Vcelku píšeš, když chceš říct, že to bylo skoro na 100%. Na příklad: to divadlo bylo vcelku dobré, ten sport mi vcelku šel. Lze nahradit slovem "docela".
V celku píšeš, když jde o část něčeho. Ta součástka byla v celku velkého stroje.
1.1.3 Typ v celku × vcelku Tyto spřežky mají v češtině i svůj dvouslovný protějšek, významově se však vzájemně liší. Oproti předchozím typům příslovečných spřežek (na příklad _ například apod.), kdy je význam v obou případech stejný, dochází u těchto spřežek k posunu významu od původních významů slov, z nichž byly utvořeny. Je to třeba dvojice v celku × vcelku: Kupodivu mu dovezl skleněné vázy v celku. (‚nerozbité&lsquo Dejte mi salám v celku. (‚nenakrájený&lsquo Koupila si plavky v celku. (‚jednodílné‘ ale: Vcelku dorazilo třicet lidí. (tj. ‚celkem&lsquo. Toto slovo však může být i modální částicí _ Vcelku je to hodný chlapec. Dále sem náleží dvojice na večer × navečer: Domluvme si schůzku na večer (= Sejdeme se večer, ale domluvme se už teď, v poledne). Navečer už na ni čekal. (‚ve večerních hodinách&lsquo apod. doplněno 26.12.12 10:35:
Kapku se to zpotvořilo, opakuji s opravami:
1.1.3 Typ v celku × vcelku
Tyto spřežky mají v češtině i svůj dvouslovný protějšek, významově se však vzájemně liší. Oproti předchozím typům příslovečných spřežek (na příklad _ například apod.), kdy je význam v obou případech stejný, dochází u těchto spřežek k posunu významu od původních významů slov, z nichž byly utvořeny. Je to třeba dvojice v celku × vcelku:Kupodivu mu dovezl skleněné vázy v celku. (‚nerozbité&rsquoDejte mi salám v celku. (‚nenakrájený’ ) Koupila si plavky v celku. (‚jednodílné&rsquo ; ale: Vcelku dorazilo třicet lidí. (tj. ‚celkem’ ). Toto slovo však může být i modální částicí _ Vcelku je to hodný chlapec.
doplněno 26.12.12 10:39:
Je to lepší, ještě jsou tam dva smajlíci navíc: (‚nerozbité’ ) , (‚jednodílné’ ) , Ono při doplňování nefunguje náhled.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.