Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přechod na jinou školu, ale na jakou?

Od: ajula* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, mám dceru, je jí dvanáct. Vždy byla hodná a milá, ale před dvěma lety se změnila. Byla hodně sama doma a měla spoustu volného času, protože jsem s ní sama a chodila jsem do práce na ranní a odpolední směny. Měla jsem málo volného času a spousta věcí mi unikala. Nevěděla jsem, že je moje dítě terčem šikany, nic mi neřekla. Místo mně jí pomohla parta dětí, se kterými teď kamarádí. Jsem jim za jejich pomoc vděčná, ale... Jsou starší než moje dcera, a jsou problémový. A moje dítě mezi ně zapadlo a má jeden problém za druhým. Už vím, co znamená chytit se špatné party. Ve škole se jí letos neuvěřitelně zhoršil prospěch, o chování ani nemluvím. Na učitele je drzá, neustále jí chybí nějaké pomůcky na vyučování, domácí úkoly nedělá. Zajímají ji jen kamarádi a poflakování venku. Na jaře se s partou opili v parku, převezli je do nemocnice. Rozjel se kolotoč škola - sociálka. Samozřejmě bude mít dvojku z chování. Změnila jsem práci, už nedělám na směny, docházím s dcerou ke kurátorce, k psychologovi, chodí na skupinové terapie. Trávím s ní spoustu času. Povídáme a povídáme a povídáme. Myslím, že se snaží změnit, ale není to lehké. Doma se změnila a je zase normální docela hodná holka. Ve škole je to horší. Za tu dlouhou dobu dostala nálepku problémové holky a ať se snažila sebevíc, učitelé k ní přístup nezměnili. A tak já jen koukám jak se pomalu snažit přestává. Myslím, že by jí pomohlo začít znovu někde jinde. Prosím poraďte, která škola je tolerantní a dá dítěti druhou šanci? O problémové děti totiž nikde nestojí...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

askmenow*
hodnocení

2x

Ještě mne napadá - zkoušela jste s učiteli jednotlivě osobně, z očí do očí a v klidu promluvit. Je mi jasné, že to, že dceři zůstává nálepka, je obtížné. Co jim říct, jaké všechny změny na ní pozorujete a že vás trápí to, že ve škole jí právě ta nálepka zůstala, že vidíte, že ji to demotivuje. Nezabralo by to? Oni by vám těžko řekli "Máte pravdu, byl jsem k ní nespravedlivý, od zítra na ni začnu koukat jinak!", ale možná by začali...

Druhá věc je, jestli přecijen vaše dcera nemá k těmto učitelům averzi a doopravdy dobře by se nezačla chovat až u nových...

Jinak pokud vaše dcera nechodí do spádové školy, můžete ji dát do ní, tam ji tuším vzít musejí. Samozřejmě ale to, že ji vezmou, nezaručí, že k ní budou mít hezký přístup.

askmenow*
hodnocení

1x

1) Jste neuvedla, kde bydlíte, takže vám těžko někdo dobře poradí... pokud jste z Prahy, o školu z Brna asi zájem nemáte

2) Chci vám říct, že vás obdivuju za to, jaký kus jste se svou dcerou ušla. Spoustě rodičů někdy unikne podstatný zvrat v životě dítěte, ale už si k němu pak nikdy nenajdou cestu a nepomohou mu na nohy, nepovídají si s ním, nesnaží se mu pomoct. Chci vám jen říct, že děláte dobrou práci!

ajula*
hodnocení

Bydlíme v Praze, takže Brno nám opravdu nepomůže. Ve škole jsem byla, s učiteli mluvila a popravdě jsem docílila jen toho, že pozornost učitelského sboru soustředěná na moje dítě se ještě zvýšila. Já se na jednu stranu nedivím, moje dcera se opravdu tento školní rok chovala hrozně. A nezměnila se přes noc. Je to dlouhá cesta, jeden, dva kroky dopředu a najednou jeden zpátky. A zase znovu... Není to náročné jen pro lidi okolo, ale hlavně pro ni. Ve škole asi nemají chuť ani čas toto zohledňovat. Já bych jí jen chtěla pomoci začít znovu někde jinde, lépe.

martinaa*
hodnocení

1x

Pokud se nebudete zlobit, já to vidím malinko jinak. Jistě, dcera udělala chybu, chybuje každý, o tom žádná. Ale teď chce ona, a Vy ji v tom podporujete, utéct před problémy, které pramení z této chyby. Uteče jednou, uteče podruhé, a pak bude utíkat celý život. Znám dost lidí, co si hloupým chováním pořídili nálepku "problémový žák". I já jsem ji měla. Přesto jsem nikdy neutekla, normálně jsem se dál učila a dělala věci do školy. Přístup učitelů se moc nezměnil (jak u koho, rozhodně to ale netrvá rok, než se něco změní), ale moc jim to platné nebylo, když jsem uměla. Kdo na mě byl hnusný, s tím jsem komunikovala pouze u zkoušení - víc nebylo potřeba. Trapné a jedovaté poznámky od vyučujících jsem přehlížela a myslela si svoje.

Pokud si doma povídáte a povídáte, zkuste si taky popovídat o tom, že existuje i varianta si do školy prostě dělat svoje, k učitelům se chovat malinko s odstupem, ale slušně. Souhlasím s Askmenow nade mnou, že byste měla zajít do školy a s kantory si promluvit. Pokud dceřino problémové období trvalo dva roky, nelze čekat, že kantoři svůj úsudek změní za dva měsíce.

Jsem ale moc ráda, že jste dceru odtáhla od té party, což je velmi důležitý krok.

pu®
hodnocení

0x

Rady nade mnou beru a podporuji. Ale pokud se ptáte konkrétně na školu, poradím - zkuste Lauderku. Děti dostávají volnost, ale drží je "v lati" - přirozeně se rozvíjejí, nikdo je neškatulkuje. Na původ neberte ohled, je to škola všeobecná, otevřená všem, učí toleranci. Je ale potřeba, aby dcera makala. Nemusí být hvězda ani vševěd, ale musí chtít a musí dřít. Informujte se a uvidíte, jak se na to budete obě tvářit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]