Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nikdo neví jak naučit mého syna číst

Od: bardulinda odpovědí: 7 změna:

Milé maminky a tatínci, jsem naprosto zoufalá. Můj syn chodí do první třídy, ale vůbec mu nejde čtení. Zvládá pouze pár písmenek, ale není schopný je vůbec spojovat do slabik - a už vůbec né do slov. Navštívili jsme psychologa a jeho IQ je 127 - tedy podle vyjádření psycholožky nadprůměrné. Ke čtení se však odborníci vyjádřili jen tím, že je to zvláštní případ a že se musíme smířit s tím, že nebude umět číst! Je to možné? Co je to za nesmysl! Hledám jakoukoliv pomoc! Pracujeme doma. pedagog ve škole se k tomu vyjádřil také tak, že se s tím nikdy nesetkal a že nám poradna může napsat zprávu, na jejímž základě bude syn mírněji klasifikován. Mně jde však jen o to, aby uměl číst!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

3x

ahoj, já bych vyrobil obrázkovou abecedu, aby každé písmenko mělo nějaký obrázek - věc, zvíře, hračku, něco co váš syn zná. až si zapamatuje písmenka, tak ať je jednotlivě je odříkává a poté ať jich čte víc pohromadě, já jsem ,,uměl,, číst v pěti letech několik knížek říkadel a leporel (no asi tři, až tak moc jich zase nebylo )

troja*

... do antikariátu O. Sekora - Abeceda

A - Amálka papala papáníčko, pokapala si celé kanapíčko ...

E - Emil se vesele veze s jelenem přes celé meze ...

F - Ferda fouká fujaru, Fanka frčí na faru ...

S - Svišť sice svisle visel, zasvištěl, svist slyšel sysel ...

X - Xaver v lexikonu našel, že boxer nesmí mít kašel ...

... no, jo, ale co, nebo kdo je to jelen, meze, fujara, fara, svišť, nebo sysel

lidka*
hodnocení

2x

Mé dítě ještě neumí číst je to článek z Rodina.cz a možná, že tam najdete i jinou inspiraci, než je tento článek. Věřím tomu, že se určitě řešení najde. Když ještě něco najdu, tak svou odpověď doplním. Možná, že přespříliš snahy také nedělá dobrotu a děcko je pod velkým tlakem. Zatím alespoň toto - třeba to trochu pomůže.

mil®
hodnocení

2x

Je to o trpělivosti. Písmenka malovat ,modelovat, vystříhávat, atd. Rozkládat slova na slabiky, skládat slabiky z těch vymodelovanejch, atdf. Hlavně mu to čtení moc neznechuťte, aby se mu vůbec do toho chtělo. Do tý poradny určitě zajděte a je spousta soukromých poraden a speciálních pedegogů. Ve škole vám třeba nejaký řeknou nebo na internetu si najděte váš region a určitě tam nějaký budou. No a taky se třeba budete muset smířít s tím, že váš syn si první třídu zopákne. Nejni to zádná ostuda, myslete na to, že chcete aby dobře četl.

Přeju hodně tpělivosti. Vyplatí se vám. *palec*

Ad rozkládání a skládání na slabiky - třeba u nás ve škole děti vůbec neslabikují a čtou po písmenkách, slabikování jsme měli hned na první třídní schůzce doma "zakázáno". Údajně by to pro ně mělo být jednodušší, prý se při slabikování víc soustředí na slabiky než na vlastní text, takže v konečném důsledku jim častěji uniká smysl přečteného (nevím, nejsem schopna to posoudit). Co jsem si tak zjišťovala info od ostatních mamin, tak je to jako se vším - někomu to vyhovuje, někomu ne a někdy může pomoct, když třeba dítě, kterému nejde se naučit slabikováním, se začne učit číst po písmenkách... nebo naopak, to kterému nejde výuka po písmenkách může začít jít, když se začne učit slabikovat. Takže mně napadá jestli by nestačilo změnit jednu metodu výuky za jinou, která třeba bude dítěti líp vyhovovat.

Druhá věc - nevím, jak je dítě staré, nicméně je celkem běžný vývoj - že nejdřív se dítě naučí číst písmenka, ale neumí je spojovat do slov, a teprve, když mu "dozraje mozek" (sry, nevím, jak to líp napsat), tak se je naučí spojovat. A není to ani tak o učení, ale opravdu o tom, že se to dítěti "naskočí". Asi jako malé dítě nejdřív říká samostatná slova a teprve jak je starší, naučí se je spojovat do vět. Samostatná písmenka zná asi většina dětí už v mateřské škole, ale teprve kolem šestého roku se to začíná lámat, že začínají být děti schopné je spojovat do slov. A někomu se to podaří třeba v pěti letech, někomu v sedmi a vcelku bych řekla, že s inteligencí to zas až tak moc nesouvisí, spíš se školní zralostí obecně.

jabraka*
hodnocení

0x

Nenechávejte nic na amatéřině!svěřte se odborníkům.Je to určitě nejefektivnější,jsou pro tyto případy DYS centra ČR adhd.denicek.eu/d/...

JABRAKA

martini*
hodnocení

0x

Přesně tak, nejste sama, takových dětí jsou spousty, můj bratr zase neuměl psát, kreslil vzhůru nohama a podobně a teď studuje VŠ, chodil do speciální poradny, denně, i o prázdninách jsme s ním dělali celá rodina cvičení a vše zvládl, obraťte se na odborníky, nenechte se zdeptat učitelkou nebo nějakými názory, že stačí úlevy a nemusí umět číst, to je strašná nehoráznost. Hodně sil a hodně štěstí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]