Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematika - meritko - skutecnost

Od: veronika14 odpovědí: 4 změna:

Dobry vecer. Jsem zkousena zitra z meritka mapy a porad nevim jak mam zapsat vypocty z pocitani skutecnosti.

U hledani meritka, mam to jasny. Znam 2 cm - mapa, 8 km (80 000 cm) a vypocty napisi: 2:80 000= 1:40 000 je meritko.

U mapy znam treba skutrecnosta 20 km (2000000 cm), meritko 1:500 000 = 20:5 = 4. Na mape jsou to 4 cm.

Ale prosim vas, jak to mam zapsat, kdyz mam meritko 1:250 000, na mape je to 5 cm, jak pak mam udelat zapis? :( Normalne bych to spocitala od pohledu, ale nevim, jak to mam pak na tabuli napsat, protoze kdyz nebudu mit zapis tak pak nevi jak sem to pocitala a da mi horsi znamku :(.

Dekuji mockrat za odpovedi a omlouvam se za hacky a carky, pisi z mobilu :(.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Verčo, znáš počítání poměrů. za nás se tomu říkal trojčlenka?

1cm na mapě ... 250.000 cm ve skutečnosti - to je měřítko

5 cm na mapě ...x cm ve skutečnosti

Známe tři členy, proto trojčlenka...
x = 5 x 250.000 / 1

... nebudu to počítat, vychází to nějak rozumně? ;)

veronikaskoro14
hodnocení

Uz to chapu :). Ono se to pocita stejne jak u mapy, akorat to meritko prohodim, - nebude v citateli 1 ale to druhe... No proste to chapu a vyslo to :). Dekuji mockrat. Snad mi to pomoci trojclenky taky vezme :) - mimochodem, bydlim v praze a i v novych ucebnicich je to trojclenka taky :). jeste je k tomu pridana neprima a prima umernost a tak :). Mockrat dekuji, konecne muzu jit spat :-D...

hop®

OKI, ale bacha, nepřímá trojčlenka se počítá trošku jinak... ;)

Tak přeju, ať Ti to dobře dopadne! :)

veronika1314
hodnocení

Ja vim ten rozdil mezi nimi, ucila sem se to skoro cely dnesni cas :) Myslim ze to umim, ale celkem se bojim :(. A dekuji mockrat :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]