Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kyslík - chemický vzorec

Od: danielka0007 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

mám dělat projekt z otázek, které nám byly zadány, ale nějak jsem jednu otázku nepochopila:

2, Zapište chemické vzorce 3 základních plynů, které jsou součástí dnešní atmosféry.

to jsou kyslík, dusík a argon, ale jak mám zapsat chemický vzorec kyslíku?

děkuji moc:)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

1x

Kyslik je O2.

jabraka*
hodnocení

1x

Danielko,

Pravděpodobně po vás chtějí plný název molekul plynů.Kyslík,dusík i oxid uhličitý.

Tedy O2, N2 a CO2 Myslím,že vzácné plyny,stejně tak oxidy dusíkui základem atmosféry nejsou.

JABRAKA

Jabraka:

No, v atmosféře jsou i vzácné plyny...nejsou tedy jejím "základem", ale jsou tam...

Argon, Neon, Helium, Krypton...byť v množství od 0,0001% do 0,9%...(Krypton nejméně...Argon nejvíce)..

Meteocenrtum uvádí toto:

dusík

N2

78,084

kyslík

O2

20,948

argon

Ar

0,934

oxid uhličitý

CO2

0,031

neon

Ne

0,001 818

hélium

He

0,000 524

metan

CH4

0,000 200

krypton

Kr

0,000 114

vodík

H2

0,000 050

oxid dusný

N2O

0,000 050

xenon

Xe

0,000 009

oxid siřičitý

SO2

0 až 0,000 100

ozón

O3

0 až 0,000 007

oxid dusičitý

NO2

0 až 0,000 002

čpavek

NH3

stopy

oxid uhelnatý

CO

stopy

jód

J2

stopy

Ne že bych si ze školy pamatoval všechno...už jsem nějaký pátek ze školy pryč..a musel jsem si to najít..

Ale něco o vzácných plynech jsem si pamatoval..

anonymes123*

jód má značku I (tedy I2)

jabraka*

Hezká tabulka,ale v otázce vysloveně bylo,tři základní plyny.Oxidu uhličitého,jako hlavního skleníkového plynu,je dnes v atmosféře až 3%.Jako jeden z nejnebezpečnějších plynů,s velkým skleníkovým efektem,je metan,i toho je někde i víc,jako 1%.Tam kde je velký provoz automobilů,je poměrně velký obsah O3 - ozonu.

Takže takové tabulky jsou jen pro lepší přehled.

JABRAKA

bena*

Jabraka: Nepište prosím neověřené informace. Nikde jsem neviděl ani neslyšel, že by oxidu uhličitého bylo ve vzduchu 3% a methanu 1%. Pokud můžete doložit Vaše tvrzení nějakým solidním zdrojem, tak prosím. Ale nějaké bludy uvařené z vody nelze brát bážně...

hodnocení

0x

Chemické prvky se označují chemickými značkami (Cr, O, He...). Vzorce označují chemické sloučeniny (HCl, NaOH, Na Cl...)

figurek*
hodnocení

0x

vzorec molekuly kyslíku O2, vzorec molekuly dusíku N2

Argon je netečný. Teď si nejsem jistý, jestli by vzorec molekuly Argonu neměl být jenom Ar

bena*

Ty malé dvojky se píšou pouze u vodíku, dusíku, kyslíku a halogenů (fluor, chlór, atd.)

jabraka*

Beno,jsem starý kozel,abych se nechal peskovat.tak speciálně pro tebe tabulku.Snad to půjde zkopírovat.

Hodnota preindustriální koncentrace

Hodnota koncentrace v roce 2005

Nárůst

Oxidu uhličitý

280 ppm

379 ppm

35%

Metan

715 ppb

1774 ppb

148%

Oxidu dusný

270 ppb

319 ppb

18%

bena*

Příště to aspoň trošku vyčisti, je tam příliš velká mezera - je to zbytečné... Nikde nevidím přímo zdroj informace (tohle si může kdejakej Franta Vomáčka od kontejnerů vymyslet a napsat to sem, že jo) a nikde nevidím, že by tam byla opravdu napsaná 3% COˇ2 a 1% CHˇ4 v atmosféře...

mrkva1

milá starý kozle, a víš Ty, co je to ppm a ppb?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]