Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem rádcům. Ráda bych vám svěřila své trápení a znala váš názor. Mám za sebou první ročník konzervatoře - cello, ale stále častěji začínám uvažovat o přestupu na gymnázium. Mezi těmito školami jsem se rozhodovala už na základce - volba padla na muziku. Nicméně teď mi to stále častěji hlodá v hlavě. Konzervatoř je poměrně specifický druh školy, žádná matika, fyzika, chemie, pouze český a anglický jazyk (a to na nás vyučující kladou ještě nižší požadavky než na základce, protože ,,jsou přece muzikanti, ty to nepotřebují'' - naprosto špatnej přístup). A já začínám už po tom prvním roce pociťovat, jak stagnuju, postupně zapomínám i ty základní věci, v muzice se sice rozvíjím, ale sotva si pamatuju, co je to dvojčlenka, což je strašná ostuda. Nikdy jsem se za žádného hlupáka nepovažovala, základkou jsem prošla s vyznamenáním a ráda a hodně čtu, jenže v 16ti letech si skoro nepamatovat chemickou značku cínu (když to nepoužívám a jako cellistka bych to teoreticky neměla nikdy potřebovat), to už je sakra blbý... Když se kouknu do budoucna, ten život muzikanta mě láká a zároveň děsí. Líbí se mi na tom to bohémství (to už máme v rodině ), ale zároveň si říkám, že nedostanu-li se tam, kam si přeji, tak vlastně nic jiného neumím a můžu jít tak maximálně (to v tom lepším případě) užit děti do Lidušky ,,Skákal pes''. Když se kouknu na výhledy z gymplu, líbila by se mi taková medicína (vím, vysoký cíl), filozofie, religionistika nebo umělecké směry - hudební věda, divadelní věda, atp. Žádné konkrétní povolání mě ale nenapadá. Tak vystuduji religionistiku, ale co pak?... Nechci ale odbíhat od tématu. Dalším, nad čím také přemýšlím, pokud by tedy k tomu mému přestupu došlo, je, jak bych zapadla do nové školy. Nechci škatulkovat, ale přijde mi, že na konzervatoř chodí takový jiný druh lidí, pojí je aspoň ta hudba, na nějaké řešení oblečení a podobných věcí, je tam čas minimální. Jsme celkem dobrý kolektiv, takže nějaké posmívání nebo šikana jsou tam minimální, přesto jsou - asi jako všude. A vzhledem k tomu, že jsem děvče krev a mlíko (jak říká děda :D), nerada bych se setkala s nějakým posměchem, či něčím takovým od lidí, kteří nemají na práci nic jiného... Každý názor ocením a předem děkuji
Jindra
Tak asi ta nejdůležitější věc, tohle si musíš rozhodnout sama.
Ale záleží jak se ve škole cítíš a jestli víš, že chceš dělat něco s hudbou teda dále pokračovat na konzervatoři. Pokud tě víc láká všeobecný vzdělání nebo i medicína jak píšeš...tak bych volila gympl, zase z gymplu nemáš žádné zaměření a většinou je nutné jít dál na vejšku. Pokud jsi studijní typ a víš, že na vejšku bys šla tak proč ne. S přestupem na jinou školu sice zkušenosti nemám, ale v dnešní době je to poměrně častý jev na středních školách gymplech. V tom bych velký problém neviděla.
Rozhoduj se podle toho co tě baví a co bys ráda dělala v budoucnu...určitě s gymplem máš větší šance ve více oborech než s oborem jen hudebním.
Dobrý den.
Je to rozhodnutí, které může ovlivnit celý Váš život. Proto je třeba nic neuspěchat, nedělat žádné ukvapené závěry. Živit se hudbou musí být ohromně zajímavé. Jak vidím,máte ale určité pochybnosti. Stejně tak gymnáium. Určitě ho zvládnete, ale co dál. Zase je třeba vybrat si určité zaměření, specifikaci. Možná je vhodné zkusit gymnázium a získat tak čas na další rozhodnutí, jakému oboru se věnovat. Muziku si můžete nechat jako svého krásného koníčka. Ale je to jen moje úvaha. Pořádně popřemýšlet a rozhodnout se musíte sama. A já Vám k tomu přeji hodně odvahy.
Studoval jsem dálkovbě konzervatoř v Praze. Nedodělal jsem poslední ročník. Táta mne dovedl k muzice,ale moc mne to nebavilo.Pak jsem dostal velice přísného učitele a cvičil jsem i 6 hodin denně.V podstatě jsem nic jiného nedělal než hrál.U toho jsem dělal učňák.Pak jsem šel na dálkové studium té konzervatoře.Už léta nehraju.Přestal jsem ze specifických důvodů,které tu nechci rozebírat.Bylo to takové velice intenzívní duchovní hledání a hledání sebe sama.Dostal jsem se až na hranici duševní choroby.Poznal jsem ale věci o kterých lidé jen přemítají a dohadují se jestli to je pravda či nikoliv.Já už vím a tak nepřemítám... Už se tolik nebojím.Poznal jsem co jsem chtěl vědět.
Hudbu jsem pověsil na hřebík...Dodnes ale rozumím muzice.Když slyším třeba swingáč,říkám si,safra zase bych si zahrál...Zrovna teď si u tohoto psaní pouštím Agnus dei od Barbera (
Ahoj, myslím, že záleží škola od školy. Nicméně u nás na konzervatoři, má několik studentů vypracovaný individuální studijní plán a v pohodě to zvládají, profesoři jim vycházejí co nejvíc vstříc a není žádný problém. Tímto stylem studovalo i několik mých dalších přátel na jiných konzervatořích (Na Rejdišti, v Pardubicích...). Takže myslím, že když se dohodneš, nějakým způsobem to určitě jde. Nicméně čekej velké lítání, pošlou Tě do pedagogicko-psychologické poradny, spousta papírů, žádostí na krajský úřad, atd...
já si myslím, že byste měla především uvážit, co chcete dělat po střední škole. Gymnázium vám dá pouze a jedině maturitní vysvědčení, nic víc. Konzervatoř je přece jen odborná škola. Kdo má konzervatoř a vysokou školu, má dvě odborné školy. Kdo má gymnázium a tutéž vysokou, má odbornou školu jednu. Kdo má konzervatoř, má jednu střední odbornou školu. Kdo má jen gymnázium, nemá skoro nic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.