Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slabiky a rozdělení slova

Od: pt® odpovědí: 4 změna:

Už se zde něco z ČJ probíralo, tak mně napadlo, jak se slabikuje jméno "Pavla" a jak se rozdělí na konci řádku. Jak je to gramaticky správně? - pt

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Toto praví ústav pro jazyk čeaský:

2.3 Skupina souhláska + písmeno l (v jiné než slabikotvorné pozici)
1. Pokud předchází písmenu l v neslabikotvorné pozici písmena s/š/d a před nimi není morfematický šev (předponový nebo mezi dvěma složkami složeniny), můžeme dělit jak před l, tak před s/š/d. V praxi přitom doporučujeme spíše dělit před l (například doporučujeme spíše svis-lý než svi-slý).
Příklady:
svi-s-lý, po-vi-d-la, my-š-len-ka, my-s-let, mo-d-li-teb-na, pra-d-le-na, ko-va-d-li-na, vi-d-le, je-d-le, kap-s-le (v případě, že předchází šev, dělíme na švu: po-slat, vy-dla-bat, troj-sla-bič-ný)
2. Pokud před l předchází souhláska jiná než s/š/d, dělíme vždy před l.
Příklady:
ber-la, kuk-la, ram-li-ce, re-pub-li-ka, jeh-li-čí, ryng-le, pent-le, žong-lér, bib-lio-té-ka, bub-li-na, deb-li-s-ta, pub-li-ka-ce, kob-li-ha, ang-li-s-ti-ka, cyk-li-s-ti-ka, cyk-lus, bet-lém, cih-la, truh-la
pt®
hodnocení

"kartaginec", moc děkuji. Vím, že jste to tady už jednou psal, ale neuložila jsem si to. Momentálně mi nejde bodování, jen u "bimbam" se hodnocení objevilo. Až to budu mít opravené, tak rozdám bodíky. - pt

hodnocení

4x

Myslím, že je správně dělení Pa-vla i Pav-la.

Protože neumím kopírovat text, tak jen odkaz na:

pravidla.cz/...

IV. Dělení slov, odstavec c

A jsem si jistá, že ladaadal reagoval na fitmajku.

pt®
hodnocení

"bimbam", děkuji, je tam toto:

c) Kde je jasná hranice mezi základem slova a koncovkou nebo příponou začínající na souhlásku, je tato hranice zpravidla také hranicí pro dělení. Např. starost-mi, hlub-ší, soutěž-me, vrať-me, padnuv-še, tisk-li; kost-ka, dět-ství, stateč-ný, tvár-livý, kamen-ný, měst-ský, zvlášt-ní, abstrakt-ní, stár-nout.

Jestliže už je stavba slova ze současného hlediska nezřetelná, je možno dělit slovo na kterékoli jeho slabičné hranici, např.: zam-knout i za-mknout, nad-chnout i na-dchnout; bás-ně i bá-sně; cit-ron i ci-tron; dok-tor i do-ktor; hr-dlo i hrd-lo; myš-lenka i my-šlenka; se-stra, ses-tra i sest-ra; vlastnos-ti i vlastno-sti; čes-ký i če-ský; všich-ni i vši-chni; pras-kat i pra-skat atd.

Tkže ve slově, čí jménu "Pavla" je stavba slova nezřetelná? Chápu to tak, že se dá rozdělt:

1/ Pa - vla

nebo

2/ Pav - la

Vrtá mi to v hlavě delší dobu, co se zde již podobný problém, ale s jiným slovem řešil.

Já si pamatuju ze školy, že nám učitelka vysvětlovala, aby po rozdělovacím znaménku nezáčínala část slova souhláskou, že by se to špatně vyslovilo. Toto mi utkvělo v paměti. Možná k tomu říkala další poučky, to už opravdu nevím, bylo to v roce 1958, tak jsem to zapoměla a také se jistě měnily pravidla pravopisu. Chtěla jsem vědět, jak by to bylo nyní správně. - pt

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma slabikotvorná souhláska
Otázky na téma slabikotvorné souhlásky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]