Nejste přihlášen/a.
1. slovní úloha: Pan Horák je o 3 roky starší než jeho žena a jejich prvorozený syn je o 4 roky starší než jejich druhorozený.Všichni čtyři členové rodiny slaví narozeniny ve stejný den,nyní mají dohromady 81 let.Před 5 lety bylo členům této rodiny dohromady 62 let.Urči dnešní stáří rodičů i obou dětí.
2. slovní úloha: Turisté plánovali dlouhou túru na tři dny s tím,že každý den ujdou třetinu celé trasy.To dodrželi jen první den.Druhý den ušli pouze třetinu zbylé cesty a třetí den,unaveni,jen čtvrtinu zbytku.Posledních 24km do cíle je dovezlo terénní auto.Jak dlouhá měla být celá túra a kolik kilometrů turisté ušli první,druhý a třetí den?
3.slovní úloha: Zuzka napsala pětimístné číslo.Když připsala jedničku na konec tohoto čísla,dostala číslo,které je třikrát větší než číslo,které by získala,kdyby napsala jedničku před původní číslo.Které pětimístné číslo Zuzka napsala?
Jsem z toho jelen,ani mamka neporadila a to měla samé jedničky,děkuji.
No, tak s dvojkou nějak nemůžu hnout, ptž zlomky mi nikdy nešly Ale trojka je taky primitivní. Hledané číslo je 42857 (tedy 142857 s jedničkou vepředu a 428571 třiktrát větší číslo s jedničkou vzadu). Počítá se to odzadu s jedničkou na konci - napíšeme jedničku a položíme si otázku - které číslo dělitelné třemi končí na 1? OdpověĎ = 21. 21/3=7, před jedničkou tedy bude 7. Které číslo dělitelné třemi končí na 7-2 (musíme odečíst dvojku za tu dvacítku)=5? 15. Tedy 15/3 = 5. Které číslo dělitelné třemi končí na 5-1 (odečíst 1 za desítku)=4? 24. 24/3 = 8, před pětku napíšeme 8. Které číslo dělitelné třemi končí na 8-2=6? 6, po vydělení třemi napíšeme před osmičku 2. Které číslo dělitelné třemi končí na 2? 12. 12/3=4, první číslo v řadě bude 4. Asi to vysvětlení není úplně nejlepší, ale já to íp vysvětlit nedokážu, tak snad je aspoň názorné
Prostě se to číslo s jedničkou na konci odzadu dělí třemi, když je třikrát větší, než kdyby byla jednička na začátku.
Tak jsem si otevřela nápovědu, jak se vlastně dělí zlomky jsem naprosto blbá
a výsledek byl hned raz dva
První den ušli jednu třetinu. Druhý den ušli dvě třetiny děleno třema, tedy dvě devítiny. Třetí den ušli trasu mínus jedna třetina (převedeno na 3 devítiny) , mínus dvě devítiny, zbylé čtyři devítiny děleno čtyřma - tedy čtyři třicetišestiny. Sečteno dohromady 12/36 (tedy 1/3 nebo 3/9) + 8/36 (tedy 2/9) + 4/36 = 24/36, pokráceno 2/3. Manželé tedy ušly celkem 2/3 trasy, jednu třetinu 24 kilometrů je odvezlo auto. Potom celá trasa má 24*3=72 km. Přičemž první den ušli 24 km, druhý den 16 km a třetí den 8 km + 24 km na odvoz.
A děkuji za možnost se zase jednou vrátit k matematickým úkolům, nějak mi na ně v posledních letech vůbec nezbýval čas
Tak jednička je mi jasná (doufám ). Všem členům rodiny je dohromady 81, před pěti jim dohromady bylo 62 let. 4 členové x 5 let je 20, ovšem rozdíl mezi 81 - 62 je pouze 19. Nejmladší dítě tedy ještě nebylo na světě a tudíž mu teď jsou 4 roky. Starší dítě je o 4 roky starší, je mu osm. 81 - 8 - 4 = 69. Od 69 odečteme 3 roky, o které je muž starší a vydělíme dvěma = 69 - 3 = 66 / 2 = 33. Ženě je 33 let, mužovi je 33 + 3, tedy dohromady 36. 36+33+8+4=81. Před pěti lety jim bylo (36-5) 31 + (33-5) 28 + (8-5) + 3 (4-5) 0 = 62.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.