Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou VŠ zvolit?

Od: di* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

už nevím jak se rozhodnout a proto zkusím poprosit o radu tady. Zajímá mě, jaká škola (obor) bude mít v budoucnu největší uplatnění, co bych měla zvolit?

Dostala jsem se na tři obory - Informatika ve veřejné spravě nebo regionální a informační management - Pardubice a nebo ještě Ústí nad Labem - Regionální rozvoj. Pište pro a proti pro jednotlivé obory nebo pokud má někdo zkušenosti s jmenovanou VŠ, náročnost studia atd. :)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lucius*
hodnocení

0x

Základem je si uvědomit fakt, že vysoká škola ti nic extra nepřinese. Musíš si najít sama to co tě baví a v tom se rozvíjet + jazyk. Pokud si toto uvědomíš budeš mít náskok před vrstevníky minimálně 5 let.

Volil bych tu, kde si najdeš předmět, který tě opravdu zajímá. + co nejdříve na VŠ pracovat (udělat si praxi v tom co plánuješ v budoucnu dělat).

doctor
hodnocení

0x

Školy na nic. Tyto obory studují čtyřkaři z Obchodní akademie. Vystudují a neumí nic. Název vznešený, ale to je vše.

Začni studovat např.strojařinu nebo elektro, tyto školy nejsou ovšem pro každého.

lucius*

To je trochu drsný soud ne? Každá škola je pouze pro titul, pokud si najdeš cíl tak ci ho získáš s jakoukoliv školou. U nás je to bohužel přežitek z dřívějších dob, že škola je automaticky základ pro dobré místo. Schválně kolik z nejbohatších lidí světa má vysokou školu?

Škola je pouze pomůcka, já osobně bych si po zkušenostech vybral právě "lehkou" školu a učil se co potřebuji ...

k2

Mozna napsane drsne, ale je to vicemene pravda. Drtiva vetsina oboru, ktere maji v nazvu "verejna sprava, regionalni..." predpoklada uplatneni ve statni sprave ci ve firmach na tuto spravu napojenych.

V CR je statnich uredniku mnoho a tato mista jsou navic obsazena na protekci uz dlouho pred jejich uvolnenim. Studovat VS, po ktere muzu pracovat jako statni urednik je v dnesni dobe opravdu jista cesta na pracak...

A pro soukromy sektor je vzdelani v tomto oboru vcelku nezajimave.

Samozrejme, i absolvent takovehoto oboru se muze rychle a dobre uplatnit, ale vzhledem k prebujelosti statniho aparatu to bude opravdu par studentu.

di*
hodnocení

Nezajímá mě názor co bych měla studovat. Chci vybrat prespektivnější obor z těchtou. Jelikož mě tahle sféra láká, tak jí studovat chci.

Vím, že je mnoho lepších oborů, ale musíš mít pro ně také předpoklady. Každý by měl studovat to, nač se cítí. Proto neberu lidem ani nějaké humanitní vědy, když chtějí jen titul. A kdybych chtěla jen titul, tak věř, že je studovat půjdu :)

iz*

Ze zmíněných oborů snad ta informatika ve státní správě.

uzovka*

Je to drsné, ale je to tak, jak píše doctor a k2. Pokud budeš chtít pracovat ve veřejné správě, budeš mít problém najít místo. Perspektivní není ani jeden z těch oborů. Vlastně se ptáš, který z nich je nejmenší zlo. :(
Řekl bych, že snad ta informatika, tedy alespoň podle názvu oboru. Ta se totiž snad bude dát uplatnit i mimo úřady, pokud budeš mít dobré znalosti. Ale nevím, co konkrétního tě láká na studiu veřejné správy. Ty to snad víš a podle toho si zvol obor. Podívej se, jaké předměty se na těch oborech učí, co se v těch předmětech bere, kdo je učí, najdi si něco o těch lidech atd. Většinu informací najdeš v anotacích studovaného oboru nebo přímo na stránkách školy. UPce i UJEP používají informační systém STAG, kde to všechno najdeš a kde jsou ti informace o studijních oborech a předmětech na nich k dispozici i bez registrace.
Adresy jsou pro UPce "stag.upce.cz" a pro UJEP "stag.ujep.cz". Pak už jen půjdeš bez přihlašování rovnou na Prohlížení -> zvolíš fakultu, rok, formu a typ studia a vyhledáš svůj obor. Na něm už najdeš informace o předmětech, které jsou v jednotlivých ročnících podle studijního plánu vyučovány a když klikdneš na předmět, objeví se ti jeho anotace, osnova, garant, přednášející a cvičící.
No snad ti informace pomůžou. Osobně jsem si druhou vysokou školu nevybíral podle názvu oboru, ale právě podle toho, co se tam učí. Takže i když mnohdy nejsou anotace 100%, mě STAG celkem pomohl. ;)

di*
hodnocení

Bohužel, tohle všechno mám již prostudované. Jak říkám o oborech mám zjištěno vše. Jen mě zajímal Váš názor na jednotlivé obory. Né odrazování od studia. :)

miria*
hodnocení

0x

Kupte si dnešní Hospodářské noviny (24.8.) Je tam přehled VŠ z pohledu uplatnění a platů absolventů. Vstup na dobré místo je z VŠE v Praze, Provozně ekonom. fakulty Mendelovy univerzity, ČZU a ekonomie na FVS UK. Vstupenkou na dobré místo (vysoká míra uplatnění, plat až 50 tis. po 4 letech praxe) je obor informatika a statistika na VŠE. Další perspektivní obory z hlediska získání vysoké pozice a platu jsou pro absolventy fak. strojní a elektrotechnické. Nejhorší vyhlídky na uplatnění je pro absolventy z Liberce, Ústí n. L a Ostravy.

uzovka*

Neříkám, že si HN informace vycucaly z prstu, ale s těmi informacemi se musí umět pracovat. Takže třeba poslední věta, která řáká z jaké školy je nejhorší uplatnění, je řekl bych, dost zavádějící. Univerzity v Ústí, Ostravě a Liberci mají i když nejen, ale hlavně, studentry z jejich regionu. Pokud někdo jde studovat tzv. doma, tak je celkem nepravděpodobné, že by se po škole za prací odstěhoval. Jak známo, tak severní Čechy a severní Morava a Slezsko jsou regiony s nejvyšší mírou nezaměstnanosti u nás. Pokud si to člověk dá všechno dohromady, vyjde opravdu, že VŠ v Ostravě, ÚL,... na tom budou co do uplatnění studentů špatně a školy v Praze a Brně celkem dobře.

U uplatnění ale záleží vůbec nejvíc na získaných hnalostech z praxe. Pokud student bude ve svém oboru pracovat již při škole, bude studovat uplatnitelný obor a bude ochotný hledat práci nejen ve svém regionu, tak své šance na nalezení dorého místa i po škole zvýší několikanásobně.

jednoznacneujep
hodnocení

0x
Ahoj jednoznacne UJEP, tuhle skolu daš na 100%, budeš mat titul a poom si dodelas praxi, a az ke dbudes mat tie praxe tak bude ti fajn- Jednoznacne si vyber UJEP tam su naroky len 10% zo 100

figurek*
hodnocení

0x

tady si prosím uvědomte, podle čeho se postupuje při výběrových řízeních na pracovní místa.

Bývá to trochu jinak, než si lidi myslí.

Kritéria výběrových řízení jsou obvykle

druh školy a titul

praxe

jazykové znalosti

reference od předchozích zaměstnavatelů

ostatní dovednosti (tady vaše šance rostou například když umíte něco užitečného, co neumí nikdo další)

Za každé splněné kriterium dostanete jeden bod. Tyto body se ve výsledku nesčítají, ale násobí. Takže když místo jednoho z nich máte nulu, pak je ve výsledku taky nula a na skutečně dobré pracovní místo se nedostanete.

Proto bych vám poradil: Nezatěžujte se příliš tím, jestli vystudujete informační management nebo informatiku státní správy. Ty obory se nepochybně překrývají. (Znám jednoho, co má vystudovanou důlní mechanizaci na VŠB v Ostravě a dělá ve vývoji v automobilce. Já taky dělám něco úplně jiného, než na co mám školu atd.)

Hlavní je v tuto chvíli ten titul a dobře zvolit směr, kterým se chcete dát. Směr už si musíte zvolit sama.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]