Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na jakou školu a jakou práci?

Od: davidmracek odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer chtěl bych se zeptat jsem v 9.ročníku a je na čase vybrat si střední školu.Abych řekl je mi celkově jedno co to bude,chci hlavně aby z toho byl průměrný plat např.25 tisíc dejme tomu.Bavímě všechna práce když je užitečná a má něáky smysl nejraději bych něákou manuální prací instalatér elektrikář zámečník takže v podstatě jít na učnák ale bojím se že z toho nebude moc peněz tak mě napadlo třeba dělat učetního bankéře pojištováka a to nevim na jakou střední asi ekonomku.No a tak by mě zajímalo jaká práce je v téhle době užitečná a je po ní zájem nebo popřídě jakou děláte vy a jak jste sní spokojeni.Děkuji předem za odpovědi a omlouvám se za pravopisné chyby.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Nevybírej si budoucí práci podle toho, kolik se v ní dá vydělat, ale podle toho, co tě baví a zajímá.

V zaměstnání strávíš minimálně 40 let cca 1/3 dne (tedy mnohem více času než ve škole). Vybereš-li si práci jenom podle předpokládaného příjmu, rychle tě otráví, přestože si třeba dost vyděláš. Najdeš-li si ale práci, která tě bude bavit, budeš spokojen i s nižším výdělkem.

S výjimkou dvou období po cca 2 letech jsem měla štěstí na práci, která mne bavila, takže moc dobře vím, že ani vyšší výdělek nevyváží to, že člověka práce nebaví.

honzs*
hodnocení

1x

Zdravím, no ono kdybyste byl opravdu šikovný řemeslník, taky si vyděláte, pořád platí řemeslo má zlaté dno. Ale pokud vám jde aspoň trochu učení, doporučuju jít na průmyslovku a pak na VŠ technického směru, techniků je málo. Bankéřů, pojišťováků a podobných povolání jsou mraky, akorát to pěkně zní, ale podle mého to není ta užitečná a smysluplná práce, kterou nakonec chcete sám vy.

hodnocení

1x

Souhlas s ivzes, na první straně je nejdůležitější, aby Tě práce bavila. Když Tě bude bavit, budeš ji i dělat dobře, a tudíž je velká pravděpodobnost dobrého výdělku.

Jinak jsou např. truhláři, kteří vydělávají s bídou 15 000 a jiní, kteří vydělávají třeba 50 000 měsíčně. Při stejné profesi. Ale záleží právě na tom, jak je práce baví a jak se aktivně staví k hledání práce. Někdo je pohodlný a dělá v nějaké dílně jen za pár peněz (a samozřejmě si pak v hospodě stěžuje na blbý život a málo peněz), jiný vymyslí a najde nějakou "díru" na trhu, a začne vvrábět nějaký hezký dětský nábytek nebo nějaké starožitné repliky a je úspěšný, a tudíž má slušný příjem.

Takže nejprve zapátrej sám v sobě, co by Tě opravdu bavilo, a u čeho bys vydržel cca 40 let. I když samozřejmě je hodně lidí, kteří i během života změní několikrát profesi. Hlavně záleží na tom být aktivní, vynalézavý a dělat práci s láskou.

pt®
hodnocení

1x

"davide", klidně začni řemeslem, elektrikáři jsou stále žádaní. Nato si uděláš denní nástavbu průmyslovky a za pět let budeš mít, jak výuční list, tak maturitní vysvědčení. Klidně můžeš pak zkusit nějakou Vyšší odbornou školu se zaměřením na podnikání, kde se učí účetnictví a ekonomika a také Bankovnictví. Takto vybaven můžeš nastoupit ve větší společnosti, jako účetní, kde se v praxi něco naučíš a obkoukáš, pak to můžeš dělat, jako podnikatelskou činnost. Když budeš mít klienty, věřím, že budeš mít i pěkné výdělky. Tím, že budeš mít řemeslo, si sám doma ledaco opravíš, nebo ohlídáš, když to bude dělat jiný. Víš někdo je i v 15 letech natolik vyspělý, že má svůj cíl a dokáže za ním jít, někdo to neví ani ve 30. Ty o budoucnosti přemýšlíš, chceš mít svůj cíl a to je dobrá cesta k tomu, co chceš dosáhnout. - pt

daniell*
hodnocení

1x

známý je svářeč a dostává bezmála kolem každý měsíc 35 000 Kč protože ho to baví a protože je šikovný. když vyšel dostával s bídou 15000 Kč nepočítej že ti ti někdo dá hned 25 000 Kč to nikdo nedá nějakému študákovy to jsou platy pro lidi s praxí a ta se cení více než vzdělání třeba ve firmě vzali místo vysokoškoláka raději vyučeného borce který měl ale 5 let praxe a velice dobré doporučení . Ono šikovní řemeslníci mají peněz více než než nějací bankéři a pojištovací těch je na každém rohu 10 a rozdávají letáčky aby jste šli k nim že oni to udělají s minimalním urokem , ale nikdy jsem nikde nedostal letáček od řemeslníka že on to udělá lépe než konkurence když jsem chtěl před pár mesíci udělat koupelnu tak jsem měsíc čekal na řemeslníka než se mu uvolní místo. známý je zedník má maličkatou firmu a měsíčně si příjde i na 45 000 Kč což není vůbec k zahození ovšem je to o tom že má praxi a umí si sehnat zákazníky. Já jsem elektrikář a mohu potvrdit že zakázek je hodně a kdo by dnes zavolal že převrtal drát ve zdi a nejede mu elektrika musel bych mu říct že bohužel musí zavolat jinam nebo čekat do konce unora. *smich*

hodnocení

0x

Programování CNC strojů je dnes docela potřeba. A dá se na tom slušně vydělat.

astar*
hodnocení

0x

No jestli myslíš, že po třech letech učňáku dostaneš nástupní plat 25 tisíc, tak to se rychle vrať nohama na zem. Takový plat nemají ani někteří absolventi VŠ.

kytara
hodnocení

0x

Zdravim, nemyslim si, že techniků je málo. Myslim, že je málo práce. Papaláši všechno sežerou a potřebným lidem, zaměstnancům a podnikatelům se (...) do krku, včetně malejch dětí a jejich maminek. Ano, myslim, že jde o to co Vás baví a co Vás bude bavit. S těma CNC strojema souhlasim, sice nevim co to je, ale dost často vidim, že je zájem o pracovníky na CNC nebo jakejch strojích. Myslim, že je dobré, když se člověk naučí být dobrým podnikatelem a podniká na vlastní pěst samozřejmě tak, aby dobře uživil sebe a svou rodinu a k tomu aby ho to bavilo. To je podle mě to nejlepší řešení. Která škola toto však učí, to je otázka. Kdyby jste se dostal do německa na německou školu, nebo do anglie. Učil ste se německy nebo anglicky. Taky je podle mě dobré, když se spojí více podnikavých lidí a společně produkují zisk, což je v této ubohé malé zemičce takřka nemožné, proto doporučuji to německo nebo anglii. Mimochodem, z toho zisku pak ta parta může dávat případné peníze tam, kam ho nikdy ty takzvaní politici a vyžraná pras... , plus mafiáni nikdy nedají. Taky je podle mě dobré uvažovat nejenom o ekonomických hodnotách a hodnotách, které se týkají jenom hrubého těla, které nakonec stejně zestárne a nakonec se z něj stane stejně zase jenom hlína a voda :) .Hodně štěstí.

hodnocení

0x

Velice často tady bývá dotaz, že co má tazatel dělat, že jen chodí do práce a zůstavá mu málo času a to že není život. Tohle může napsat jen ten, koho práce nebaví, kdo ji nedělá rád, kdo není v dobrém a přátelském prostředí. Svým uvažováním se tam také můžete snadno dostat. Je potřeba najít činnost, která člověka baví a dělat ji dobře. Tak dobře, že když mu kolektiv a místo nesedí, najít si stejnou práci jinde. A do práce chodit jako někam, kde se člověk cítí dobře a nemusí koukat na hodiny, kdy že už bude konec a ráno s hrůzou jít do fachy. ;) Máš-li šikovné ruce a budeš-li umět, najdeš uplatnění všude. Také se můžeš časem osamostatnit, mít svou dílnu. Navíc, nikdo tě nebude moci podtrhnout, tak jak se to často dělá u stolu. Za tebou bude vidět dobře odstavená práce. A ta mluví sama za sebe. *hej* Ať se rozhodneš jak chceš, nerozhoduj se podle toho, která škola je snazší a kde vidíš větší výdělek. Zítra tomu tak nemusí být.

hop®
hodnocení

0x

Davide, opravdu nehledej podle peněz. Není až tak důležité za kolik děláš, jako to co děláš a s kým děláš. Dobrá pracovní parta a práce, která Tě bude bavit - to jsou nejdůležitější parametry pro výběr práce, třeba budoucí.

Hned po studiu žádné velké peníze nečekej, ale když se pak dostaneš do dobré party, která Tě bude učit i svými životním zkušenostem, budeš mít vyhráno. Nic Ti pak nebude bránit třeba začít dělat "sám na sebe" na ŽL, případně si časem zařídit vlastní firmičku s několika zaměstnanci.

A po bankéřích moc nekoukej, velké peníze berou jen špičky v těchto oborech, řadoví zaměstnanci na tom nebývají nijak růžově, navíc nemají moc možností v budoucnosti svoji finanční situaci znatelně vylepšit.

Dobrých řemesníků není mnoho, a lidé se učí si za kvalitu raději připlatit, než aby si na práci zjednali levnějšího "řemeslníka" z východu a pak řešili problémy s nekvalitně odvedenou prací. A myslím, že tento trend bude stále výraznější...

Já teď dělám takového Ferdu Mravence v malé stavební firmičce, elektřina, instalatéřina i zedničina, je to různorodá práce, která mne baví, a práce máme díky rozumné kvalitě opravdu dost. A kdyby ses chtěl zeptat, tak i tuto odpověď píšu v práci v pauze na cigáro... ;)

dzordz*
hodnocení

0x

Zmiňovaný elektrikář a CNC se určitě neztratí. Stejně tak (vš) strojař a (pravděpodobně i) truhlář.

Z těch "kancelářských" by na tom s uplatněním mohl být nejlépe účetní. Ne bankéř ani pojišťovák ani poradce, "poradců" tu sou statisíce a většina z nich naprosto k ničemu.. ale odborný, znalý, odpovědný účetní.

Kdybych se dneska v patnácti rozhodoval, co dál dělat, bylo by něco z těchto pěti jasnou volbou :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]