Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Freony, organické názvosloví, peptidy

Od: zmarak odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,
rád bych se zeptal na pár otázek z chemie. Odpovědi jsem se snažil najít na internetu, ale bez úspěchu. Na otázky jsem narazil během zpracovávání modelových otázek k přijímacím zkouškám na 1. LF.
1.) Myslel jsem si, že freony musí obsahovat alespoň jeden atom fluoru, ale v otázce "Které sloučeniny patří mezi freony?" je jako správná odpověď : 1-brom-3-chlorbut-1-en.
Je tedy fluor podminkou aby byla sloucenina freonem?
2.) Který z těchto názvů je správný? 1,2-dichlor-1,2-difluorethen nebo 1,2-difluor-1,2dichlorethen? Nemá se jít podle abecedy, tudíž F je před CH? Nebo se nebere v chemii CH jako písmeno ale C, tudíž první vzorec je správně?
3.) Je nějaká pomůcka pro to, abych poznal rozpustnost peptidů ve vodě, když mám danou sekvenci aminokyselin? Jestli jsem to pochopil správně, tak čím více mám kyselých nebo zásaditých aminokyselin v sekvenci peptidu, tím je větší pravděpodobnost, že bude rozpustný ve vodě..je to tak?
4.) Poslední otázka, tvoří sulfan vodíkové můstky nebo ne? Já si myslel, že vodíkové můstky se tvoří jen mezi vodíkem a dusíkem, kyslíkem nebo fluorem. Je tu otázka "Které z následujících sloučenin netvoří vodíkové můstky?"
a)uhlovodíky
b)sirovodík
c)molekuly vodíku
d)alkoholy
podle mě by mělo odpovědí být a),b),c), ale oni zde uvádí jen "a)" a "c)"...

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sharkis*
hodnocení

2x

Ahoj,

v těch otázkách mají chyby a není jich zrovna málo*smich* Loni jsem u příjmaček našel v "ostrém testu" hned 4 :D

Každopádně:

1. chyba - pokud tam není fluor, nemůže být o freonu řeč

2. správně je první vzorec - dichlor difluor

3. teď si z hlavy nevybavuju... Důležitá je ale polarita jednotlivých AK (musí mít skupiny, které mohou ionizovat - čím víc, tím rozpustnější) a jejich délka a rozvětvenost - víc si bohužel nevzpomenu, chce to hledat v učebnicích

4. sulfan vodíkové vazby netvoří, je to výjimka ;)

zmarak
hodnocení

Díky moc za odpovědi, to s těma chybama už jsem taky zjistil. Tyto jsem ještě jen neměl potvrzené :)

Přeji hezký den :)

zmarak
hodnocení

Můžu se ještě zeptat, jak se to řeší, když člověk dostane takovou otázku u přijímaček? Je lepší odpovědět tak, jak si oni myslí, že to je správně nebo tak, jak to správně má být. Jestli tam vůbec taková "správná" odpověď je..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]