Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to spisovně správně?

Od: devx odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, potřebuju poradit jak je to správně:

1) Studoval jsem na Střední škole NA Praze 3, Ulice 100/1

nebo

2) Studoval jsem na střední škole V Praze 3, Ulice 100/1

Já bych volil číslo 1.

Ještě se chci zeptat jenom

Díky.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

3x

"devx", vylezeme třeba na střechu, ale studujeme v Praze 1. - pt

hodnocení

2x

Obě varianty se mi zdají divné a neúplné. Neznám souvislosti, ale napsala bych.

Studoval jsem na střední škole.

Studoval jsem střední školu v Praze.

Studoval jsem Střední školu elektrotechnickou (nebo jinou) v Praze 3, ulice Dvořákova(?) č. 100/1.

hodnocení

2x

Tohle trochu záleží na lokálním jazykovém úzu. Zde bych asi napsal "v Praze 6" . Ale třeba když si místo Prahy dosadím Vsetín, pak by mluvčí z Čech taky napsal "ve Vsetíně", ale pravověrný Valach se bude bít za vazbu "na Vsetíně". Srozumitelné je oboje.

iz*
hodnocení

2x

na střední škole v Praze/ve Vsetíně v Hranicích na Moravě

(1) názvy základních a středních škol se píší s počátečním malým písmenem, velkým písmenem pouze případné vlastní jméno v názvu (např. základní škola Jaroslava Seiferta, konzervatoř Jaroslava Ježka)

(2) v (ve) městech, obcích

doplněno 27.08.12 18:32:

Hovorový obrat na Praze 3 (na obvodě, na městě, na kraji) se často používá ve spojení se zastupitelstvem.

Souhlasím, že tak je to správné. Ale "na Vsetíně" si to stejně budou psát po svém.

Bydlím v kraji s vyšší nadmořskou výškou. V případě obcí ležících na jih, s nižší nadmořskou výškou, se správně říká v, ve. Třeba v Petrovicích, v Dlouhém... Ale jak se jde na sever a do kopců, už se říká a mnohdy i v úředních spisech píše na. Na Rokytně, na Milovech, na Fryšavě, na Kadově... Takže to v případě Vsetína docela chápu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]