věk 26 je hranicí, do kdy lze získat či mít status studenta (stát za něj hradí zdravotní pojištění, slevy na daních, na jízdném, vstupném, ...).
Ovšem i po dovršení 26 let je možné se (byť už za jiných podmínek) dále vzdělávat.
K délce učení: Záleží na tom, v jakém oboru se přítel bude chtít vyučit. Nechce-li měnit obor, mohl by se pro začátek obrátit na učiliště, jež nedokončil, a pokusit se dohodnout tam. Možná, že by mu část uznali (záleží na podmínkách té které školy).
Obor automechanik je ale poměrně žádaný, jestli v oboru nepracoval, bude pravděpodobně muset začít znovu od začátku.
Existují školy, které nabízí zkrácené 1-leté učební obory.
V této problematice nejsem fundovaný, ale předpokládám, že studium je možné i po dosažení 26. roku. Avšak s tím, že si studující studium hradí sám.
A nebo jinak. Pokud má pracující kamarády vyučené v tomto oboru, ať je požádá o pomoc. Mnoho úkonů se naučí pouhým shlédnutím, a nebo minimální praxí.
ať jde na večerní SŠ a udělá si maturitu, takové večerní školy myslim existujou, bude to ale drahé a asi těžké. Ale lepší než kdyby už celej život dělal na stavbě ) . Co dělal do dnes? Asi bude jak v Marečku podejte mi pero
) .
Ono je to takové složitější..když nedodělal školu, povedlo se mu najít práci v cihelně a tak hodil dodělání školy za hlavu, protože si myslel, že mu ta práce zůstane..bohužel ho asi po roce a půl propustili, ale i potom se mu na necelý rok podařilo sehnat práci ve sklárně, ale firma začala krachovat a tak propouštěla lidi. A od té doby se snaží už asi cca dva roky sehnat práci, ale bohužel se základním vzděláním se shání špatně. Navíc nemůže dělat ani profesionálního řidiče protože na jedno oko kvůli nepodařené operaci skoro nevidí. S tou maturitou by to asi vážně bylo těžké a navíc tady poblíž nás žádná večerní škola není. Každopádně Vám děkuju, ve svých 16ti letech se ještě moc kolem práce a podobných věcí neorientuju takže jsem vděčná za každou radu
Čau Meewe, může si na některých školách dodělat rovnou maturu. Studoval by tři roky. Pozor, nejedná se o nástavbu, ale o regulérní 4-letý obor zhuštěný do tří let. Je to kombinovanou formou. Nevím, kolik je takových škol v republice, ale tahle to stoprocentně umožňuje.
www.stredni.cz
Pokud by chtěl jenom učňák, nemohu sloužit, nevím. Každopádně za dotaz na učilišti nic nedáš. Peníze potřebují jako sůl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.