Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, jak mám vyslovovat tato jména sociologů, když byli Francouzi: Durkheim, Crozier.
Moc děkuji, potřebuji to ke státnicím. Zkoušející vyučoval na Sorbonně, takže asi trochu francouzsky umí,
tak ať ho úplně nevyděsím.
Výše uvedená odpověď odkazuje na anglickou výslovnost, to by se kantor skutečně vyděsil. Durkheim se vyslovuje dyrkem - Jan Keller, který ve Francii trávil delší dobu, to tak vždycky vyslovoval, i literatura tuto výslovnost uvádí. U Croziera si nejsem jist, ale vyslovil bych to Krozié. Ještě bych upozornil, že Comte se vyslovuje Kónt (není to překlep).
Tak to je asi pravda, mně se to taky zdálo nějak moc anglické, ale bylo to vztaženo přímo k jménu toho sociologa.. Na forvo to namluvili (i) Francouzi (je tam i anglická a německá výslovnost). Takže tohle je lepší? ulozto.cz/...
To jméno Crozier google skutečně vyslovuje zhruba tak, jak píšete, ale jaksi se mi nedaří dán přímo odkaz na tu výslovnost. Bude asi potřeba do něj to slovo vložit ručně. Ve forvo to slovo francouzsky vysloveno (zatím) není, ale třeba se toho někdo ujme, vložil jsem to tam jako výzvu.
doplněno 22.05.12 15:19:Už se toho někdo ujal, viz cs.forvo.com/...
(anglická výslovnost už tam byla, dnes přibyla franzouzská)
Nebo se podívejte na forvo. Výslovnost sociologa Emila Durkheima sem namluvil francouzský mluvčí: cs.forvo.com/...
(Crozier tam namluvila Angličanka.)
doplněno 22.05.12 10:58:Ještě jeden francouz na durkheima: cs.forvo.com/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.