Nejste přihlášen/a.
Už se zde něco z ČJ probíralo, tak mně napadlo, jak se slabikuje jméno "Pavla" a jak se rozdělí na konci řádku. Jak je to gramaticky správně? - pt
Toto praví ústav pro jazyk čeaský:
2.3 Skupina souhláska + písmeno l (v jiné než slabikotvorné pozici)"kartaginec", moc děkuji. Vím, že jste to tady už jednou psal, ale neuložila jsem si to. Momentálně mi nejde bodování, jen u "bimbam" se hodnocení objevilo. Až to budu mít opravené, tak rozdám bodíky. - pt
Myslím, že je správně dělení Pa-vla i Pav-la.
Protože neumím kopírovat text, tak jen odkaz na:
IV. Dělení slov, odstavec c
A jsem si jistá, že ladaadal reagoval na fitmajku.
"bimbam", děkuji, je tam toto:
c) Kde je jasná hranice mezi základem slova a koncovkou nebo příponou začínající na souhlásku, je tato hranice zpravidla také hranicí pro dělení. Např. starost-mi, hlub-ší, soutěž-me, vrať-me, padnuv-še, tisk-li; kost-ka, dět-ství, stateč-ný, tvár-livý, kamen-ný, měst-ský, zvlášt-ní, abstrakt-ní, stár-nout.
Jestliže už je stavba slova ze současného hlediska nezřetelná, je možno dělit slovo na kterékoli jeho slabičné hranici, např.: zam-knout i za-mknout, nad-chnout i na-dchnout; bás-ně i bá-sně; cit-ron i ci-tron; dok-tor i do-ktor; hr-dlo i hrd-lo; myš-lenka i my-šlenka; se-stra, ses-tra i sest-ra; vlastnos-ti i vlastno-sti; čes-ký i če-ský; všich-ni i vši-chni; pras-kat i pra-skat atd.
Tkže ve slově, čí jménu "Pavla" je stavba slova nezřetelná? Chápu to tak, že se dá rozdělt:
1/ Pa - vla
nebo
2/ Pav - la
Vrtá mi to v hlavě delší dobu, co se zde již podobný problém, ale s jiným slovem řešil.
Já si pamatuju ze školy, že nám učitelka vysvětlovala, aby po rozdělovacím znaménku nezáčínala část slova souhláskou, že by se to špatně vyslovilo. Toto mi utkvělo v paměti. Možná k tomu říkala další poučky, to už opravdu nevím, bylo to v roce 1958, tak jsem to zapoměla a také se jistě měnily pravidla pravopisu. Chtěla jsem vědět, jak by to bylo nyní správně. - pt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.