Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematika - slovní úloha

Od: alexandr147* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

prosím vác mohl by mi někdo napsat rce na výpočet téhle celkem jednoduché slovní úlohy? - děděček je dnes 4x starší než vnuk.před 2 lety byl 6 let starší než byl pěti násobek věku jeho vnuka kolik je dnes vnukovi popř dědovi? ... díky moc

doplněno 10.06.12 16:16:

takže problém je vyřešen ... chyba v zadání popř ve výsledkách ( ale podle rozumu v zadání ) zapříčinila že jsem dával + do strany rce k vnukovi ale podle výsledků se jsem spočítal že musí dat na stranu dědy ... pak vše vychází ... díky za pomoc ... odpovědí které měli smysl popř pomohli jsem odměnil ;)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

6x

Tak, jak je úloha formulována, vychází věk dědečka 8 let a věk vnuka 2 roky. *bzum*

doplněno 10.06.12 14:40:

Ta druhá rovnice je (x - 2) = 5(y - 2) + 6

doplněno 10.06.12 14:46:

Aby úloha dávala smysl, mělo by být, že před 2 lety byl pětinásobek věku vnuka o 6 větší než věk dědy. Pak by měl děda 56 let a vnuk 14 let, což je již věrohodnější.

naihonn*

No, je to tak. Ta dnešní mládež tedy začíná opravdu brzo. *smich* To je takzvaná matematika budoucnosti...

doplněno 10.06.12 14:54:

Gratuluji k rekonstrukci zřejmě původní podoby zadání. To by si zasloužilo víc ohodnocení.

Takhle by to skutečně mohlo znít; ale tohle asi bude opravdu chyba zadaní a ne chyba přepisu ( fikus.omska.cz/...

hodnocení

2x

Tak označ třeba dnešní věk dědy x, dnešní věk syna y a s pomocí těchto symbolů slovy popsané vztahy zapiš. Ono je to napsané trochu zmatečně, ale předpokládám-li, že první část zadání zní: děděček je dnes 4x starší než vnuk. a ne třeba děděček je dnes 4x starší než vnuk před dvěma lety, tak první rovnice je x = 4y. Tu druhou podmínku nechám na tobě, už proto, že je to nepořádně zapsané (co je to

před 2 lety byl 6 let starší než..?

nejspíš tam vypadlo "o", a taky na začátku věty píšeme velké písmeno; To není buzerace, tady to opravdu může mást.. No a taky proto, že je to jednoduché, jen nezapomeň, že před dvěma lety bylo dědovi x - 2 let.

mikycz*

Tutu slovní úlohu máte zřejmě v růžové učebnici pro tercie že? :)

alexandr147*
hodnocení

:D na gymplu jsem byl prima-kvarta a ted jsem v prváku - přešel jsem kvůli odbornosti na strojárnu ... ale mohl bych se podívat do sešitu z tercie ... ale myslím že bude jednodušší když mě napíšete ty druhou rce abych to už mohl spočítat ... díky

alexandr147*
hodnocení

jo jasně ... nad těma písmenama jsem fakt nepřemýšlel a to o mě tam vypadlo ale bohužel zadání příkladu je až na to "o" přesně takové jaké jsem napsal ... asi jsem měl napsat že mám 1 z matiky abysjte se mě nemusel vypisovat s tou první podmínku .. až tak špatně na tom fakt nejsem ale tu druhou podmínku bych právě potřeboval , to je to co mě nevychází ... díky

Ono s tou češtinou je to tak, že tady se jedná spíš o nepozornost při přepisu, ale právě ta může způsobit nejasnost. To zadání by mělo začínat

Děděček je dnes 4x starší než vnuk. Před 2 lety byl 6 let starší než byl...

V textu dotazu je tečka před slovem před, začínající malým písmenem,. takže je tam chyba: buď tam nemá být tečka, nebo má být velké P, no ale tyto dvě možnosti dávojí větě různé významy. Ono z logiky věci lze usuzovat, že zadání zní

Dědeček je dnes 4x starší než vnuk. Před 2 lety byl 6 o let starší než byl pětinásobek věku jeho vnuka. Kolik je dnes vnukovi, popř dědovi?

Překlepů se dopouštím taky často, ale zde to opravdu může měnit smysl; přitom mi ta druhá podmínka nepřišla o moc složitější než ta první, kterou jsem rozváděl jako vzor, jak zacházet s označením, takže se omlouvám, jestliže jsem tě tě tím urazil. Tu druhou podmínku jsem nerozváděl, protože, a stále si to myslím, není omoc obtížnější než ta první, a nechtěl jsem opravovat za tebe text zadání, ale přeci jen je, řekněme, méně jednoduchá; podívejme se na ni.

Před těmi dvěma lety tedy dědovi bylo x-2 let, vnukovi y-2 let. Pětinásobek vnukova tehtejšího věku tedy je 5*(y-2), o šest let víc je 5*(y-2) + 6, podmínka tedy je

x-2 = 5*(y-2 ) + 6

Jasné?

doplněno 10.06.12 15:05:

To je tedy podmínka, odvozená ze zadání, ale jak si všiml petapeta, to zadání je nesmyslné. Já věděl, proč ho nechci za tebe opravovat.

mikycz*

Z češtiny je to horší co? :)

alexandr147*
hodnocení

no čeština je jedinej předmět z kterýho jsem na gymplu měl 2 jinak samý 1 :D možná proto, protože jsem ju na základce totálně ignoroval

naihonn*

Jo, to jistě. Někdo, kdo by měl samý jedničky by se určitě ptal na tak primitivní úlohu a ještě v jejím zadání zřejmě udělal takovou chybu. Nebo jsou soukromé gymply až tolik předplacené, že se tam dávají známky výměnou za šeky?

alexandr147*
hodnocení

tak díky vám všem za pomoc ale úlohu jsem už vyřešil sám ... a díky panu chytrému za názor ale já jsem byl na státním gymplu ;) ... a opravdu si myslíte že jednikář musí vyřešit naprosto každej příklad? ... počkat já jsem vlastně každej příklad vyřešil protože tady jsem se dočkal spíš oprav velkých písmen než pomoci ale i tak díky ;)

A kolik ti vyšlo?

doplněno 10.06.12 16:17:

Jinak ta zmínka o tom, že ses dočkal spíš oprav velkých písmen než rady, zřejmě mířila na mne a trochu se mne to dotklo;, možná bys dřív, než zečneš rýpat, měl příště zvážit obsah toho příspěvku. A jestli třeba se zase tebe dotklo, že ti tykám, tak za to se zase omlouvám jí, ale trochu si myslím, že v sedmdesáti mám na to právo a že by na tom zas tak záležet nemělo. ALe stejně, omlouvám se.

doplněno 10.06.12 16:21:

A teď jsem si přečetl podrobnější tvé vysvětlení o tom, jak jsi to řešil, takžeotázka, kolik ti vyšlo, tím pozbývá aktuálnosti.

hodnocení

0x

Tak jsem si znovu prošel vlákno a dospěl jsem k názoru, že v té komunikaci došlo k řadě nedorozumění. Ona asi ta otázka byla míněna nějak ve stylu "jednoduchý příklad, umím ho řešit, ale vychází mi nesmyslný výsledek" nebo tak nějak. Po takové formulaci bych napříllad nepsal tak trapně prmitivní návody a třeba naihonn® by neměl důvod ke svým mírně neuctivým poznámkám (lze diskutovat o tom, jestli takové odpovědi sem patří, ale při dané formulaci otázky mají pži nejmenším opodstatnění, byť založené, jak říkám, na nedorozumění). Přiznávám, že trochu toho to hodnocení bylo, byť nechtěně, i v podtónu mých odpovědí, z téhož důvodu. No nic, hlavně, že jsme se dobrali (tedy vlastně tazatel se dobral) uspokojivého řešení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]