Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak v sobě nalézt motivaci

Od: lan odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

Nemám teď ani tak problémy ve kole, jako problémy se sebou. Jsem studentkou druhého ročníku na medicíně. V posledních týdnech to ale se mnou jde psychicky z kopce. A minulý týden to vygradovalo. Moná je to zkoukovým a nebo trvalý stav, e mám pocit jakohosi "vyhoření", e mi nic nejde a nemám anci kolu dokončit.

Mé výsledky jsou zatím dobré, vechny zkouky z loňska mám hotové, a jen jedna az toho byla na druhý pokus. Ovem teď přila zkouka z anatomie a mně začalo haprovat sebevědomí. Dosud jsem si myslela, e mám silný kořínek, co se týká psychiky. ale opravdu jsem ve obrečela a nevěděla co se sebou. A kdy jsem se zeptala sebe na svuj cíl a motivaci prostě tam nebyli. Začala jsem přemýlet nad svým dalím působením na kole. Jsem přece racionální člověk a nehodlám si zničit nervy. Nicméně tyto pocity asi opravdu pramenily z nevědomosti cílů a motivace ne strachu před zkoukou. Trochu jsem se uklidnila podáním přihláek na jinou kolu (méně náročnou) , vím, na kadé kole je třeba se učit a svědomitě připravovat. Cesta být lékařkou je neskutečně dlouhá se spoustou překáek a znám lidi kteří od té cesty odbočí třeba na 2-3 roky. To se mi zdá moc. A bojím se toho e mi třeba ve čtvráku dojde e to opravdu nebyl ten pravý cíl. Okolí mi říká , e ted mám nalajnovanébýt na medině tak mám jít zatím. Ale člověk bez motivace a vidiny cíle prostě nemá výdr, a to ani při učení . a je celkově takový smutný.

Chtěla bych se Vás proto zeptat na vá názor k mému problému. Popřípadě jestli nevíte jak v sobě nalézt motivaci..

Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

1x

Chce to se zakousnout a pokračovat jak začne jednou hledat lehčí cestu tak u to bude dělat napořád. Řekni si nejsem srab a doka sobě i okolí, e se umí poprat s problémy a najednou zjistí e to zase jde.

lan
hodnocení

Vím, pak člověk hledá jednoduí a jednoduí řeení. Ale opravdu nevím jak se s tím ted mám poprat. Zároven nechci házet za hlavu 2 roky ivota a zároven nechci ztrácet čas. Vdy přece doktor , ktereho nic nebaví je patný doktor. A chtěla bych mít prostě jistotu, e něco vystuduju a budu se moct uplatnit na truhu práce. Zároven i prázdniny jsou nijaké je málo času (skoro ádný) si odfrknout zajet třeba na hory nabrat nové síly. a pak to na člověka dolehne. Znám pár lidí, kteří u berou nebo brali antidepresiva. A já teď opravdu nevím jestli chci dělat kolečka po nemocnicích a do 30 se vzdělávat (atestace, semináře)a pak teprve budovat nějakou karieru .

drejdl*
hodnocení

1x

Milá kolegyně, tohleto je úplně v pořádku. Jednu věc Vám řeknu na začátek - kdybyste o sobě nepochybovala, nebyla byste dobrá lékařka. Přesně toto, co Vy, jsem proíval taky, asi o ročník dříve, taky na anatomii - měli jsme ji oba semestry v prváku. Stohy literatury, zástupy pojmů a termínů, které nelezly do hlavy, nevlídní asistenti, těká zkouka s velkou úmrtností. K tomu bylo nutné zvládnout X dalích předmětů, jejich vyučující samozřejmě nezajímalo, e máme anatomii. Nesčetněkrát mi přilo na mysl, e to prostě nezvládnu, e na to nemám a e to ani za tu děsnou námahu nestojí. Na první termín mě Dylevský vyhodil po 3/4 hodinovém boji /bylo to na obaly prostaty, znám je dodnes zpaměti/, na druhý termín pak Petrovický v naprosté pohodě, dodal mi chu k dalímu studíu a naučil mě tak i lépe odolávat nepříznivým vlivům.

Moje rada tedy zní: Kdy je nejhůř, nechat toho na chvíli a ponořit se do sebe. Srovnat si priority, posoudit závanost problému ve vztahu k cílům. Posoudit, nakolik jsem zodpovědná za vzniklé obtíe a jak to řeit.

Ten začátek studia je náročný psychicky i mentálně, to je záměr. Oddělí se slabí jedinci a pak u to jde dobře. Uvidíte, e a budete mít více klinických předmětů, bude vechno daleko zajímavějí a příjemnějí.

Mám pocit, e z Vás bude dobrá lékařka. Přeji Vám úspěch!

lan
hodnocení

Ano, zvládnutá zkouka vlije krev do il kadému. To je pravda. Jene anatomie je první těká zkouka z mnoha. A já nevím jestli psychicky zvládnu dalí zkouky .

albatros498022*

Anatomie je nejtěí, pak u bude líp.

lan
hodnocení

Hodně lidí je v meziročníku, a u kvuli anatomii nebo jiným zkoukám. hodně lidí odjelo na stáe, take automaticky rok prodluují. Ale vidina dalího roku navíc ve kole je pro mě noční můra. Ocelová prdel je opravdu na této kole nutnou součástí těla. A taky silný mysl. Nejdříve teda musím najít odpověd na existenční otázky ( jestli mám motivaci atd) . V prváku mi medina ani moc těká nepřila asi díky tomu e jsem vechno zvládla nějak se těstím a se selským rozumem. BTW taky mě dostává brekot některých spoluaček kvuli tomu, e dostali B... to u je jiný level asi

albatros498022*
hodnocení

0x

k ádnému cíli nevede jednoduchá cesta, jak jednou uhne na jednoduí tak u to bude dělat pořád a to asi nechce. Tak se do problému zakousni a překonej ho a najednou si bude víc váit sama sebe a bude i motivace.

artik*
hodnocení

0x

mrkněte se kolik lidí se na LF hlásilo a uznejte , e musíte být chytrá . Tak hlavu nahoru dokáete.

lan
hodnocení

Ono o chytrost v prvních ročnících váně moc nejde :D to je to nejhorí. 3prtání nazpamět nebyla nikdy moje doména :D bohuel jsou první roky na medině jenom o tomhle :(

iz*
hodnocení

0x

Pokud vím, je anatomie nejobávanějí (a moná i nejtěí) zkoukou z celého studia medicíny.

Podle mne se Vám obavy z obtíné zkouky promítají do dalích oblastí. A zkouku zvládnete, odezní pravděpodobně i pochybnosti o motivaci.

chrest*
hodnocení

0x

Já ti řeknu, jak to má můj kámo, který taky dělal medicínu. Ten jetě předtím, ne dělal státnice, tak měl slíbené místo v nemocnici na onkologii (samozřejmě ty státnice musel udělat, jinak by ho nevzali, ale zkrátka místo měl). Nástupní plat měl cca 20 000Kč, teď po roce a půl má plat kolem 50 000 a jetě k tomu jezdí po světě po různých konferencích, kde má samozřejmě vecko hrazené. Já vím, e spokojenost není jenom o penězích, ale on má necelých 26 let a má se jak málokdo. Samozřejmě to ale neměl zadarmo, ve kole patřil k nejlepím a i teď se musí pořád vzdělávat. Ze začátku říkal, e to v nemonici bylo fakt těké a do teď se musí na některé věci ptát starích kolegů, ale to je normální věc. Oddělení ho posílá, jak jsem psal na konference po světě. Nedávno byl v Seattlu, měsíc předtím v Londýně atd. Někdo tu psal, e anatomie je nejhorí a pak u bude líp. No, nebude. Je to těkých 6 let, kdy jsem viděl, co vechno se musel učit na zkouky, takové tlusté bichle, tak jsem mu fakt nezáviděl. Kadopádně, kdy kolu dodělá, tak se o budoucnost nemusí bát. Vechno záleí na tvojí snaze. A taky je potřeba k tomu mít vztah.

lan
hodnocení

Vím, e kdy to člověk vystuduje a je fakt dobrý tak má uspěchy a vydělává hodně peněz a pak je i tastný. jene já řeím ted to e ted moc tastná nejsem asi to k tomu patří . ale deptá mě to a nemám z ničeho radost . nejde se na nic těit a nemám ani 5 dni kdy bych třeba někam zajela a oddechla si od veho - vyčistila hlavu . to mi straně chybí,

andrea1*
hodnocení

0x

Dala jsi se na vojnu, tak bojuj. Nefňukej a makej. Má splín, který je dán tou zkoukou. Nejsi první, kdo to takto má. Nedělej dopředu závěry.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]