Nejste přihlášen/a.
Mám 4 roky střední ale neudělal jsem maturitu z matematiky jinak vše mám..jaký mám teda vzdělání?dostanu nějaký papír že má aspon střední školu?
Jak už bylo řečeno, pouze základní. Papír že máte střední školu nedostanete, neboť ji nemáte ukončenou. A případný papír o tom, že jste se zúčastňoval výuky je k ničemu - to jsou ta každoroční vysvědčení.
To je jako kdybyste dělal autoškolu a neprospěl u závěrečných zkoušek, také smíte sednout jen na bicykl...
Jednou nám zástupce ředitele říkal že by jsme měli mít střední bez maturity nebo že nějaký papír dostaneme!
Promiňte kolego, ale myslím, že nemáte pravdu...
učňovský obor zakončený zkouškou = vyučen
střední škola bez maturity = středoškolské vzdělání
střední škola s maturitou = úplné středoškolské vzdělání (někdy se dodává s maturitou)
Školský zákon nezná pojem "učňovský obor" nebo "vyučen" On zná pouze pojem "středoškolské vzdělání zakončené výučním listem", což je víc, než jen "středoškolské vzdělání".
Co je to za blábol, střední škola bez maturity - středoškolské vzdělání.
Taková škola snad u nás není.
A ještě máte za to bod
Teda, aspon si to myslím... a co si pamatuju ze škol
Střední škola bez maturity? Taková je přece každá střední škola, kterou dokončíte (dostanete vysvědčení na konci čtvrtého ročníku), ale už nezvládnete maturitu. Co je na tom za blábol?
Jenže to není ukončené středoškolské vzdělání Takže z tohoto hlediska máš pořád jen základní vzdělání.
Ale je, protože tu školu dodělal... Nově se středoškolské vzdělání dělí na středoškolské vzdělání = dokončil školu, nezvládl maturu a na (úplné) středoškolské vzdělání s maturitou = vyplývá jasně z názvu.
Jinými slovy, půjdu na čtyřletý maturitní obor, maturitu neudělám a stejně mám středoškolské vzdělání?
Analogicky, půjdu na VŠ, neudělám SZS a budu vysokoškolákem? Bez titulu?
Nekamenujte mne... já si to nevymyslel... a je mi jasné, že to odporuje školskému zákonu. Nicméně mi potom vysvětlete, proč 90% dotazníků má následující položky vzdělání:
- základní
- vyučen
- středoškolské
- středoškolské s maturitou (někdy se uvádí úplné středoškolské...)
- atd
Jaký je tedy potom rozdíl mezi středoškoským a středoškolským s maturitou?
A co se týká té analogie s vysokoškolským bez titulu... Na střední se krom maturitního vysvědčení (pokud ji člověk udělá) dává i vysvědčení na konci posledního ročníků (bez ohledu na výsledek matury, dokonce ho člověk dostane dřív). Proč to? Kdyby to bylo stejné jako na vysoké, kdy je dokladem o vzdělání diplom, tak člověk dostane maturitní vysvědčení, ale ne vysvědčení o ukončení posledního roku středoškolské docházky.
No, tak rozdíl mezi vzděláním středoškolským a střdoškolským s maturitou jsem zde (částečně) citovala ze zákona
Středoškolské vzdělání je vzdělání na střední škole, které je ukončeno závěrečnou zkouškou. Studium trvá jeden až dva roky denního studia a zkouška se skládá z praktické a teoretické zkoušky z odborných předmětů.
Středoškolské vzdělání s maturitou je vzdělání na střední škole, které je ukončeno maturitní zkouškou. Toto studium trvá různě dlouho, konkrétně ho lze získat úspěšným ukončením vzdělávacích programů šestiletého nebo osmiletého gymnázia, vzdělávacího programu v délce 4 let denní formy vzdělávání, vzdělávacího programu nástavbového studia (§ 83) v délce 2 let denní formy vzdělávání nebo vzdělávacího programu zkráceného studia pro získání středního vzdělání s maturitní zkouškou (§ 85). Maturita pak se skládá ze společné a profilové části, přičemž předměty ve společné části určuje zákon a v profilové škola dle svého studijního oboru.
Mezi tím je středoškolské vzdělání s výučním listem, které je ukončeno závěrečnou zkouškou. Studium trvá 2-3 roky denního studia nebo ve zkrácené formě 1-2 roky pro studenty, kteří už jinde maturitu či výuční list mají. Zkouška se skládá z písemné zkoušky a ústní zkoušky a praktické zkoušky z odborného výcviku.
Prostě pokud je někdo "vyučen", tedy má výuční list, tak má středoškolské vzdělání s výučním listem.
A ty jsi co?!Pročpak se nás ptáš tak hloupě,když v září jdeš na opravnou zkoušku?!A za dále,kantoři ti to snad nevysvětlili?Nebo páni rodičové?
Vědi to tak se hod do klidu..na státní zkoušky si stěžuje dost lidí..pro mě je prostě matika těžká..
Proč se navážíš do hopa, má pravdu. Každá škola mimo základní musí být něčím ukončena, jinak je k ničemu. Takže u učebního oboru výuční list, u maturitního maturitní zkouška, u VOŠ absolutorium, na VŠ státní závěrečná zkouška... vysvědčení z jednotlivých ročníků jsou v praktickém životě povětšinou zbytečná...
No Ty asi moc chytrej nebudeš, když jsi zrovna prdnul z matematiky. Totiž matematika je jediný předmět kde není třeba se prakticky učit něco nazpaměť, třeba vzorečky na rozdíl od dějepisu, zeměpisu.
V matematice totiž skoro stačí jenom myslet.
To byste ale jednou museli studovat vzdělávací program bez maturity, který je zakončený závěrečnou zkouškou. Pak byste, po úspěšném vykonání závěrečné zkoušky, měli střední vzdělání (bez maturity). Pokud jste studovali studijní program s maturitou, k úspěšnému ukončení středoškolského studia holt musíte mít tu maturitu.
Jinak způsoby ukončení středoškolského studia řeší Školský zákon:
§ 72
(1) Vzdělávání ve vzdělávacích programech v oborech vzdělání vedoucích k dosažení středního vzdělání se ukončuje závěrečnou zkouškou. Dokladem o dosažení středního vzdělání je vysvědčení o závěrečné zkoušce.
(2) Vzdělávání ve vzdělávacích programech v oborech vzdělání vedoucích k dosažení středního vzdělání s výučním listem se ukončuje závěrečnou zkouškou. Dokladem o dosažení středního vzdělání s výučním listem je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list.
(3) Vzdělávání ve vzdělávacích programech v oborech vzdělání vedoucích k dosažení středního vzdělání s maturitní zkouškou se ukončuje maturitní zkouškou. Dokladem o dosažení středního vzdělání s maturitní zkouškou je vysvědčení o maturitní zkoušce.
(4) Vysvědčení o závěrečné zkoušce a vysvědčení o maturitní zkoušce jsou opatřena doložkou o získání příslušného stupně vzdělání.
Nie že ma ukamenujete ,ale mne pripada logicky že ked žiak nespravy maturitu tak nedostane ani vysvedčenie zo štvrteho ročnika.Tak tym padom nema nič. Alebo nie?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.