Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mně, jak to mají učitelé ze školy a ze školky, když mají 2 měsíce volno? Já vím, že před začátkem šk. roku pár dní jdou něco dělat, ale i tak. Tolik volna a normální lidé mají 3 týdny dovolené. Děkuji.
Základní dovolená pro "klasického" zaměstnance je 4 týdny. Některé náročnější profese mají pak 5 týdnů dovolené. Mezi tyto patří i učitelé. Dále pak mají nárok na studijní volno. Dělají se přípravy, ve školkách pak mají třeba 14 dní letní provoz nebo slouží v jiných školkách.
Přesně tak. Dodávám, že to, že se někdy zadaří a mají o něco delší volno, než ostatní, je kompenzováno tím, že nemívají nárok vzít si dovolenou kdy chtějí, ale musejí si ji vybrat o prázdninách. Pokud by tedy například chtěli jet v květnu na týden do jarní Paříže (jen příklad), mají smůlu.
S tím volnem je to kapánek jinak. Pracovala jsem asi 10 let ve školní družině jako vychovatelka a měla jsem 4 týdny dovolené, jako všechny ostatní profese. na to, že člověk 10 měsíců krotil různé živly, to není nic moc a nic k závidění. Ovšem na některé žáky vzpomínám dodnes hrozně ráda.
Pak jsem začala pracovat jako učitelka v mateřské škole. Ani tam nebyly 2 měsíce prázdnin, jak píšete, ale 6 týdnů. To už bylo docela pěkné, ale měli jsme v tom různá školení, semináře a vzdělávání, které probíhaly o prázdninách a byly pro pedagogy povinné. Takže to až takové volno nebylo. Navíc jsem jezdívala pravidelně na 14 dní na dětský tábor dělat vedoucí a podotýkám, že to bylo NEPLACENÉ. Tam nebyla péče o děti od 7 do 15, ale nepřetržitě 24 hodin denně. Se vším všudy. Stalo se mi, že v noci bylo mým holkám zle a já lítala, převlíkala, myla, uklízela. Přece je v tom nenechám... Takže žádná dovolená, či hraní si s dětičkami. Také jsem se s tímto názorem setkala, ale jen od lidí, kteří nikdy s dětmi nedělali.
Přesto si myslím, že učitelé mají to kapku větší volno naprosto zasloužené. Kdo by chtěl dneska tu bandu krotit? Nám, co kdysi řekli rodiče a pan učitel, to bylo svaté. Dneska se děti nebojí ničeho a nikoho a některé jsou jak urvané ze řetězu. Tak jim tu dovolenou ze srdce přeji a ještě bych každému na prázdniny naordinovala ZDARMA 2 krabičky Diazepamu, aby se dali na příští školní rok dohromady. JE TO TAK! Jaga.
A jak už tady rádci psali, dnešním trendem je přijímat kantory od 1. 9. do 30. 6. A o prázdninách - nazdar. Takže jsou sice doma 8 týdnů, ale ZADARMO. Není to záviděníhodná situace. Jedna známá to řešila tak, že na 2 měsíce chodila na brigádu do Tesca jako pokladní. Takže neměla dovolenou žádnou, 10 měsíců školu, 2 měsíce pokladnu. Ale byla sama, rozvedená a 2 děti jíst potřebovaly.
Proto opravdu není na místě, pokud by někdo kantorům záviděl červenec a srpen volna. Kdoví, jak se po tuto dobu někteří ti chudáci živí.
S dovolenou je to trochu jinak (učitel "není doma zadarmo"):
Učitel, který je zaměstnán po celý kalendářní rok, má nárok na 40 dnů dovolené. Nárok na dovolenou mu vznikne po odpracování 60 pracovních směn (stejně jako u ostatních zaměstnanců). Pokud učitel neodpracuje celý kalendářní rok, má nárok na poměrnou část dovolené, a to na jednu dvanáctinu ze zmíněných 40 dnů za každý celý odpracovaný měsíc.
Uzavře-li učitel smlouvu např. od 25. 8. do 30. 6. příštího roku, bude mít nárok na 10 dvanáctin dovolené - tedy na 33,33 (zaokrouhleno na 33,5) dovolené. Nevyčerpanou dovolenou je zaměstnavatel povinen proplatit při skončení pracovního poměru.
Problém by mohl vzniknout jenom u zdravotního a sociálního pojištění, proto se učitelé na prázdniny často registrují na úřadu práce. Také by si mohli zdravotní pojištění uhradit sami a přihlásit se k dobrovolnému důchodovému pojištění (to druhé uvádím pouze pro úplnost - z platu učitele si asi nikdo dobrovolné důchodové pojištění nehradí).
Souhlasím, kamarádka učí na základní škole, v porovnání se mnou je "splachovací" a přesto občas už opravdu nemůže. Je to tak, my dřív měli z učitele respekt, aspon trochu a nebo aspoň z rodičů, kteří nás za poznámku nebo stížnost na třídní schůzce nepochválili. Dnes když napíše učitelka domů rodičům, že má dítě nějaký problém, rodiče přiběhnou na ní a ještě jí vynadají...Kamarádka učí také tělocvik a říká, že děti jou líné, do ničeho se jim nechce a rodiče jejich lenost ještě podporují, protože když holkám osmačkám řekla, žy by se měly začít trochu hýbat, stěžovaly si doma a rodiče pak šly na ředitelku, co že si to zam trpí za kantorku, která děti "šikanuje". Kamarádku znám moc dobře a vím, že je daleka toho, aby někoho šikanovala. Takže učit bych nechtěla ani kdyby byly 3 měsíce volna!
Jen k těm dětským táborům, jak píše Jaga - myslím, že dnes už za to zaplaceno dostávají, asi to mají jako nějakou brigádu...
Nerozumím o co vám jde. Prostě mají dovolenou, žádné volno. Pokud ... závidíte, jděte učit. Moc jim to dnes nezávidím, jaká je situace ve školství, někdy nároky, vztahy, nejistota. Víte že někteří byli po dobu dovolené bez příjmu? Každá profese má své výhody/nevýhody.
Nezávidím a učit bych nemohla, i kdybych chtěla, po dost náročné operaci jsem ráda, že jsem přežila. Já nejsem z těch, kteří závidí, jen mně to zajímalo, zajímá mně dost věcí a když to jde, tak se ptám.
Ve školách na Slovensku (zejména východním) to vypadá takto:
U nás je to obecně zatím lepší, ale najdou se hodně podobné lokality. Mnoho uváděných problémů, s kterými se učitelé potýkají, má však naše školství také. Stojí za to, přečíst text do konce. Delší dovolená je zdaleko to nejmenší, co si v dnešních podmínkách učitelé zaslouží.
Dovolená pedagogických pracovníků a akademických pracovníků vysokých škol činí 8 týdnů v kalendářním roce _ viz § 213 zákoníku práce.
Vzhledem k tomu, že koncem srpna jsou opravné zkoušky a příprava na nový školní rok, tak během hlavních prázdnin si 8 týdnů nevyberete a tak vám zbude několik dní dovolené na vánoční prázdniny.
Jasně, stručně, výstižně, to se mně líbí. Napsala jste odpověď na moji otázku a nemáte k tomu žádné řeči mimo, děkuji.
Jasně, stručně, výstižně, to se mně líbí. Napsala jste odpověď na moji otázku a nemáte k tomu žádné řeči mimo, děkuji.
Na Vaši ne zcela jasnou, stručnou a výstižnou otázku bylo těžko odpovědět jasně, stručně a výstižně.
Myslím, že mnoho odpovědí vykresluje právě obšírně, jak to s učiteli a jejich volnem vypadá...
...moje polovička 38 let ředitelovala na vesnické jednotřídce MŠ. Ty tři roky dvojtřídky se tak nějak mezi tím ztratily... těch 6 týdnů dovolené v kuse nikdy neměla, počas letních prázdnin byl aspoň 3 týdny provoz pro děti zaměstaných rodičů, a potom se každý rok ve školce generálně gruntovalo, malovalo, opravovalo co bylo třeba, dělalo ústřední topení, upravovala zahrada, hřiště, houpačky. Takže protože bydlíme v té samé obci, jako je školka, dost často žena úřadovala i doma, nebo do školky kvůli něčemu musela i počas dovolené...
k tomu se dodělávala administratíva, inventůry, hádalo se s hygienikem, starostou a odborem školství, odolávalo těm, jejichž děti nebyly pro nedostatek místa přijaté... také se chystaly přípravy, roční plán,hasiči, školení, personální práce a pod. o čem už výše někdo psal.
a učitel na důchodu, to je samostatná psychiatrická diagnóza... nezáviďme jim těch pár dní navíc...
Když jsme u zbytečných řečí, ta poznámka "tolik volna, a obyčejný člověk má jen 3 týdny", byla taky dosti zbytečná
Jak už bylo řečeno, ty 2 měsíce jsou zavádějící a také není vždy pravda, že má učitel volno v každé prázdniny-jární, podzimní... u nás bylo na škole zvykem, že v jarní bylo školení od EU nejméně na 3 dny v Praze a téměř vždycky středa až pátek večer. Kdo si učit zkusil, ten nezávidí. Nic vám nebrání vystudovat pajdák, učit a mít pak ty "2 měsíce" prázdnin.
dobry den, myslím si, že kantorům můžeme závidět nejen to, že mají více volna než ostatní lidé pracující někde v továrně. Třeba hledisko platu. Většina kantorů na ZŠ a SŠ bere minimálně 20 000,-Kč, někteří z nich více. Běžný dělník dosáhne sotva nad 10 000,-Kč. Dále využití pracovní doby. Znám kantory vyučující předměty s PC, kteří žákům zadají práci a sami si surfují na internetu a to i ve volných hodinách...dnes, kdy hodně zaměstnavatelů kontroluje, kolik zaměstnanec stráví pracovní doby na internetu. Nezřídka se stává to, a já sám jsem s tím měl zkušenosti, že učitelka zadala práci a sama se šla bavit s kolegyní do kabinetu s vypít si s ní kafe. Dále, posledních 7-14 dní na konci roku má už většina kantorů de facto dovolenou, neboť se už neučí a většinou se se žáky jen surfuje na internetu, sledují se filmy a podobně. Vše za státní peníze.
Pak se opravdu nemůžeme divit, že naše školství je na takové úrovni, jaké je a že na nic nejsou peníze, když se takto neúčelně mrhá penězi poplatníků. Navíc kontrola z vedení bývá velice minimální, snad 1x za rok za školní rok v jedné hodině. Takže pokud si nikdo vyloženě nestěžuje a žákům tento přístup vyhovuje, je vše samozřejmě v pořádku.
Nakonec, otázka docházky do hodiny. Málokterý kantor přijde na čas a málokterý využije smysluplně celou hodinu.
Jsem ze školy jen několik málo let, a tak vím, jaké poměry zde jsou.
Všem, kteří vyučují poctivě, se velice omlouvám.
Ovšem dělník z továrny si zřejmě nenosí stroj domů, zatímco učitelé si domů nosí stohy prací, diktátů apod, které ve svém "volnu" opravují. Taktéž příprava na hodiny zabere nějaký čas, dělník se ke stroji maximálně převleče.
Za dobu svého studia na ZŠ a SŠ jsem snad nezažila, že by učitel v hodině surfoval, protože PC byly k dispozici leda při výuce počítačů. Jinak se učilo pěkně "normálně", a normálně se učilo i na VŠ, kam jsem ještě nedávno chodila. Jistě, studenti surfovali ostošet, ale učitel pěkně psal na tabuli a povídal.
Platy na SŠ jsou i takové, jaké uvádíte, ovšem málokterý učitel ZŠ má dvacet čistého. A ti na SŠ právě proto dlouho studovali, aby mohli za svou práci pobírat lepší plat, než onen dělník...
"Jsem ze školy jen několik málo let, a tak vím, jaké poměry zde jsou." ...jako učitel nebo jako žák?
Pokud znáte školu jen z pozice žáka, tak o práci učitele víte houby. Je to stejné jako s tím, že všichni jsou u piva odborníci na fotbal, hokej, politiku, práci lékařů ...a samozřejmě školství, protože každý z nás kdysi do školy chodil.
Pokud to hodnotíte z pozice učitele, tak je to vizitka školy, na které jste učil, a vaše. O jiných školách to vypovídá asi tolik, jako když řeknete, že někde v blíže neurčené nemocnici sestřičky s lékaři na noční šu..jí, místo aby se starali o nemocné.
Dělníci by si to zasloužili, makat v továrně a třeba na normy, tak to ať si každý zkusí. Na to vysoká škola nepomůže. Mám mezi známýma dost učitelek i dělníků a opravdu je vidět, kdo mezi něma vypadá jak "sedřenej kůň". Práce dělníků není oceněná tak, jak by měla, to říkáte správně. Peníze, které by měli dostat, si rozdělí vedení, ale vůbec si neuvědomí, že kdyby pod něma nedělali rukama, tak by ty peníze nebyly.
Ano, souhlasím s Vámi, že je špatně oceněná. Ale na druhou stranu znám dělníky s učňákem, co makají a mají se velmi dobře. Jistě, je to makačka, ale jim to za to stojí. A mají se lépe, neý lecjaký vysokoškolák.
Dělník je sedřený fyzicky, učitel psychicky. To si nevyberete. Netřeba učitelům tedy závidět, jak píši, nosí si často práci domů, což třeba dělník nedělá.
Jestli jsem četla dobře, tak nikdo nenaznačil, jak je to se službami o prázdninách. Za mých mladých časů byl někdo vždy pověřen, aby byl po čas dovolených dopoledne přítomen, přebrat poštu, vyřídit něco neodkladného.
Myslím, že po dobu hlavních prázdnin škola nezůstane úplně prázdná.
doplněno 18.07.12 08:46:Jednalo se třeba jen o dvě hodiny denně. Ale i to byla určitá povinnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.