Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Můj dotaz se týká anglického jazyka. Na základce jsme měli stále úplně nemožné učitele AJ. Nejdříve ředitelku, která nám jenom ditkovala slovíčka z pracovního sešitu. Další nám celou vyučovací hodinu vyprávěla o své rodině, samozřejmě česky, protože neuměla anglicky ani meknout. A poslední, neméně "úžasná" učitelka také mluvila 98% vyučovací hodiny česky a to se ještě bavila s holkami, které jsou ve škole spíše podprůměrné. A abych to dále nerozváděla, představu si jistě uděláte, teď vlastně z angličtiny neumím skoro nic. Když jsem v cizině a jdeme si do půjčovny pro auto, táta chce abych to sjednala já, ale zvládne to on mnohem lépe a to si jenom někdy před 20lety přečetl stránku z anglických základů pro nekončené začátečníky... Za celé ty roky ZŠ jsem nemusela vzít do rukou učebnici nebo slovíčka a drtit se vše nazpaměť...a když jsem nemusela, tak já blbá, samozřejmě dělala radši jiné věci... Nemám pořadánou slovní zásobu, slovní přízvuk ideální také není a když na mě někdo náhodou anglicky mluví, tak na něj jen zírám s otevřenou pusou nebo se trapně usmívám. Jediné, co by mohlo pomoci by byl nějaký studijní zahraniční pobyt, nejméně na dva týdny, ale to stojí moc peněz...Takže něco takového je ze seznamu vyškrtnuté...V životě jsem ani nikdy neměla s někým anglickou konverzaci. Teď se snažím dohonit základní gramatiku...Ráda bych nějaké tipy na učení anglických slovíček..Já se vždy jedno naučím a za chvíli ho neznám...Už nevím jak... Od září jdu na gymnázium, dozvěděla jsem se, že tam učitelka AJ není o moc lepší, než jsme měli teď!
Po gymplu samozřejmě musím na VŠ a pak bych si ráda našla nějaké solidní povolání...Celá rodina mě také podporuje, abych se jednou odstěhovala ze země, ale jak to mám všecko jednou zvládnout, když neumím pořádně anglicky a jestli to takhle půjde dál i na gymplu, tak co to má za smysl jet pryč, když si každý zaměstnavatel klade vysoké nároky a podmínky? Všude je hlavní podmínkou vysoká úroveń znalostí angličitny... Nechci jednou skončit jako servírka...
Prosím, poraďte, co dělat... Jakým způsobem se učit, aby mi to do hlavy vlezlo a jednou to uplatnila... Je to důležité...
Děkuju za každou radu...
Ahoj, je dobré, že jsi cílevědomá a chceš se zdokonalit v angličtině. Víš, kde jsou tvoje slabiny. Bohužel, každý není nadaný na učení jazyků. Někomu jdou lépe matematika, fyzika... někomu zase výtvarka... někomu jazyky. Je možné, že budeš tou, která bude muset jazyky doslova vydřít. Také nevíš, jaké jazykové znalosti budou mít tvoji noví spolužáci, takže to ber s rezervou. Předpokládám, že na gymplu budeš mít ještě další jazyk, takže studium bude trošku náročnější.
Teď bych se určitě nenervovala svými jazykovými znalostmi za 10 let, až půjdeš do práce. Za tu dobu se toho může tolik změnit! Určitě ale můžeš pro sebe udělat něco už teď. Dívej se na anglicky mluvené filmy s anglickými titulky. Když uslyšíš a zároveň uvidíš slovíčko napsané, lépe si ho zapamatuješ. Dobré jsou také křížovky a různé anglické hádanky. ZKus se podívat v knihkupectvích v sekci zahraniční literatury. Také se prodávají útlé knížky s různou úrovní obtížnosti. Na konci knížky bývavjí slovíčka a slovní obraty. Čti vše, co ti přijde pod ruku. Vím, začátky budou těžké, ale o to větší budeš mít radost, když to zvládneš.
Naprosto vím o čem mluvíš. Na "výuku"(to, co se praktikuje ve školách, lze takto nazvat jen s velikou rezervou - proto ty uvozovky) jazyků na našich školách se lze v životě jen velmi těžko spolehnout (ale musím na druhou stranu přiznat, že na gymnáziu snaha učitelů něco studenty naučit většinou je; a ač to stále není ani zdaleka ideální, osobně jsem alespoň za toto velmi rád). Jistě ale není třeba věšet hlavu. Žijeme v době informační, tudíž mnoho užitečných zdrojů pro výuku lze nalézt volně dostupné na internetu. Jako jeden z nejlepších zdrojů pro začátečníky považuji helpforenglish.cz/... , kde je opravdu hodně materiálu, užitečného zejména pro začátečníky (jsou tam navíc i online testy, které prověří požadované znalosti). Tento zdroj jsme používali i v některých hodinách angličtiny na gymplu, tudíž i učitelé jej doporučují.
Pro učení slovíček je pro mě osobně nejlepším zdrojem čtení anglického textu (nikoli tupé memorování seznamů slovíček, které nikam nevede), přičemž jejich význam se mi přirozeně zafixuje díky tomu, že jej vidím v kontextu. Jednotlivá neznámá slovíčka si lze snadno hledat ve slovníku, a to ať už překladovém (když mé znalosti jazyka nebyly tak slavné), tak i výkladovém (s výkladem v původním jazyce). Jednoduché texty k tomuto účelu lze nalézt různě po internetu (např. newsinlevels.com/...). Také si pamatuji, že jsme na gymnáziu odebírali časopis Bridge ( bridge-online.cz/...), který je k tomuto účelu přímo stvořen a možnost odebírat jej za nízkou cenu nabízí hodně škol v rámci výuky anglického jazyka (třeba to bude i na té vaší), přičemž se s ním někdy pracuje i o hodinách. Později si lze i kupovat knížky, v knihkupectví lze pořídit zjednodušené verze známých děl, které jsou navíc bilingvní - na jedné stránce máš anglický text a na protější český překlad.
A co se týče procvičování komunikace, doporučuji si zaplatit nějaký kurz anglické konverzace s rodilým mluvčím. Sám jsem jich absolvoval několik a pokud člověk nemůže/nechce vyjíždět na delší dobu do zahraničí, je to ideální možnost naučit se a procvičit si mluvenou i psanou komunikaci. Takto investovaných peněz jsem nikdy nelitoval. Také co se týče psané komunikace a dopisování v cizím jazyce, rád používám stránku interpals.net, kde lze najít "penpals"- lidi z celého světa, kteří si chtějí dopisovat s někým z jiné země se společnými zájmy (ať už elektronicky nebo tradičními dopisy). Takových možností je dnes opravdu hodně a je škoda jich nevyužít.
Přeji hodně vytrvalosti a úspěchů při učení se cizího jazyka, určitě časem poznáš, že to může být i zábava!
Pomoci Vám může také elearning, existuje řada kurzů angličtiny zdarma. Chce to ale vyhledat, který bude Vaší úrovni nejlépe vyhovovat.
Zkusila bych napřed hledat v zahraničních portálech, u nás bych hledala teprve, když by mi nic ze zahraničních nevyhovovalo. Zahraniční kurzy jsou i vedeny v angličtině, takže Vás nutí jazyk průběžně používat. Potřebujete-li ale vysvětlit gramatiku apod., je jako jazyk výkladu výhodnější čeština. Také můžete různé typy kurzů kombinovat - výuku/výklad v češtině, procvičování, četba, porozumění v angličtině.
Křížovky, které výše zmiňuje @hankauk , jsou vynikající pomůcka k rozšiřování slovní zásoby. Vyhledejte si ale křížovky anglické, v nichž máte i zadání v angličtině. Zpočátku Vám dají hodně práce (budete k tomu potřebovat slovníky, atlas a bibli), ale výsledek se dostaví mnohem dříve, než při doplňování anglických výrazů do českých křížovek.
Máte-li ráda počítačové hry, můžete si sehnat hry v angličtině, také si můžete nainstalovat software v angličtině. Např. místo Ms Office můžete používat Open Office nebo Libre Office, programy k úpravám obrázků také seženete v angličtině, ... To vše může Vaši výuku zefektivnit.
Máte-li Facebook, můžete se přidat k různým anglickým skupinám či stránkám. Další možností je přidat do různých anglických fór, které se věnují dalším Vašim koníčkům, můžete si zkusit psát blog v angličtině, ... Jistě Vás napadnou i další možnosti.
Jak už tady bylo psáno, tak Ti duporučuji webovou stránku helpforenglish.cz/...
Měl jsem před rokem podobný problém jako ty! Najdi na této stránce Angličtina pro začatečníky a projdi si celý kurz.
Mně to strašně pomohlo a dokonce jsem se dostal do té lepší skupiny AJ na střední škole. )
nebo usalearns.org/... je fajn free vyuka krok po kroku s videi, mikrofonem a spol
nejlip funguji eng kamosi nebo pritel Ja chodil 2 roky na pokrocilou anglictinu s rodilymi mluvcimi napr. ale bylo to trochu drazsi. Hodne se setkavam s tim ze rodili mluvci, co tu zustali si casto zalozi svou "praxi"vyuky anglictiny za par korun, parchanti a nic jinyho nemusi umet
A co my kua treba v USA nebo Londyne, nasi cestinu nikdo nechce a musime "umyvat nadobi", tezko pusti delat nejakeho trapaka z vychodu delat senior designera, ikdyz mluvi dobre ENG
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.