Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou práci mám shánět

Od: defff odpovědí: 16 změna:

Dobrý den. Přišel jsem o práci a nevím, jaké jsou moje možnosti na trhstavební klempíř. Nikdy jsem v oboru nepracoval, naposledy jsem dělal polepovače, ručního baliče. Bral jsem až 18 tisíc hrubého. To bylo maximum. Jsem z Prahy . Nabízí se mi práce uklízeče, ale přijde mi, že je to jen pro lidi se ZŠ. I když SOU a ZŠ jsou dnes brány na stejné úrovni. Poradte mi, prosím.
u práce. Je mi 30, mám pouze SOU bez maturity, obor stav. klempíř. Nabízí se mi práce uklízeče, ale to je jen pro lidi se ZŠ, i když dnes je to na stejné úrovni jako učňák. Poradte.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Určitě pokud máte výuční list na stavebního klempíře je to dobré a nemůžete to srovnávat se základním vzděláním. Je škoda, že jste nedělal nikdy v oboru a nezískal praxi. Já bych asi zkusila jednu věc: informujte se na Úřadu práce, jestli nenabízejí nějakou rekvalifikaci v podobném oboru. Tím byste získal praxi v podobném řemesle a měl i větší šanci výběru zaměstnání. Pokud by toto nevyšlo, zkusila bych sehnat adresy klempířů a zkoušela, zda nepotřebují někoho zaměstnat. Pod vedením zkušeného klempíře získáte praxi a třeba se i můžete jednou osamostatnit. No a nakonec by bylo dobré nečekat, až co Vám ÚP nabídne, ale obešla bych několik větších stavebních firem (a v Praze by to neměl být problém) a sháněla bych si místo sama. Teď přes zimu to nebude asi nic moc, ale to byste mohl zase zkusit tu rekvalifikaci. Držím palce! *palec*

jabraka*
hodnocení

2x

Protože znám situaci v oboru,pokud jsi vyučen jako stavební klempíř,stavební firmy by ruce utrhaly šikovnému stavebnímu klempíři.I když v zimě je to horší.Na odborného pracovníka však majitelé firem kladou tyto požadavky:

Zručnost, samozřejmě i v jiných pracech než v čem je vyučen.

Spolehlivost, Nejen v pracovní činnosti,ale i v docházce,životosprávě,

Samostatnost v uvažování i plánování práce,pravdomluvnost.

Flexibilitu a smysl pro kolektiv.

Pokud nemáš tyto základní vlastnosti,máš asi s hledáním práce smůlu.

JABRAKA

ivet82*
hodnocení

1x

Dobrý večer, rozhodně si nemyslím, že ZŠ je brána na stejné úrovni jako SOU. Partner je stavební klempíř, dlouhodobě nepracuje přímo v oboru, ale jako montér v jiném oboru ve stavebnictví (vzduchotechnika). Na Vašem místě bych se zkusila zamyslet, v čem jste dobrý. Znám spoustu chlapů se SOU, co jsou šikovní v mnoha směrech a pracují mimo obor. Zkuste i nějaké stránky na internetu. Co se týče řemeslných prací, jsou dobré např. www.dav.cz , ale je i hodně dalších stránek např. www.prace.cz, www.sprace.cz, www.jobs.cz atd. Hodně štěstí při hledání.

petr123*
hodnocení

1x

Vzdělání neřeš, důležité je co umíš. Já mám taky jenom učňák a nijak mi to nevadí - spíš naopak. Svým způsobem mi ta škola dala víc, než co získali absolventi gymnázií. :P

Dělal jsem spoustu věcí a pracoval v různých firmách než jsem začal podnikat na vlastní triko (v oboru naprosto nesouvisejícím s mým vzděláním), ale nikdy nikoho moc nezajímalo jestli mám maturitu nebo ne - zajímalo mě jestli něco umím nebo jestli mám snahu se to naučit.

cacab*
hodnocení

0x

Na druhou stranu, pokud je to finančně výhodný, tak jakápak falešná pícha. Jíst se musí a prachy na ulici neležej. Časem se dá narazit i na něco jinýho.

defff
hodnocení

Tak jdu pracovat jako uklízeč - umývat nádobí a dělat pomocné práce v kuchyni společně s úkldem zázemí. Nabídli mi to na úřadu práce. Plat je celkem 11021 kč hrubého včetně příspěvku na dopravu a stravování. Plat je akorát a prý odpovídá mému nižšímu vzdělání. Prostě bez maturity to dneska jinak nejde a musím se s tím smířit, že absolventi po maturitě dostanou víc než já ted. Tak jsem zvědavý kolik to bude čistého a jak mi to pujde.

.

nnn
hodnocení

No to ti teda nezávidím. Je pravda, že se dnes na lidi bez maturity kouká stejně jako na lidi se ZŠ. Bez maturity jseš dnes nula, jak v osobním (rozdílnost ve vzdělání mezi partnery - nefunguje to, vl. zkušenost), tak v pracovním životě. Když si vezmeš, že ani nemáš praxi, tak si nestěžuj a běž uklízet. Budeš se muset smířit, že pro tebe našli alespoň toto uplatnění. Je to lepší, než kdyby jsi byl zbytečně na podpoře. A nebo si dodělej maturu dálkově - i když ne každý to dá. Ono je také potřeba, aby někdo tyto pomocné práce vykonával. Když jsem pročítala portál mpsv.cz, tak tam nabízejí uklízečům 8000,- Je fakt, že můj nástupní plat činil před dvěma lety 18000,- Na to ty jsi se musel vypracovat, já jsem uplatnila své znalosti ze školy. Jinak dnes mám průměr 24000,- a mám maturu. Vše je v hrubém. Budeš muset pochopit, že čím vyšší stupeň vzdělání, tím vyšší fin. ohodnocení a společenská prestiž. Bohužel tomu tak často nebývá. Pracuji v marketingu a hodně cestuji, takže vím, že rozdíly v rámci celé republiky jsou propastné. Hodně štěstí!

Pracujes v marketingu a jenom 24000? To ses teda peknej nouzar. Ale hlavne, ze si si tady dokazal udelat ramena, vid. Urcite se ted citis jako velkej hrdina. Jestli mas takovyhle smysleni i v praci, tak bejt tvuj zamestnavatel, tak okamzite letis s nakoplym zadkem.

To co jsi napsal tucne myslim, ze moc dobre tazatel chape.

Doporuceni dodelat si mauritu dalkove nebo vecerni skolou je dobre. Nebo alespon rekvalifikaci. Chce to jen mit vuli.

Tez se da sehnat druhe zamestnani, kde by si byl alespon na castecny uvazek u oboru, ktery by si chtel delat, nebo ktery by Ti prinesl vice penez a postupne po ziskani praxe muzes misto uklizece prenechat uplne nekomu jinemu.

Tez znam par lidi, kterym nezalezi na tom, co delaji, prace pro ne neni nicim jinym, nez zyvobitim. Odpracuji si svych osm hodin a maji dalsich 16 na svuj zivot. Takovi lide jsou vetsinou nejspokojenejsi a ani moc penez k zivotu nepotrebujou.

Ve triceti jeste neni nic ztraceno.

xcertx
hodnocení

0x

Doporucuji se sveho oboru v zadnem pripade nevzdavat. To, ze jsi momentalne vzal jinou praci je urcite v poradku a nebrani ti to posilhavat po necem jinem. Kdyby se neblizila krize, radil bych co nejrychleji ziskat praxi - treba formou druheho, vikendoveho zamestnani u nejake stavebni firmicky - a zalozit si zivnost. Dosud se to ve stavebnictvi vyplatilo a poptavka po sikovnych remeslnicich silne prevysovala jejich pocet. Za soucasne situace ale tezko radit. Nejlepsi asi bude mit jiste zamestnani a pritom si jistit zadni vratka nejakym dalsim...

P.S. A temi recmi o vzdelani se nedejte rozhodit. V soucasnosti se silne projevuje nedostatek remeslniku vznikly destrukci naseho ucnovskeho skolstvi. Jiste, pokud budete chtit sedet u psaciho stolu nekde na obecnim urade, budete potrebovat maturitu a budete mit tabulkovy plat. Pokud ale chcete stavet hezke a kvalitni baraky s nejvyssi pravdepodobnosti vam to pujde i bez matury.

defff
hodnocení

Ahoj, Tak už jsem bral výplatu. Bylo to 9658 kč čistýho. V práci se mi líbí a už toho moc nerozbíjím. Jsem tedka spokojený. Slečna vedoucí říkala, že když se budu snažit, že dostanu přidáno 300-500 kč, ale až za rok nejdřív. Tak uvidím. Jinak mě oblékli a obuli, takže mám veškeré pracovní pomůcky a i tu zástěru proti vodě mi dali. Takže umývám nádobí a také i WC a ostatní soc. zařízení. Jinak mám si víc dávat pozor na to rozbíjení nádobí, jinak mi to budou strhavat z platu. Jsou se mnou ale spokojeni a já jim rekl, že se to už příště nebude opakovat. To je hlavní věc nakterou se tedka musim zamerit, jinak OK.

defff
hodnocení

Tak jsem tady zase. Pořád jsem spokojený akorát se tu střídají lidi. Za tu dobu co tu dělám tak se tu vystridalo asi deset lidí. Já zatím vydržím protože zatím jsou se mnou spokojeni a platí včas.:) A pak že neni práce.

lidka*

Díky za zprávu! Hlavně když se Vám v práci líbí a doufám, že si budou vážit toho, že zůstáváte i za nižší plat a trochu Vám ho zvednou. Myslím, že byste se mohl i sám připomenout, pokud to neudělají sami. Člověk se nemá zdráhat ohodnotit si svou práci. Tak i nadále hodně zdaru! *placni*

kuckyas*

Stále se ale nemůžu smířit s tím, že jsi se vzdal svého řemesla. Víš co se říká. Řemeslo má zlaté dno, a pokud jsi pracovitý, šikovný a to jak vidět jsi, nemůžeš přece celý život mýt nádobí a nádeničit. Kdo ti říká, že bez maturity to nikam nedotáhneš nemá pravdu. Každého pracovitého člověka si šéf váží a nerad se ho zbavuje. Např. já jsem se vyučila, a řemeslo jsem šla dělat až v 32 letech. Všechno odkoukáš, neboj. Mám známého ten je klempíř už je mu 56 let, má umělou kyčel, takže už to po střechách moc nenaběhá, ale pracuje za 25 tisíc měs. Od toho jsou tam ty mladší aby mu pomohli a zase se od něj něco naučili. Hledej chlapče klempířinu. Když budeš pracovitý a sneseš se s partou máš vyhráno. Držím palce.

defff

Já nevím ale mě to už ani moc nepříde jako nádeničina. Po klempířích už není taková scháňka jako dřív. Ptal jsem se a všude chtěli praxi. Moc na výběr nemám a tak jsem rád za ty pomocný práce i když vím že absolvent školy mladší než já má víc a já to i chápu. Ale jak říkám učňákem jsem prolez z odřenýma ušima a já na učení nemám takže jsem rád za to co mám.

aux

Měla bych jeden dotaz. Nikde jsem nevyčetla co znamená pojem lidé s nižším vzděláním, případně kde taková hranice začíná a končí. Jinak Defff držím palce. Njn na výběr moc nemáš, ale když se ti to líbí, tak proč ne. Někdo musí pracovat rukama i za méně peněz, tak už to je.

rulezz
hodnocení

0x

Tady se někdo ptal na pojem lidé s nižším vzděláním. Setkáváme se s tím hodně ve statistikách a různých výročních zprávách. Myslím si, že do kategorie lidí s nižším vzděláním patří zejména lidé se základním vzděláním, lidé vyučení bez maturity a lidé s maturitou. Vidím tedy tu hranici mezi SŠ a VŠ, jestli se nemýlím. Jinak k té volbě profese, myslím si, že pracovat jako uklízeč s vyučením není nic neobvyklého. Tot asi vše.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]