Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zivotni rozhodnuti

Od: pojda678 odpovědí: 10 změna:

Mam velke dilema ohledne me budoucnosti. Jelikoz jsem nepocital s tim, ze by vyslo me odvolani na VS tak jsem se celou dobu smiroval s tim, ze pujdu na jazykovku a vylepsim si anglictinu. Ovsem to jsem se hrube prepocital. Na VS jsem se dostal a ted nevim jestli ji odmitnout a jit na tu jazykovku a nebo ji prijmout. Neni to uplne obor , ktery by me 100% tahnul, ale trochu me to zaroven laka zkusit. Zaroven bych se rad naucil perfektne anglicky a bojim se, ze diky VS nebudu mit tu moznost. Bojim se, ze nebudu mit behem VS cas na cizi jazyk abych se jej naucil poradne. Zaroven kdyz pujdu na jazykovku tak se bojim, ze mi treba VS nevyjde za rok a budu si letosni rozhodnuti jit na jazykovku vycitat. Dalsi moznosti je jit na tu VS a ucit se ajinu v kazde volne chvilce pripadne s nejakym doucovanim mimo, myslite, ze to lze zvladnout? Co by jste delali na mem miste? Jsem z toho nestastnej, nevim co je to spravnejsi pro me. Rodice me do niceho netlaci, ale jen mi rekli svuj nazor, ze by bylo asi lepsi jit na VS. Podle nich se nechci ridit, ale neco an tom asi bude...uz sem na toto forum jednou psal pod jinacim nickem a jelikoz se mi dostalo dobre pomoci tak se obracim znovu. I podruhe sem toto napsal i jinam, protoze vim, ze jedine tak se mi dostane dostatek odpovedi ze kterych se dobre dela rozhodnuti...moc diky za tenhle web.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

darusenka*
hodnocení

1x

Rozhodne jdi na VS *hej*Anglictina se da studovat pri skole, po ukonceni vysoke, nebo existuji alternativy, nez je biflovani v kazde volne minute ;) Zahranicni pobyt, zkus sletovat filmy v AJ, cist knizky (existuji specialni edice s vekou skalou obtiznosti), popripade nejaky kurz, nemusi to byt hned intenzivni studium jazyka *palec*

Preju hodne stesti *pusa*

martinaa*
hodnocení

1x

Také radím jít na VŠ. Jazykovka, případně jazykové kurzy, se dají dodělat takřka kdykoli, a když výšku zkusíš a doděláš, tím lépe pro tebe:)

hodnocení

0x

Jednoznačně VŠ. AJ se dá studovat bokem, ale pokud se nerozjedete, třeba o prázdninách, na nějaký studijní pobyt do zahraničí, stejně se nikdy dokonale nenaučíte...

vit1
hodnocení

0x

přesně tohle "dilema"jsem řešil a je to zhruba měsíc,vybral jsem si jazykovku,protože již ted mám anj na vyšší úrovni a chci ji zdokonalit a potom na rok odjet do austrálie.Rozhodoval jsem se mezi jazykovkou a soukromou vš.A myslím ,že jsem si líp vybrat nemohl.Myslím,že na VŠ se jazyk pořádně nenaučíš,tam se to neučí jako na střední,je to o samostudiu.Kolikrát budeš mít anj na VŠ- 2-3 TÝDNĚ max.Kdežto na jazykovce je to 80 hodin za měsíc.Což je nestrovnatelné,hlavně se s jazykem potkávat každý den je fajn.Hlavně si musíš vybrat kvalitní jazykovku a to je kunšt.Většina jazykovek je tahá prachy.A navíc za rok se naučíš (na kvalitní jazykovce) hodně a můžeš přeskočit o 2 úrovni.Ale musíš se jazyku věnovat i doma a nenechávat to jen na školu.A po jazykovce můžeš jít jít na VŠ a než nastoupíš (do září je dost času) tak si můžeš na 2,5 měsíce odjet na zkušenou do zahraničí a ověřit si v praxi tvoje znalosti.A znalost angličtiny ti umožní třeba na VŠ stduovat celý akademický rok v rámci erasmu na nějaké vysoké škole v zahraničí a ještě si ten jazyk vylepšit.A proto aby si tam mohl jet musíš mít doklad o znalosti na určité úrovni.S B1 se nikam nedostaneš.Myslím že kvalitní jazykovka je jen plus pro tebe.Není kam spěchat.Rok tě nezabije.Navíc dne na každé prestižní místo je požadováná plynulá úroveň angličtiny.Si mladý a ještě si na vysoké užiješ neboj,ale do 26 času dost.Stejně i s vysokou je dnes těžké najít práci,takže není fakt nikam spěchat.A důchodu se nedožiješ :D.Navíc nebudeš omezený pouze na pracovní působení v ČR ale můžeš pracovat i v zahraničí.A ten pocit,nezatěžovat se titulky u filmu :D.Každopádně je to na tobě.Ale i kdybys šel na vysokou a dělal nějaký kurz třeba 4 hodky týdně,tak je logické,že se učení protáhne.Prostě naučit se za rok pořádně anglicky a odfajkovat si (Ano už umím anglicky a další level je VŠ).Hodně štěstí.Hlavně napiš jak si se rozhodl

vit1

a kde bydlíš?

chloe*
hodnocení

0x

Šla bych na VŠ. Netuším, jaká je úroveň jazykovek u vás, ale 4 roky jsem pracovala v oboru vzdělávání - cizí jazyky - a u nás po roce z jazykovky odcházeli lidé se znalostmi jen o málo lepšími, než měli po maturitě. Nadrilují je gramatiku, ale mluvit je nikdo nenaučí, to je základní problém našich škol. Děcka umí max. tupě překládat slovíčka a vyjmenovat časy, ale dát dohromady kloudnou větu je velký problém. Pokud máš o jazyk zájem, což jen schvaluji, jeď ven. Tady se ho nenaučíš, dokud budou učit ženy, které v Anglii byly maximálně na poznávacím zájezdu jako dozor. Úroveň angličtiny na našich školách je skutečně nízká, před asi dvěma lety byla dotace od EU na kurzy AJ pro učitelky. Lezly mi oči z důlků, když si učitelky angličtiny na ZŠ a SŠ kupovaly nejčastěji úroveň pre-intermediate! Buď bych na rok někam vypadla a nebo jdi na VŠ a vycestuj v rámci ERASMU nebo tak něco - je to asi nejjistější způsob jak se bezpečně dostat "ven"

figurek*
hodnocení

0x

Podle mě je volba jasná. Udělejte si VŠ.

Lidi s VŠ diplomem a se slabším AJ mají lepší možnosti než lidi bez diplomu s mistrým AJ.

hodnocení

0x

Také hlasuju pro VŠ. O prázdninách, které má VŠ dlouhé, můžeš zajet do té země na brigádu a za tu dobu se naučíš to, co za rok na jazykovce. A po VŠ klidně jet na zkušenou do světa. Proč ne?! S diplomem v kapse.*hej*

doplněno 15.08.12 16:19:

vit, nemyslím, že by tazatel neuměl vůbec nic. Určitě umí a má čas na mimoškolní vzdělávání s rodilými mluvčími. Není problém. Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.;)

vit1

jenomže český diplom ve světě=vůbec nic,a navíc,proto aby mohl pracovat v zahraničí nebo vyjet do zahraničí v rámci erasmu,je nutné mít angličtinu již na vyšší úrovni,a člověk co má angličtinu na nízké úrovni nemůže čekat že když odjede pracovat do zahraničí s téměř nulovou angličtinou,že ho zaměstnají,dnes to už tak nefunguje.Všude chtějí komunikativní úroveň.Víte co tam jezdí za lidi z chudých zemí,i na místo uklízečky je třeba 30 žadatelů.Navíc bez příslušné gramatiky a slovní zásoby by se stejně nenaučil nic,kdyby tam třeba nenavštěvoval jazykový kurz.Do zahraničí se jezdí angličtina jen vybrousit,hlavně výslovnost apod.Prostě v česku to tak je, a úroven výuky jazyků na českých vš je tristní.

pojda678
hodnocení

Jsem z Prahy. Z Angličtiny jsem složil maturitu za jedna, ale neřekl bych, že jí nějak mistrovsky umím. Ještě před rokem jsem na tom byl mizerně, ale kvůli maturitě jsem na to sedl a i díky doučování jsem to zvládl tak jak jsem to zvládl. Bohužel největší problém mám v mluvení. Gramatika občas zahapruje, ale to se doladí. Neumím ovšem rychle anglicky zareagovat a tak trochu se bojím, že to špatně řeknu. To je jeden z hlavních důvodů proč bych se chtěl jít se na jazykovku rozmluvit a a dotáhnout gramatiku do zdárného konce. Ovšem odmítnout VS se mi zdá jako slušný hazard nehledě na fakt, že s jazykovkou by to bylo volnější období. Leda si při VS najít doučování, ale říkám si, že na VS budu rád, že zvládnu samotnou školu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]