Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mohli byste mi zjednodušeně vysvětlit, co je to reostat a co to je rezistor? Ale prosím, neodkazujte mě na wikipedii, chci to nějak srozumitelně, aby to pochopil i normalni clovek. Díky moc za odpověď předem
Rezistor - je odpor s pevnou (výrobcem určenou) hodnotou (třeba 10ohm).
Reostat - je odpor s nastavitelnou (uživatelem měnitelnou) hodnotou.
Každý odpor je prakticky na zvýšení odporu pokud se tedy nezapojí paralelně.
Reostat dělá to samé, jen si můžete nastavit jeho hodnotu
Myslím, že tohle je naprosto srozumitelné vysvětlení, nicméně bych pro upřesnění dodal, že například resistor vůbec není odpor. Odpor je ta hodnota, kdežto rezistor je, dá se říci, nositelem toho odporu. To je současné chápání, je pravda, že ještě za mého mládí se tohle nerozlišovalo.
doplněno 09.06.12 18:09:Nebo se to rozlišovalo a já z toho neměl rozum?
Jednoduše:
REZISTOR je součástka s pevně daným elektrickým ODPOREM již z výroby.
REOSTAT je součástka, jejíž elektrický ODPOR můžeme měnit, třeba posuvným či otočným prvkem, většinou bez použití nástroje. Obdobnou funkci má třeba potenciometr či trimr, kde lze někdy měnit hodnotu i za použití nástroje, třeba šroubováku. Reostaty bývají určeny a dimenzovány na regulaci větších výkonů, potenciometry či trimry na výkony malé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.