Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Používání zájmena mně místo mi

Od: mobilemob* odpovědí: 6 změna:

Chtěla jsem ze zeptat, zda je správné (a spisovné), když někdo řekne např.:
Bylo mně s vámi dobře.
Dej mně to to.
atp.
Díky ;)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pro třetí pád je možné použít mně nebo mi :)

doplněno 02.01.13 13:44:

tak říct "mi" na začátku věty by mě asi ani nenapadlo, to zní opravdu šíleně :)

Mně se tam líbilo, mně to neříkej, podej mi to, nebo podej mně to. :)

Ovšem na začátku věty pouze mně a nikoli mi, jak to stalo jakýmsi podivným zvykem.

Přesně tak. Tvar mně je tudíž univerzálnější,Kratší tvar 3. pádu (mi) se užívá jen příklonně , musím se přiznat, že podobu " Mi někdo řekl" a podobně prostě nechápu a šíleně mě (tvar mne se v hovoru v podstatě neužívá, má spíše knižní ráz, ale správný je také) tahá za uši.

doplněno 02.01.13 12:52:

Taky "pojď k mi" by znělo dost hrozně ale to jsem ještě neslyšel. Ve větě "Dej mi to" bych já osobně použil spíš mi, ale dej mně to je naprosto v pořádku jen mi to méně lahodí (méně to lahodí mně, tobe možná více - to tobě berte čistě gramaticky, nemá se to vztahovat k žádné zde diskutující osobě.

).

iz*
hodnocení

2x

Mně i mi jsou tvary téhož osobního zájmena ().

Tvar mně se používá ve 3. a 6. pádě, tvar mi pouze ve 3. pádě. S výjimkou postavení na začátku věty nebo po předložce (tam je vždy mně) si můžete vybírat, kdy který tvar použijete.

doplněno 02.01.13 13:22:

Poznámka: Přestože jsou oba příklady uvedené v dotazu správně, dala bych v obou případech přednost tvaru mi.

Tedy: Bylo mi s vámi dobře. Dej mi to.

doplněno 02.01.13 13:25:

Jako pomůcka může posloužit zájmeno ty (tvary ti a tobě): Bylo tobě s námi dobře. x Bylo ti s námi dobře. Dám tobě to. x Dám ti to.

mowla*
hodnocení

0x

Ano...

Jako pomůcku pro rozhodnutí MNĚ/MĚ můžeš použít analogii s TOBĚ/TĚ...

praivo*

Mě vždycky rozesmálo, když se češtinářka naštvala a "Ne*er MI"*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]