Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oxidace Manganistanu

Od: marekluks* odpovědí: 3 změna:

Chtěl bych se zeptat jaké podmínky, nebo co musím udělat s manganistanem draselným abych dosáhl silné oxidace při které se manganistan zapálí po přidání glycerolu. A ještě kde ten glycerol seženu? Díky.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Marku,také tě pálí bydlo,že máš zdravé ruce?Jak je vidět z dotazu,chemie zrovna není to,o čem bys něco věděl.Manganistan je pouze oxidační činidlo.Glycerin by měl být to,co se bude oxidovat.Nevím,kde jsi tuto reakci vyčetl.Většinou se pro takové směsi používá s manganistanem práškový cukr.Aby se glycerin vznítil,bude se muset silně zahřát.Glycerin i manganistan(hypermangan)lze koupit v lékárně.

JABRAKA

dotaz*
hodnocení

1x

a hlavně opatrně, opatrně, opatrně

xcertx
hodnocení

0x

Tento pokus se provadi tak, ze z manganistanu vytvoris maly kopecek. Tycinku, nebo pipetku ponoris do koncentrovaného glycerolu a kapku glycerolu kapnes na manganistan. Dojde samovolne k zapaleni glycerolu a vyvinu sazí. Rozhodně nepoužívej větší množství glycerolu. Glycerol seženeš v prodejnach chemikálií za asi 200 Kč litr. Nicméně je možné, že ti ho nebudou chtít prodat. Pokud ráde experimentuješ, doporučuji zkusit ve svém okolí sehnat nějaký kroužek s tímto zaměřením, nebo nějakého zapáleného učitele chemie. Nebezpečné pokusy nedělám nikdy sám ani já a to chemii učím na vysoké škole. Vždycky mám někoho poblíž, kdo mne kdyžtak zachrání...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]