Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
opravdu mooc bych od vás potřeboval poradit...
Jsem teďka v 9. třídě a měl bych si vybrat střední školu. Jenže já chodím na 8mi letý gympl, takže bych mohl mít ještě 4 roky čas. Jenomže sem se dozvěděl, že všeobecný gympl je nanic pokud zrovna netoužím jít na vysoukou, což já moc ne, tak bych potřeboval poradit, jak si mám vybrat správnou práci. Mám strašně rád sport, takže buď něco se sportem a nebo reportér - jako třeba v TV...
Máte nějaké nápady? je lepší zůstat na gymplu a nebo jít na SOU?
Kdybych zlstal na gymplu, dá se po gymplu s všeobecným vzděláním (s maturou) udělat nástavba třeba na automechanika nebo tak? Předem dík všem, co napíšou :D
pokud chcete práci se sportem, tak předpokládám, že nějaké sportovní výsledky za sebou máte? potom asi nejlíp poradit se s vaším trenérem, kam by vás nasměroval on. i když tedy osobně nevím o tom, že by byla nějaká spešl škola pro sportovce. napadá mě snad jedině škola dostihová škola (či jak se jmenuje - v Chuchli, v Pardubicích... ošetřování a péče o koně se zaměřením na dostihový sport), tam je určitě i možnost dělat třeba instruktora jízdy na koních a tak nebo učitelství, obor tělesná výchova (ale to je vejška).
na reportéra nevím, tam asi bude potřeba žurnalistika (ta se studuje nebo studovala na vysoký škole), každopádně bude potřeba všeobecný přehled, takže gympl a vysoká rozhodně neuškodí.
na SOU bych z gymplu určitě nešla. dneska je základ mít maturitu a standardem se pomalu stává i nějaký ten titul učební obor si můžete dodělat i s maturitou, pokud budete mít zájem o výuční list. můj exmanžel si takhle po vysoké škole dodělával ještě elektrikáře a izolatéra - oproti běžnému studiu byl tedy rozdíl ten, že si za studium musel zaplatit poplatek, na druhou stranu ale nemusel chodit do školy, studoval doma a chodil jenom na odborné konzultace, takže místo nějakých 3 let měl obor vystudovaný asi za půl roku. on tedy dělal ve stavebnictví, takže praxi měl splněnou z práce, jenom u zkoušek musel prokázat, že opravdu umí.
Nástavbu v návaznosti na maturitu určitě najdeš, studium by mělo trvat dva nebo jeden a půl roku. S maturitou + výučním listem je uplatnění o něco širší než s jedním nebo druhým. Pokud ale uvažeuješ o práci reportéra, měl bys zvážit studium žurnalistiky, pro niž je nejlepší přpravou právě gympl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.