Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení studia na VŠ- sociální a zdravotní

Od: gugulin odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

Rád bych poprosil o radu. Jsem studentem 1. semestru VŠ, ale bohužel jsem nepostoupil do 2. semestru. Předpokládám, že mi do konce února příjde rozhodnutí ze školy, ale mám jeden problém. Při škole jsem podnikal a nemusel platit ani sociální, ani zdravotní. Teď bych ho platit musel, ale na to bohužel nemám (tolik to nenese).

Do kdy jsem stále studentem?

Chci živnost pozastavit a zkusit si najít práci a příští rok nastoupit na jinou VŠ. Nechci platit sociální a zdravotní, takže mi toto příjde jako jediná možná volba, ale nevím, do kdy jsem stále studentem, abych si stihl živnostenský list pozastavit.

Pokud příští rok nastoupím opět na VŠ a opět začnu podnikat, tak také nebudu platit zálohy jako teď, je tomu tak?

Děkuji moc za odpovědi.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Nechcete-li z OSV4 vedlejší přejít na OSVČ hlavní, bylo by dobré podnikání ukončit ještě před ukončením studia (změna by proběhla automaticky).

OSVČ vedlejší (např. student) nemusí povinné zálohy na pojištění odvádět v prvním roce podnikání. Vy už budete muset podat přehledy za r. 2012, takže pravděpodobně bude z čeho stanovit výši záloh pro další rok. Podle mne byste tedy po obnovení podnikání musel zálohy odvádět.

Ale přesně Vám to sdělí na OSSZ (sociální pojištění + příspěvek na politiku zaměstnanosti) a ve zdravotní pojišťovně (zdravotní pojištění).

ladaadal*
hodnocení

0x

Nevím, jak je to s tím podnikáním, na to ti odpoví jiní rádci, kteří se vyznají v paragrafech, ale s tou školou má to samé syn. Aby mu zůstal status studenta, musí zaplatit školné i na druhý semestr, jinak by o něj přišel. Do školy chodit nebude, ale zaplaceno mít bude. Bude dělat brigádu a od září to zkusí jinde.

artik*
hodnocení

0x

podnikáš a nevyděláti to cca 3000,- měsíčně na pojištění? To chceš podnikat do 26 let a pak končíš , protože mě,áš na pojištění?

doplněno 11.02.13 13:45:

rada zní - nepodnikat

ladaadal*

Není nad dobrou radu, jen mi nějak uniklo, cos mu to vlastně poradil.

gugulin
hodnocení

Pokud si vydělám měsíčně 7000Kč drobným podnikáním, tak odvod 3000Kč by pro mě znamenalo hodně. Tudíž musím živnost pozastavit, ale nevím kdy se mi ruší status studenta? Dnem kdy dostanu dopis nebo je tam ještě nějaká lhůta například pro odvolání nebo něco podobného?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]