Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám zde jeden dotaz a sleduji že zde si neumím poradit. Prosím může mi někdo poradit, jaký převod mám udělat, aby platilo to co je na obrázku? Konkrétně břemeno B které má dvojnásobnou hmotnost a má dvojnásobnou délku lana, bylo schopné zvednou břemeno A o poloviční hmotnosti a pouze jedné délce lana? Jak toho dosahnout? Po případě se hmotnost A může rovnat hmotnosti B, ale skutečně potřebuji na posuv L na straně A zkrátit lano 2x na straně B.
Ať zkouším co zkouším, neumím na nic přijít.
Děkuji moc krát.
No - nejsem si zcela jist, zda rozumím zadání - ale v odkazu by rovnováze na kladce v tomto případě odpovídala v úvodním obrázku kombinace 1. a 2. - na jedné straně pevné kladky zavěšené břemeno A a na druhé straně pevné kladky zavěšená volná kladka se zavěšeným břemenem B.
Odkaz - cs.wikipedia.org/...
Pochopil jsem to a nebo jsem ´mísu´ neutrefil?
No přesně naopak. Na straně A je ta síla, kterou potřebují zvedat těleso s menší nebo rovnou silou ale menší dráhou. Na straně B je ta síla, kterou potřebuji zvednou. Je to takovy trenazer na dělání salta. Jeden človek bude skákat na trampolíne a vyskočí třeba 2m. Druhý človek bude stát za nim a bude tahat lano pouze o metr. Ovšem řešení které je zde uvedené, pokud si dobře uvědomuji, tak by znamenalo aby ten člověk měl 2x větší váhu než ten, co si tam poskakuje.
Já to asi nepochopil. Jde ti o to, aby jsi zatáhl za provaz silou 80kg a na druhé straně zvedl 40kg o poloviční délku? To by šlo přes spojené kladky pevná/pohyblivá s dvojzávěsem (dvě smičky).
Dřív se používalo něco podobného při domácích porážkách, už nevím, jak se to jmenovalo. Byly to 4kladky nahoře, 4dole (možná 5/5), provaz skrz 4x (5x)a tím se ulehčila práce při zvedání čuníka. To je jako příklad na papíře, nebo něco z praxe, aby si to člověk mohl představit?
Stejně tomu tak úplně nerozumím, tomu účelu, ale zkusme si udělat rozbor. Na straně A působíte silou 40 kg po dráze 1 metr, čili vykonáte práci 40 kgm. Na druhé straně chcete zvednout těleso váhy 80 kg do výše 2 metry, to znamená, že mu musíte dodat energii čtyřnásobně větší než je ta, kterou jste schopen vykonat; to prostě nejde.
Jinak bez ohledu na síly, čistě geometricky, zařízeí, v němž se na jedné straně "pracovní bod" posune o metr a druhý konec se zvedně o dva metry, je právě jednoduchý kladkostroj (viz obrázek), ale musel byste tahat za tu volnou kladku a jak správně říkáte, za pevnou kladkou byste zvedal poloviční závaží, a předchozí rozbor ukazuje, že tohle žádnou chytristikou neoblafnete. Zákony fyziky vám to nedovolí.
No právě, v tom je ten problém že to asi těžko oblafnu. Konstrukter nejsem tak mě zajímalo, zda někoho nenapadně nějaké řešení, jak by se to dalo vyřešit. Ještě mě napadlo, zda by tam nešlo udělat nějaké protizávaží které by mi pomohlo, že bych to zvedal přes páku a podle potřeby jenom posouval třeba 15 Kg závaží na určitou délku ramene.
Přes páku (pružinu apod.) lze cokoli, ale jinak prostě platí ´m1 . l1 = m2 . l2´... Fyzika se ukecat nedá...
dobře se podívejte na váš druhý obrázek. Jestli chcete použítt kladky na přizvedávání břemene, pak budete muset tahat synchronizovaně za oba provazy, na kterých břemeno visí. Jinak vaši cvičenci nebudou dělat salta jen dopředu a dozadu, ale i napravo a nalevo.
Oba provazy by se měly namotávat na nějaký hřídel. Na boku tohoto hřídele by měl být nějaký naviják s dvojnásobným průměrem než má hřídel, na něm bude navinutý další provaz, za který bude zdola tahat ten zachránce. Jestli ale má přizvedávat někoho, kdo má 70 kilo, pak to bude muset být pořádný chlap. Nejlépe vzpěrač těžké váhy.
Ano, s tím se počítá že za obě lana se bude tahat současně, nehodláme člověka omlatit o sloup. Určitě tam bude dojtá kladka.
No ten hřídel, pokud bych potřeboval namotat 2m lana, tak pokud dobře chápu vaši radu, tak dole by ten vzpěrač musel potáhnout 4m lana což je krok vzpět.
Ja vycházím z toho, že znám hmotnost toho poskakujicího. Pokud má 70 kg tak vím že díky volné kladce potřebuji mít na protizávaží 140kg abych soustavu vyrovnal. Pokud hodim tam tu páku, stále bych tahal 140kg. Použiju li však protizávaží, (třeba 3x20kg kola na vzpírání které mám) na dvoumetrovém ramenu, díky gravitaci se nám to hnedka vyváží. Jelikož bude působit síla naše + síla protizávaží taženého na rameni proti síle která bude působit z horního konce. Délka ramene na které působí protizávaží se dá měnit.
m1*l1 + m2*l2=m3*l3 m1=naše síla m2=síla z protizávaží m3=sílá z volné kladky
700*1+600*2=1400*1
1900=1400 Jak je vidět, na levé straně máme mnohem větší sílu, tedy nemusíme zapojit ani vlastních 70 kg. Navíc nám jde jednom o to, tomu člověku jenom pomoc! Člověk na trenažéru sám vyskočí a uvolní lano. To se okamžitě díky páce a protizávaží dopne, my jen pak budeme velice kratší menší silou korigovat, zda ten dotyčný zůstane ve vzduchu nebo jej budeme zpouštěť.
Pokud na páce vyrovnám sílý, tak v jakémkoliv bodu ji zastavím, tak zůstane. Pokud začnu z nějaké strany ubírat, tak ta druhá to převáží.
Je tato úvaha chybná?
Mě docela zaujalo to vaše druhé kinematické schémátko, kdy tahem sedmdesát kil na jednom metru chcete na opačné straně kladky zvednout sedmdesát kilo o dva metry. To promiňte, tady je zakopaný pes. Taková úloha nejde vyřešit žádným mechanismem. Myslím si, že je jasné proč. Tahací mechanismus by musel pracovat s účinností 200 %.
Jak píšete, zadání je jiné.
Nebudete tahat silou 70 kp, ale odhadem dejme tomu 40 kp celkově po obou stranách. Ty kladkové mechanismy budete mít dva. Takže po každé straně budete tahat silou 20 kp na dráze 2 metry. Na vnější straně kladky požadujete poloviční dráhu 1 metr. Té dosáhnete taháním přes volnou kladku, na které ale potřebujete 2x větší tahovou sílu. A jsme zase na 40 kp. Nezapomínejte na rozklad sil. Provazy, na kterých visí váš cvičenec, nesměřují kolmo dolů, ale pod šikmým úhlem. Takže vám tahová síla na volné kladce naroste, F= F/cos alfa. Zkuste odhadnout a připočtěte všechny kinematické a valivé odpory. Co vám vyjde? Já vám řeknu co. Za volné kladky budou tahat rovnou dva vzpěrači těžké váhy anebo nějaká závaží, jaká se používají na posilovacích strojích. To by snad mohla být cesta k řešení. Nějaké stojany s vedením, po kterém nahoru a dolů jezdí nějaké kovové závaží, zavěšené na volných kladkách.
Ale zase je tu hodně pravděpodobně další problém. Předem bych upozornil, že váš cvičenec se při odrazu bude pohybovat v jiné fázi, než závaží na kladkách. Jak se váš cvičenec odrazí, pak se lana uvolní a na maximum se napnou až ve chvíli, kdy váš cvičenec bude padat. Pěkně to s ním i s celou konstrukcí škubne, takže vám dobře radím. Dejte si pozor na pružnost a pevnost a celý kladkový mechanismus pořádně vymyslete a ukotvěte, ať se vám nezřítí i se cvičencem.
Tak přeji mnoho zdaru.
Dobrý den,
Určitě jsem nechtěl "tahem sedmdesát kil na jednom metru chcete na opačné straně kladky zvednout sedmdesát kilo o dva metry", proto jsem tam naznačil to protizávaží, na páce, které je znázorněno hnědou koulí. Určitě chceme použít protizávaží podobné tomu ve fitnes, (dvě vodící tyče, jedna středová na které se kolíkem připne potřebná váha, ale i zde řešíme jak ty závaží přizvednout, jelikož při doskoku jde člověk níž než v poloze ve které začínal, což by mohlo způsobit hodně razantní náraz).
Ty provazy které smeřují šikmo dolů, na ty jsem úplně zapomněl. Snad by pomohlo kousek pod tu horní kladku umístil ještě jednu vodící, která by F=F/cos alfa eliminovala. Sice mi lehce naroste další valivý odpor, ale ten bych s ohledem na nárust hmotnosti při zvětšení úhlu zcela zanedbal (si myslím).
Rád bych si celý mechanismus ověřil, proto jsem oslovil kamaráda Ing. na VŠB - TU Ostrava, zda se mi na to koukne, případně nasilumoval v programu.
Ty sloupy by měli být z trubky o průměru 160mm minimálně a kotveny v masivním betonovém základu. Kladky s bočním vedením a pevnosti min. 30kN, lano z nedalekého lanexu dle doporučení jejich technika.
Určitě zde je hodně detailu, které je zapotřebí promyslet. Jakékoliv připomínky a nápady se budou hodit.
Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.