Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, už od ZŠ mám problém porozumnět lidem, kteří na mě mluví německy. Je to trochu zvláštní, protože si myslím, že gramatiku ovládám na docela slušné úrovni. Dokážu říct co potřebuju, docela umím vysvětlit nějaký svůj problém bez jakýchkoliv výrazných gramatických chyb (což se ukázalo i u maturity), ale v poslechu jsem naprosto vedle. Moc nechápu co mi to vlastně říkaj, když se koukám na německé filmy s titulky, tak jim moc nerozumím, ale když vidím co to znamená, tak si hned uvědomím, že to vlastně znám... Tento problém mě docela brzdí, chci se zeptat jak je možné se tohoto zbavit. Existují např. nějaké stránky, kde takto němčinu cvičit? Nějaké filmy, které by mi pomohly? Vím, že u angličtiny jsou spousty možností jak ji cvičit, ale u němčiny jsem toho moc nenašel... Máte někdo nějaký trik jak vylepšit porozumět? Předem děkuji za rady.
To je normální a pochopitelné.Co je platná spisovná němčina, když každý mluví,"jak mu zobák narost".K porozumnění je také nutný opravdu dokonalý sluch, což si mnozí neuvědomují. Pobyt v cizině: naučíte se časem místní dialekt, přejedete jinam-a můžete začít znovu.Myslím si, že je to jen otázka cviku, drilu, rutiny, a individuálního talentu.
Frosti, filmy v němčině zásadně s německými titulky. A určitě pomůže vyrazit na nějakou brigádu do německy hovořících zemí.
A nemysli si, že s angličtinou je to jednodušší. Tady kolikrát v televizi mluví tak rychle a s dialektem, že ani můj přítel (rodilý mluvčí) kolikrát ani neví, o čem mluví. Je to o cviku ucha. A když nerozumím, tak se zeptám dvakrát i třikrát. Lidem pak dojde, že nemluví "pořádně", tak se snaží. Spousta lidí je také líná mluvit gramaticky správně, o čemž se přesvědčuji každý den.
ty filmy jsou dobrý nápad, já jsem se naučila německy jen od rodičů respektive od táty a neni to atk špatne, ale take bych potřebovala trenink...snažím se hodně číst koukám na ty filmy, ale člověk se nejlepe nauči, když chvili v zemi je, verte, ze staci i mesic a naucite se jeste dost navic...take zalezi na nareci v dane spolkove zemi, treba bavorsko... to je sila tam mluvi uplne jinak nez treba v poryni-falc :D , nektere jazykove skoly mivaji i jenom konverzacni kurzy s rodilym mluvcim
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.