Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám takový problém.Hádám se s kamarádem,jak se skloňuje slovo "les".Já tvrdím,že je to les bez lesU a on že les bez lesA.Prý existuje nějaký pomocný vzor,který se jmenuje "les.Vím,že je to hloupost,ale zajímá mne to.Kdo z nás má pravdu?Děkuji.
No vidíš, to mě nenapadlo a přitom je to tak jasné. Selský rozum to vyřeší a příruček a ústavu ČJ není třeba ![]()
Jago, palec nahoru!
Autorovi otázky:
Ta varianta, kterou jsi navrhoval ty je prostě takový ten tvar, který se na první pohled tváří spisovně (a snaží se nás jimi krmit v televizi, když "jako" mluví spisovně), ale ve skutečnosti není... V tomto případě stačí, když si to řekneš ve větě - místo pádové otázky bez koho, čeho si řekneš do koho, čeho a je to jasné - "Jdeme do lesu na houby." je prostě blbost, blbě to i zní, to přeci musíš uznat... Správně je "Jdeme do lesa na houby." Viz příspěvek babyjagy, ten mluví za vše ![]()
Tentokrát měl kamarád bohužel pravdu ![]()
Jak psáno výše, jednoznačně LESA. Krom odkazu na Pracvidla.cz bych uvedl odkaz na jazykovou příručku ÚSTAVU PRO JAZYK ČESKÝ, která má oficiální charakter a obecně je serioznější : Navíc, když tam rozkliknete dvojku (Skloňování mužských jmen vzoru hrad – 2. p. j. č. ), dozvíte se toto:
2.2 Koncovka -a
dzordz ,beru zpět ,myslím že máte naprosto pravdu , o lesech -hradech ,s lesy,s hrady ,bez lesů ,bez hradů ...je to hrad![]()
![]()
jdu do lesA na hřiby ,pravdu má váš kamarád ,jinak pomocný vzor "les" u mužského rodu neznám ,troufám si říci že není ,dumám nad vzorem pán - stroj ,když to převedu do mn.čísla ,o lesích - o strojích ,ale i bez lesů -bez hradů...fakt ten vzor tady asi neurčím
jsem už ze základy 18let ,ale na konci A
kecám -oprava :dumám na d vzorem hrad -stroj
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.