Nejste přihlášen/a.
Pro třetí pád je možné použít mně nebo mi
tak říct "mi" na začátku věty by mě asi ani nenapadlo, to zní opravdu šíleně
Mně se tam líbilo, mně to neříkej, podej mi to, nebo podej mně to.
Přesně tak. Tvar mně je tudíž univerzálnější,Kratší tvar 3. pádu (mi) se užívá jen příklonně , musím se přiznat, že podobu " Mi někdo řekl" a podobně prostě nechápu a šíleně mě (tvar mne se v hovoru v podstatě neužívá, má spíše knižní ráz, ale správný je také) tahá za uši.
doplněno 02.01.13 12:52:Taky "pojď k mi" by znělo dost hrozně ale to jsem ještě neslyšel. Ve větě "Dej mi to" bych já osobně použil spíš mi, ale dej mně to je naprosto v pořádku jen mi to méně lahodí (méně to lahodí mně, tobe možná více - to tobě berte čistě gramaticky, nemá se to vztahovat k žádné zde diskutující osobě.
).
Mně i mi jsou tvary téhož osobního zájmena (já).
Tvar mně se používá ve 3. a 6. pádě, tvar mi pouze ve 3. pádě. S výjimkou postavení na začátku věty nebo po předložce (tam je vždy mně) si můžete vybírat, kdy který tvar použijete.
doplněno 02.01.13 13:22:Poznámka: Přestože jsou oba příklady uvedené v dotazu správně, dala bych v obou případech přednost tvaru mi.
Tedy: Bylo mi s vámi dobře. Dej mi to.
doplněno 02.01.13 13:25:Jako pomůcka může posloužit zájmeno ty (tvary ti a tobě): Bylo tobě s námi dobře. x Bylo ti s námi dobře. Dám tobě to. x Dám ti to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.