Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na dvě otázky ze starověku.
1) Byla Makedonie součást Řecka? Nebo to byly dvě odlišné provincie, které proti sobě mohly vést i válku?
2) Jakým jazykem se mluvilo ve Starověkém Řecku?
ten kdo položil tuhle otázku sám přesně neví jak to bylo ... makedonie byla samostatná ale jen do doby filipa makedonského který k ní řecko připojit ... tak jakým jazykem by se tam molho mluvit? latina a řečtina jsou jedny z nejsstarších jazyků které podrobně známe ... a navíc v literatuře se na střední furt mele jestli dílo bylo česko latinsky nebo řecky ... doufám že mě už chápete
Samozřejmě, že to nevím, právě proto se na to ptám.
Připojil k ní Řecko.. tedy dobrovolně, nebo naopak..? Právě mi jde o to, že většinou se říká, že makedonci jsou vlastně řeci, tak chci vědět, jestli se tedy měli rádi i před spojením, nebo se zkrátka museli podřídit pod vlivem síly Makedonie?
Opravdu se v tom nevyznám, ale hodně mě to zajímá, tak doufám, že prominete mé asi hloupé otázky.
2. Řečtina
Jazyk podobný starorečtine si můžeme polechnout i teď, je jím romeika:
Image via Wikipedia
Terénní výzkum romeiky, málo probádané formy řečtiny, kterou se stále hovoří v oblasti kolem Trabzonu na tureckém pobřeží Černého moře (oblast spadající pod starodávný Pontos či Pontus), odhalil řadu rysů společných s koiné _ řečtinou užívanou v helenistickém a římském období.
Pro lingvisty objev představuje vzácnou příležitost zmapovat vlastnosti nejen dalšího živého jazyka, ale i dialektu, který se více než jakýkoli jiný blíží tomu, kterým se hovořilo na vrcholu řeckého vlivu v Malé Asii před 2000 lety.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.