Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

AJ přítomný čas prostý - Tvoření otázky

Od: domingster* odpovědí: 3 změna:

Zdravím, vím že u tohoto nejzákladnějšího času se dvoří otázka pomocí Do/Does - zájmeno - sloveso atd. Jenže jsem se párkrát setkal s tvořením tak, že se vynechá Do/Does a přehodí se sloveso a zájmeno takže například místo "Do you can do that?" použiji "Can you do that?". A mě zajímá, jestli se to dá použít opravdu vždy, nebo někdy nesmím Do/ Does vynechat. Poradí někdo, jak to je?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hankauk*
hodnocení

1x

Podívej se do wikipedie na modální slovesa v angličtině. Je to tam jednoduše popsáno.

Do you can do that? je pak typickou otázkou, jak ji tvořit nelze. Správně je Can you do that? (Ještě lépe Could you do that? - je to zdvořilejší). V češtině se také pouze ptáš: "Můžeš to udělat (Mohl bys to udělat)?"

Do you can do that? je prakticky nepřeložitelné. Krkolomně možná jako "uděláš, abys to to mohl udělat?" Nezní to moc logicky, že?

frosti*
hodnocení

0x

S angličtinou jsem začátečník, ale vím, že pokud se jedná o sloveso Have, Can, Should (je jich možná víc, já znám zatím tyhle), tak se Do/Does vynechává a sloveso se v otázce posune na první místo a hned za ním zájmeno.

karjala*

Přesně tak, u modálních sloves (may, can, shall, will a must) se tvoří otázka bez pomocného do/does, začne se rovnou modálním slovesem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]