Nejste přihlášen/a.
Dobry vecer. Jsem zkousena zitra z meritka mapy a porad nevim jak mam zapsat vypocty z pocitani skutecnosti.
U hledani meritka, mam to jasny. Znam 2 cm - mapa, 8 km (80 000 cm) a vypocty napisi: 2:80 000= 1:40 000 je meritko.
U mapy znam treba skutrecnosta 20 km (2000000 cm), meritko 1:500 000 = 20:5 = 4. Na mape jsou to 4 cm.
Ale prosim vas, jak to mam zapsat, kdyz mam meritko 1:250 000, na mape je to 5 cm, jak pak mam udelat zapis? Normalne bych to spocitala od pohledu, ale nevim, jak to mam pak na tabuli napsat, protoze kdyz nebudu mit zapis tak pak nevi jak sem to pocitala a da mi horsi znamku
.
Dekuji mockrat za odpovedi a omlouvam se za hacky a carky, pisi z mobilu .
Verčo, znáš počítání poměrů. za nás se tomu říkal trojčlenka?
1cm na mapě ... 250.000 cm ve skutečnosti - to je měřítko
5 cm na mapě ...x cm ve skutečnosti
Známe tři členy, proto trojčlenka...
x = 5 x 250.000 / 1
... nebudu to počítat, vychází to nějak rozumně?
Uz to chapu . Ono se to pocita stejne jak u mapy, akorat to meritko prohodim, - nebude v citateli 1 ale to druhe... No proste to chapu a vyslo to
. Dekuji mockrat. Snad mi to pomoci trojclenky taky vezme
- mimochodem, bydlim v praze a i v novych ucebnicich je to trojclenka taky
. jeste je k tomu pridana neprima a prima umernost a tak
. Mockrat dekuji, konecne muzu jit spat
...
OKI, ale bacha, nepřímá trojčlenka se počítá trošku jinak...
Tak přeju, ať Ti to dobře dopadne!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.