Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
rád bych se zeptal jak a podle čeho se řeší problematika měkkého, resp. tvrdého Y v případě takovýchto vět:
Německo a Rusko se dohodli/y, že...
Německo, Rusko, Velká Británie jednali/jednaly...
V prvním případě mě instinkt říká napsat měkké I, protože Německo a Rusko jsou obě středního rodu.
V případě druhém už je "žena" - Velká Británie, tam už bych spíše viděl Y tvrdé.
Ani v jednom případě si všam nejsem jistý a nevím, podle čeho se řídit.
Prosím, pomožte. Děkuji.
Libi
V obou případech bych psal tvrdé y. ( Citát z jazykové příručky Ústavu pro jazyk český:
Rakousko a Polsko přistoupily neprodleně k jednání.
(In: prirucka.ujc.cas.cz/... )
doplněno 17.08.12 11:37:Pokud se vícenásobný podmět skládá ze jmen v čísle jednotném, bude -i pouze v případě, kdy mezi těmito jmény je podstatné jméno rody mužského životného, jinak se píše -y. Takže třeba Rakousko, Polsko a Chamberlain přisoupili... Naproti tomu mezi větami
Německo a Rusko se dohodl-, že...Vidím, že bimbam byla rychlejší (ale když jsem začal psát, ještě to tam nebylo). Nicméně, aspoň jsem to rozvedl, uvedl podrobnější citaci, což může být k dobrému i na škodu.
Díky moc za vyčerpávající vysvětlení.
Na můj příklad se tedy vztahuje problematika "několikanásobného podmětu", ve kterém není rod mužský životný.
Něco mi tam ale přeci jen není jasné. Tebou citované pravidlo říká: Není-li složkou podmětu jméno rodu mužského životného, mají jména rodu mužského neživotného a rodu ženského přednost před rodem středním. V přísudku v takových případech píšeme -y.
V mém příkladu: Německo a Rusko se dohodly... však žádný rod mužský ani ženský není, takže nelze ničemu dáti přednost podle tohoto pravidla tak, aby šlo napsat -y. Je to Německo a to Rusko. Proč se tedy i tak píše tvrdé -y?
Na tuhle otázku, proč se v případě několikanásobného podmětu složeného jenom z podstatných jmen středního rodu píše v přísudku ypsilon, nedovedu najít poučku. Prostě to tak je.
Zkuste vyslovit větu: Štěně a kotě si hrála. To snad ani nejde.
Přesně tak. "Hrála si" by bylo třeba ve větě "Mláďata si hrála".
doplněno 17.08.12 13:40:Vlastně by se jako pravidlo mohlo brát právě to "prostě to tak je"; ta věta o přednosti je spíš obecná informace, která v toomto případě nedává nic užitečného. (Co jiného jsou pravidla, než tvrzení, že za jistých okolností je to tak a tak?)
V obou případech tvrdé Y.
Nedohodli se ONI - lidé z těch zemí, ale dohody se ty země. Podmět rodu ženského...ty země...ypsilon.
Fajn rone,ale nejsou země a lidé v nich totéž?Země se skládají z lidí?Pravidla souhlasí s tebou,ale...
Mluvnicky nikoliv, a tady je to výrazně různé i obsahově. Když se domluví Rusko a Měmecko jako státy, je to něco podstatně jiného, než když se dohodnou lidé v nich.
Nejen pravidla, ale i realita. Určitě se nedohodli všichni občané obou států, ale jen zástupci, kteří reprezentují stát jako celek.
To není přesné. Zde nejde o země - rodu ženského, ale o Němocko a rusko rodu středního.
Analogický příklad " v opačném gardu":
Berlín a Moskkva se dohodly - podmět složený ze jmen rodu mužského aneživotného a ženského,
ale Hlavní města Ruska a Německa (rod střední v množném čísle) se dohodla
(Ještě by mne zajímalo, jak by vypadala věta "Berlínský medvěd a britský lev se sešl-")
Rusko a Německo se ne/dohodly. Německo, Rusko a ČR ne/jednaly. Jde o neživotné názvy států, všeobecný podmět není oni (to lze pouze u životného podmětu). Pomoci si můžete obecným podmětem - státy (země, vlády) ne/jednaly, se ne/dohodly.
doplněno 17.08.12 18:43:Reakce na @kartaginec (17. VIII. ve 14:40):
Vaše vysvětlení je samozřejmě v pořádku (jenom jsem si před vložením neobnovila stránku). Podmět "státy" jsem nemínila jako vysvětlení, nýbrž jako pomůcku pro nerozhodné... Ovšem máte pravdu, že u měst už by to bylo zavádějící.
To není dobré vysvětlení. Jak píšu výše, zkuste si to na větě
Berlín a Moskva se nedohodly
kde by teorie všeobecného pomětu říkala
města se dohodla
což je sice dobře, ale
Berlín a Moskva se dohodla
je trochu podivné
Co vám vadí na vysvětlení Ústavu pro jazyk český?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.