Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výroba CuCO3

Od: kibi odpovědí: 9 změna:

Chci se zeptat jesli se da nejak doma vyrobit CuCO3 napadlo me ze bych z medenky odstranil Hydrowid mednaty ale nevim jak nebo se da cisty CuCO3 vyrobyt pry elektrolizou ale nevim jak prosim poradte .

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x
Kibi,nejprve prosím,zdokonal češtinu,pak se teprve vrhni na chemii! Samovolnou oxidací na vzduchu vzniká měděnka,ale chemicky není uhličitan,ale směs uhličitanu,oxidu (hydroxidu.) V přírodě se uhličitan měďnatý nachází jako : malachit, se vzorcem Cu2(OH)2CO3; a azurit, se vzorcem Cu3(OH)2(CO3)2.Jsou to polodrahokamy. JABRAKA
kibi
hodnocení

ano to vim ale jde mi o to jestli se da z medenky nejak odfiltrovat nebo vyextrahovat CuCO3 nebo jas se CuCO3 vyrabi elektroliticky

kibi
hodnocení

jde mi o tento vzorec jak koukam tak je to celkem jednoduche ale nevim jestli to jsou vzdy 100% roztoky CuII+(aq) + Na2CO3 (aq) → CuCO3 (s) + 2Na+I (aq) po tydle otazce budu za blba ale tohle je elektroliticka reakce?
jabraka*

Elektrolyzou jsem se zabýval profesionálně.Na anodě a katodě probíhá oxidace a redukce iontů mědí,na katodě se z iontů rozhodně vyloučí jedině kovová měď.Na anodě pak se může měď oxidovat,ale výsledek bude hydroxid měďnatý.Pokud bychom použili nahoře vstupující složky do reakce,mohlo by to možná za určitých podmínek fungovat,ale nedovedu si představit vylučování sodíku na katodě.

Jedině snad CuSO4 + Na2CO3 = Na2SO4 + CuCO3 rovnici stechiometricky srovnat.Velice důležité bude nastavení vylučovacích potenciálů(napětí a proudu)

JABRAKA

kibi
hodnocení

a je nejaky vzorec na vypocet napeti a proudu na pozadovane latky?

kibi
hodnocení

ted jsem nasel video o vyrobe CuCO3 s touhle rovnici :CuSO4(aq) + 2NaHCO3 -) CuCO3 + Na2SO4 + H2O + CO2 takze do 100% roztoku CuSO4 pridam 2NaHCO3 a to jako suchy? on v tom videu do toho neco leje

noviny*
hodnocení

0x
Za prvé - Elektrolýza se používá k rozkládání látek a to ty nechceš. Za druhé - Roztok není nikdy 100%. To nejde. Psal jsi tady rovnici CuII+(aq) + Na2CO3 (aq) → CuCO3 (s) + 2Na+I (aq). Z té vyplývá, že vezmeš roztok jakékoli měďnaté soli a necháš ho reagovat s roztokem uhličitanu sodného. Na koncentraci nezáleží, ale platí, že čím bude koncentrace větší, tím více uhličitanu měďnatého vyrobíš a tím rychleji bude reakce probíhat. Kdyby ti to ještě nebylo jasné, tak napiš. A mimochodem. Nechci být zvědavý (nemusíš mi odpovídat), ale na co ti bude uhličitan měďnatý?

noviny*
hodnocení

0x

Jěště mě něco napadlo. Možná by se dal místo rotoku Na2CO3 použít roztok NaHCO3 (jedlé sody). Ale nejsem si jistý. Popřípadě mě někdo opravte. Děkuji.

kibi
hodnocení

uz jsem nasel popis v cj na vyrobu CuCO3 a pridavaji tam jedlou sodu je to videt i na videu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]