Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

2.pád slova les?

Od: girl214* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,mám takový problém.Hádám se s kamarádem,jak se skloňuje slovo "les".Já tvrdím,že je to les bez lesU a on že les bez lesA.Prý existuje nějaký pomocný vzor,který se jmenuje "les.Vím,že je to hloupost,ale zajímá mne to.Kdo z nás má pravdu?Děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Zazpívej si "Já do LES? NEPOJEDU". Do čeho? No přece DO LESA. A je to jasné. Jaga.

anyk

No vidíš, to mě nenapadlo a přitom je to tak jasné. Selský rozum to vyřeší a příruček a ústavu ČJ není třeba :)

Jago, palec nahoru!

Autorovi otázky:

Ta varianta, kterou jsi navrhoval ty je prostě takový ten tvar, který se na první pohled tváří spisovně (a snaží se nás jimi krmit v televizi, když "jako" mluví spisovně), ale ve skutečnosti není... V tomto případě stačí, když si to řekneš ve větě - místo pádové otázky bez koho, čeho si řekneš do koho, čeho a je to jasné - "Jdeme do lesu na houby." je prostě blbost, blbě to i zní, to přeci musíš uznat... Správně je "Jdeme do lesa na houby." Viz příspěvek babyjagy, ten mluví za vše ;)

Tentokrát měl kamarád bohužel pravdu *bzum*

ron*
hodnocení

2x

Vzor" les" neznám,ale skloňuje se to bez lesA.

hodnocení

2x

Jak psáno výše, jednoznačně LESA. Krom odkazu na Pracvidla.cz bych uvedl odkaz na jazykovou příručku ÚSTAVU PRO JAZYK ČESKÝ, která má oficiální charakter a obecně je serioznější : Navíc, když tam rozkliknete dvojku (Skloňování mužských jmen vzoru hrad – 2. p. j. č. ), dozvíte se toto:

2.2 Koncovka -a
Koncovky -a se užívá u menšího počtu slov (převážně jde o podstatná jména, jež lze seskupit do určitých významových skupin), např.:
- u jmen měsíců (ledna, února, března, dubna, května, června, srpna, října);
- u jmen dní zakončených na -ek (do dneška, do zítřka, do včerejška, do pondělka, do úterka, do čtvrtka, ale do pátku!);
- u vlastních jmen místních zakončených na -ov a -ín (např. Benešova, Lvova, Kojetína, Londýna; viz Zeměpisná jména mužská zakončená ve výslovnosti na souhlásku ), dále i u některých jiných jmen s významem místa (např. domova, chléva, kláštera, kostela, mlýna, ostrova, světa, venkova);
- u původem starých frekventovaných jmen (např. chleba, jazyka, lesa, oběda, rybníka, večera, zákona, života).

mowla*
hodnocení

1x

Pravdu má kamarád - les je skutečně pomocný vzor neživotný mužský... Podobně je vzorem i stroj...

dzordz*
hodnocení

1x

A k šestému pádu jste už došli? ;) Co na něj říká les, co na něj říká hrad?! :)

samadoma*

nejsem si jistá ,převedte do množného čísla -o hradích?:? spíš o hradech ne?

samadoma*

dzordz ,beru zpět ,myslím že máte naprosto pravdu , o lesech -hradech ,s lesy,s hrady ,bez lesů ,bez hradů ...je to hrad*hej**palec*

dzordz*

Ale ne, myslel sem to úplně jinak. Les je pomocný vzor ke vzoru hrad, krom druhého pádu je ještě rozdíl v pádě šestém - o hradu, o lese. Že by jako zanedlouho opět mohli řešit, co je správně ;)

doplněno 27.06.12 21:47:

"v pádě", ha! *smich**smich*

hodnocení

0x

Podle pravidel má pravdu Váš kamarád, les bez lesa.

pravidla.cz/...

samadoma*
hodnocení

0x

jdu do lesA na hřiby ,pravdu má váš kamarád ,jinak pomocný vzor "les" u mužského rodu neznám ,troufám si říci že není ,dumám nad vzorem pán - stroj ,když to převedu do mn.čísla ,o lesích - o strojích ,ale i bez lesů -bez hradů...fakt ten vzor tady asi neurčím*hi* jsem už ze základy 18let ,ale na konci A

doplněno 27.06.12 20:22:

*smich*kecám -oprava :dumám na d vzorem hrad -stroj

Pamatuji si ještě ze základky, bude to už nějakých 40 let... tvrdé vzory pán (živ.) hrad (neživ.). měkké muž (živ.) stroj (neživ.) a pomocný vzor les. Pak ještě předseda a soudce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]