Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dělat projekt z otázek, které nám byly zadány, ale nějak jsem jednu otázku nepochopila:
2, Zapište chemické vzorce 3 základních plynů, které jsou součástí dnešní atmosféry.
to jsou kyslík, dusík a argon, ale jak mám zapsat chemický vzorec kyslíku?
děkuji moc
Danielko,
Pravděpodobně po vás chtějí plný název molekul plynů.Kyslík,dusík i oxid uhličitý.
Tedy O2, N2 a CO2 Myslím,že vzácné plyny,stejně tak oxidy dusíkui základem atmosféry nejsou.
JABRAKA
Jabraka:
No, v atmosféře jsou i vzácné plyny...nejsou tedy jejím "základem", ale jsou tam...
Argon, Neon, Helium, Krypton...byť v množství od 0,0001% do 0,9%...(Krypton nejméně...Argon nejvíce)..
Meteocenrtum uvádí toto:
dusík | N2 | 78,084 |
kyslík | O2 | 20,948 |
argon | Ar | 0,934 |
oxid uhličitý | CO2 | 0,031 |
neon | Ne | 0,001 818 |
hélium | He | 0,000 524 |
metan | CH4 | 0,000 200 |
krypton | Kr | 0,000 114 |
vodík | H2 | 0,000 050 |
oxid dusný | N2O | 0,000 050 |
xenon | Xe | 0,000 009 |
oxid siřičitý | SO2 | 0 až 0,000 100 |
ozón | O3 | 0 až 0,000 007 |
oxid dusičitý | NO2 | 0 až 0,000 002 |
čpavek | NH3 | stopy |
oxid uhelnatý | CO | stopy |
jód | J2 | stopy |
Ne že bych si ze školy pamatoval všechno...už jsem nějaký pátek ze školy pryč..a musel jsem si to najít..
Ale něco o vzácných plynech jsem si pamatoval..
Hezká tabulka,ale v otázce vysloveně bylo,tři základní plyny.Oxidu uhličitého,jako hlavního skleníkového plynu,je dnes v atmosféře až 3%.Jako jeden z nejnebezpečnějších plynů,s velkým skleníkovým efektem,je metan,i toho je někde i víc,jako 1%.Tam kde je velký provoz automobilů,je poměrně velký obsah O3 - ozonu.
Takže takové tabulky jsou jen pro lepší přehled.
JABRAKA
vzorec molekuly kyslíku O2, vzorec molekuly dusíku N2
Argon je netečný. Teď si nejsem jistý, jestli by vzorec molekuly Argonu neměl být jenom Ar
Beno,jsem starý kozel,abych se nechal peskovat.tak speciálně pro tebe tabulku.Snad to půjde zkopírovat.
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.