Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V celku/vcelku

Od: okokol odpovědí: 4 změna:

Kdy napíšu vcelku/ v celku?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

7x

Vcelku píšeš, když chceš říct, že to bylo skoro na 100%. Na příklad: to divadlo bylo vcelku dobré, ten sport mi vcelku šel. Lze nahradit slovem "docela".

V celku píšeš, když jde o část něčeho. Ta součástka byla v celku velkého stroje.

ron*
hodnocení

2x

Koupila jsem si salám v celku, nemám ráda krájený. A vcelku (celkem, docela) mi chutnal.

zabu
hodnocení

0x

vcelku: když je to přívlastek nebo příslovečné určení.

v celku je-li to předložka před příslovcem. Doufám, že se nepletu, přeci jen jsem už dlouho ze školy.

hodnocení

0x

Doplním ještě citátem z jazykové příruč/...:

1.1.3 Typ v celku × vcelku
Tyto spřežky mají v češtině i svůj dvouslovný protějšek, významově se však vzájemně liší. Oproti předchozím typům příslovečných spřežek (na příklad _ například apod.), kdy je význam v obou případech stejný, dochází u těchto spřežek k posunu významu od původních významů slov, z nichž byly utvořeny. Je to třeba dvojice v celku × vcelku: Kupodivu mu dovezl skleněné vázy v celku. (‚nerozbité‘) Dejte mi salám v celku. (‚nenakrájený‘) Koupila si plavky v celku. (‚jednodílné‘); ale: Vcelku dorazilo třicet lidí. (tj. ‚celkem‘). Toto slovo však může být i modální částicí _ Vcelku je to hodný chlapec. Dále sem náleží dvojice na večer × navečer: Domluvme si schůzku na večer (= Sejdeme se večer, ale domluvme se už teď, v poledne). Navečer už na ni čekal. (‚ve večerních hodinách‘) apod.
doplněno 26.12.12 10:35:

Kapku se to zpotvořilo, opakuji s opravami:

1.1.3 Typ v celku × vcelku

Tyto spřežky mají v češtině i svůj dvouslovný protějšek, významově se však vzájemně liší. Oproti předchozím typům příslovečných spřežek (na příklad _ například apod.), kdy je význam v obou případech stejný, dochází u těchto spřežek k posunu významu od původních významů slov, z nichž byly utvořeny. Je to třeba dvojice v celku × vcelku:Kupodivu mu dovezl skleněné vázy v celku. (‚nerozbité’) Dejte mi salám v celku. (‚nenakrájený’ ) Koupila si plavky v celku. (‚jednodílné’) ; ale: Vcelku dorazilo třicet lidí. (tj. ‚celkem’ ). Toto slovo však může být i modální částicí _ Vcelku je to hodný chlapec.

doplněno 26.12.12 10:39:

Je to lepší, ještě jsou tam dva smajlíci navíc: (‚nerozbité’ ) , (‚jednodílné’ ) , Ono při doplňování nefunguje náhled.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]