Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola příkladu - tečna k parabole v bodu

Od: anzionka® odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

mohl by mi někdo zkontrolovat tento příklad, postup a tak? Je zadána parabola p a bod O. Díky moc. Anzionka.

Kontrola příkladu - tečna k parabole v bodu

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tečna je přímka, která se paraboly dotýká (v bodě dotyku); jako minimum musí ten bod, zde bod [0,0], obsahovat. Ale tento bod O na parabole neleží, čili ve výpočtu musí být chyba.Chobný je samozřejmě hned první řádek, ale tato chyba je opravena v řádku druhém, to bude asi dobře míněný, ale nešťastně zachycený postup. Chcete zřejmě doplnit tu část s y na čtverec, ale to jaksi nejde takhle "po částech", v tom "mezikroku" se objeví naokamžik chyba. Dál jsem to ještě nepročetl celé, začíná to dobře, ale musí tam nekdě být chyba v úpravách. Dokouknu to a ozvu se, zatím se na to ještě podívejte s vědomím, že výsledek dobře nemáte.

doplněno 28.05.12 16:12:

Chyba je mezi sedmým a osmým řádkem psaného textu.

hodnocení

Zadání v učebnici je následující : Napište rovnici paraboly, která má onu rovnici v jejím bodě O. Podle tohoto by bod měl ležet na parabole. Tak nevím ...

hodnocení

Jsem asi slepá, ale pořád to jaksi nevidím ... *ee*

No ten bod by měl ležet na té parabole a to taky leží. To je součástí zadání a je dobré udělat přředběžně kontrolu, to je ovšem kontrola zadání a ne řešení. Ale taky musí ležet na tečně, nebo jinak, tečna tímto bodem musí procházet, a když bod 0,0 dosadíte do rovnice tečny tak, jak vám vyšla, tak jí vyhovovat nebude (vušlo by 0 = 4).

A k té chybě, v podstatě provádíte úpravu

+2_ 6(x _1/3) = _ 4(x _1/3),

to nemůžete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]