Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám takový problém.Hádám se s kamarádem,jak se skloňuje slovo "les".Já tvrdím,že je to les bez lesU a on že les bez lesA.Prý existuje nějaký pomocný vzor,který se jmenuje "les.Vím,že je to hloupost,ale zajímá mne to.Kdo z nás má pravdu?Děkuji.
No vidíš, to mě nenapadlo a přitom je to tak jasné. Selský rozum to vyřeší a příruček a ústavu ČJ není třeba
Jago, palec nahoru!
Autorovi otázky:
Ta varianta, kterou jsi navrhoval ty je prostě takový ten tvar, který se na první pohled tváří spisovně (a snaží se nás jimi krmit v televizi, když "jako" mluví spisovně), ale ve skutečnosti není... V tomto případě stačí, když si to řekneš ve větě - místo pádové otázky bez koho, čeho si řekneš do koho, čeho a je to jasné - "Jdeme do lesu na houby." je prostě blbost, blbě to i zní, to přeci musíš uznat... Správně je "Jdeme do lesa na houby." Viz příspěvek babyjagy, ten mluví za vše
Tentokrát měl kamarád bohužel pravdu
Jak psáno výše, jednoznačně LESA. Krom odkazu na Pracvidla.cz bych uvedl odkaz na jazykovou příručku ÚSTAVU PRO JAZYK ČESKÝ, která má oficiální charakter a obecně je serioznější : Navíc, když tam rozkliknete dvojku (Skloňování mužských jmen vzoru hrad – 2. p. j. č. ), dozvíte se toto:
2.2 Koncovka -a
dzordz ,beru zpět ,myslím že máte naprosto pravdu , o lesech -hradech ,s lesy,s hrady ,bez lesů ,bez hradů ...je to hrad
jdu do lesA na hřiby ,pravdu má váš kamarád ,jinak pomocný vzor "les" u mužského rodu neznám ,troufám si říci že není ,dumám nad vzorem pán - stroj ,když to převedu do mn.čísla ,o lesích - o strojích ,ale i bez lesů -bez hradů...fakt ten vzor tady asi neurčím jsem už ze základy 18let ,ale na konci A
kecám -oprava :dumám na d vzorem hrad -stroj
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.