Nejste přihlášen/a.
Ahojte,řeším dilema a už nevím kudy kam.Kam by ste šli raději?Na pomaturitní studium angličtiny,na kvalitní jazykové škole (Jazyková škola Park) nebo studovat můj vysněný obor,který je marketing s PR (na nějaké soukromé Vš v Praze )o kterém si myslím že by mě mohl bavit a na státní se těžko dostanu,protože je to oblíbený obor a berou jen bedny z gymplu a já jsem z průmyslovky,můj obor mě ale vůbec nebavil,jsem spíše humanitně založený.Zároveň mě také přitahuje angličtina,již ted jsem na slušné úrovni a po testování mi sdělili že si budu moci udělat B2 a pokud se budu hodně snažit tak i zkoušku odpovídající úrovni C1.Potom bych mohl klidně cestovat bez obav a odjet třeba na rok pracovat do Austrálie.Nebo jít na tu vš a neztratit rok,ale na vš nikdy nebude angličtina tak intenzivní jako na pomat.studiu.Láká mě studium v Praze,ale zase mě straší,co když mě vykopnou a peníze budou v háji.U pomat.studia mám aspon jistotu v nějaké zkoušce v závěru.Jsem zvědav na vaše inspirativní názory
Ahoj, tahle jazykovka je na rok? Pokud ano, tak bych šla na jazykovku, naučit se skvěle jazyk a pak třeba další rok na vysokou studovat marketing na soukromé škole. Tedy pokud na to máš dost financí... Předpokládám, že tam byste měli nějakou praxi např. v nějakém jiném státě, jestliže ne, tak můžeš cestovat o prázdninách a cvičit jazyk při studiu VŠ. Zabiješ tak dvě mouchy jednou ranou, budeš mít jazykovku i VŠ... Jen můj osobní názor. Držím palce!
Já bych si asi vybral VŠ, která nabízí studijní programy v zahraničí (např. Erasmus). Tyto školy mají také většinou oprávnění na mazinárodní jazykové zkoušky. Ovšem je to risk, protože tu školu taky nemusíš zvládnout, tím pádem bys neměl ani certifikát a ani diplom. Navíc soukromé školy v Praze není levná záležitost, ale asi je pravda, že mají velkou trpělivost.
V technickém oboru máš větší šanci na přežití. Humanistů je jako máku. Taky bych raději dělala PR a marketing. Ale živí mě úplně něco jiného než jsem si vysnila v 15. Je to dnes velmi složité . Záleží kde žiješ. U nás je velký výrobní podnik a lidi s technickým zaměřením zde vydělávají hodně a drží region nad vodou. Marketing nemá moc velké uplatnění.
Jirko, jestli máte AJ na úrovni B2, tak nad ničím nepřemýšlejte, pakujte se a jeďte do Austrálie hned. Jestli váháte mezi pomaturitním studiem a VŠ a cestování odkládáte kvůli "nedostatečné" znalosti jazyka, tak neděláte dobře. Zjevně nejste rozhodnut ani jít na VŠ, ani zkusit pomaturitní - obojí je risk. Podáváte to tak, že jít na VŠ by bylo "neztratit rok". Ale možná byste ho naopak ztratil. Já takhle šla taky na VŠ, abych neztrácela čas... Ejhle, nebavila mě (jak jsem mohla čekat), a náhle se z rádoby neztraceného roku stal rok vydřený a v konečném důsledku vlastně asi k ničemu (ačkoliv osobně si myslím, že vše má svůj smysl). Teprve poté jsem odjela ven a pořádně studovat (na sice mnohem méně "lukrativním", byť vypjatějším oboru, který mě ovšem na rozdíl od prvního bavil) jsem začala dva roky po maturitě. No, stane se. Při zpětném pohledu ale radím, chcete-li cestovat, vy jeďte hned. Dospělý jste, potřebnou znalost máte bohatě dostačující, rozum také... A váháte. Kde se rozhodnout odpovědněji než právě daleko od všech vlivů? Tam si uvědomíte, co chcete, co Vás opravdu bude bavit, jak dál. Není to lehké rozhodování, ale možnosti máte obrovské, šance také. Držím pěsti!
Jak říkají rodilci - Up to you... V tom už vám nikdo neporadí, rozhodnutí je na vás.
Pokud tě netrápí peníze, doporučuji jít na rok na pomaturitní studium angličtiny, jak píšeš, naučíš se tam angličtinu tak, jako jinde ne. Ale vyber kvalitní školu. Mám přátele, kteří se za rok posunuli z A2 na C1 i kteří se na jiné, horší, posunuli jen na B1 a ještě s těží.
Po roce na pomaturitku můžeš jít na tu tvou vysněnou vysokou školu.
Pokud jsi letos maturoval, budeš student v obou případech, tak tě nemusí trápit zdravotní a sociání pojištění.
doplněno 11.07.12 02:44:... na pomaturitko prakticky jindy než letos jít nemůžeš, resp. můžeš, ale přijdeš o status studenta a další výhody. Pokud tedy máš jak na pomaturitko, tak výhledově na tu soukromou VŠ, volila bych oboje.
A ještě doporučuji si letos dát přihlášku i na státní školu. Když to nevyjde, vyjde ta soukromá... jen pro tvůj dobrý pocit, žes to zkusil. Pomaturittní anglina není zas tak časově náročná, takže se můžeš zkusit sám připravovat na přijímačky. Znalosti a dovednosti se ti neztratí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.