Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám možná trochu komplikovaný dotaz, nicméně přijde mi zbytečné to hledat, pokud to tady bude někdo vědět. Studuji prvním rokem magisterské studium na VŠE (jsem tedy již Bc.). Zároveň budu od září druhým rokem na FSV UK, kde mi byl vyměřen poplatek za druhé studium (1000Kč za rok). Otázka zní: kdybych nastoupil příští rok (září 2013) na PF UK (5-ti leté magisterské studium), kdy a kolik bych platil? Byl by to taktéž jen poplatek za další studium nebo rovnou školné? V momentě nástupu na PF UK budu pravděpodobně nastupovat do 5. (a zřejmě posledního) semestru na VŠE.
V těch poplatcích je hrozný zmatek.
Díky.
Tím myslím poplatek, který hradíte při překročení standartní doby studia navýšené o jeden rok.
Našla jsem toto:
Poplatky za studium - Na koho se platba vztahuje?
Existují dva druhy poplatků za studium.
První je tzv. poplatek za delší studium, který se vyměřuje těm, kteří studuji déle než je standardní doba studia prodloužená o jeden rok.
Příklad: jste v bakalářském studiu, standardní doba studia činí 3 roky. Stát hradí tuto standardní dobu a ještě hradí jeden další rok (celkem tedy 4 roky). Jakmile "vyčerpáte" tyto čtyři roky, vzniká povinnost hradit poplatek za delší studium. To platí i v případě, když máte v minulosti (tj. od 1.1.1999) neúspěšné studium na nějaké univerzitě v ČR. Příklad: V době od září 1999 do září 2003 jste studovali na Filosofické fakultě v pětiletém magisterském programu. Studium jste ukončili jinak než řádně (čili jste studium zanechali nebo Vám bylo studium ukončeno pro nesplnění studijních požadavků). Po nějakém čase opět zatoužíte studovat a úspěšně projdete přijímacím řízení na Fakultě humanitních studií. Jelikož jste v minulosti již studovali 4 roky bezplatně, vzniká Vám povinnosti hradit školné za delší studium.
Druhý typ poplatku je tzv.poplatek za další studium.
Povinnost hradit tento poplatek vzniká tehdy, když po absolvování vysoké školy v ČR studujete další vysokoškolský obor. Tento poplatek se nevztahuje na programy navazujícího magisterského studia (pokud ovšem nemáte magisterský titul už z jiného oboru). Příklad: Studovali jste na ČVUT a získali titul Ing. Zatoužíte doplnit znalosti v humanitních vědách a úspěšně projdete přijímacím řízení na Fakultě humanitních studií. Vzniká Vám poplatek za další studium.
! POZOR! Poplatek za další studium, který je zpravidla výrazně nižší, než poplatek za delší studium, platíte jen během standardní doby studia (na bakalářském stupni 3 roky, na navazujícím magisterském stupni 2 roky). Po uplynutí standardní doby studia pak vzniká povinnost hradit poplatek za studium delší (bez ohledu na to, zda jste svůj první absolvovaný VŠ obor ukončili v standardní době či nikoliv).
Týká se to teda fhs uk, ale tak pravidla budou asi stejná.
Mno, za mých studií (státnice 2007) se studium na všech školách sčítalo, a to po dnech. Tj. v momentě, kdy jste nasbíral 3, resp. 2 plus 1 rok nadstandard, vztahovaly se na Vás poplatky za překročení standardní doby studia. Nicméně to se týkalo pouze studia nedokončeného. Přítel (již Mgr. od 2006) si teď dodělával Bc. a platil pouze za studium druhé VŠ. Tedy předpokládám, že budete platit za druhé studium na obou školách (FSV a PF) a zároveň ale hrozí poplatek za souběh nedokončeného studia. PLUS slavné zápisné. Doporučila bych konzultaci se studijním oddělením - a vyberte si to, kde je nejpříjemnější a nejschopnější studijní (jak si dovolovaly tyto madam jednat se studenty na FSV, to jsem se nestačila divit - teprve ve chvíli, kdy jim přítel dal jasně najevo, že není pětileté děcko ze zš, začaly dělat svou práci tak, jak měly...). Vše raději konzultovat, mé jen rady vysledované z praxe, nejsem právník ani odborník na studium na VŠ!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.