Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spolužák - debil, kterého mají všichni rádi

Od: 14fdgdghdhhjjj odpovědí: 25 změna:

Jsem prvním rokem na SŠ. Kolektiv je fajn, jen máme ve třídě kluka, který nám to tak nějak kazí... Pro zlehčení popisu situace, dejme mu jméno Martin.

S Martinem se znám prakticky už od školky. Co si pamatuju, byl to vcelku milý kluk... mezi vrstevníky to byl ale hezounek fotbalista a tak to od 4. - 9. třídy byl samá holka...stal se idolem holčiček... a jak to tak bývá, v tomhle věku holky "chodí" ve většine případů s kluky pouze kvůli nějaké... "společenské prestiži"- aby jako "stouply v ceně". Mám pocit, že tyhle zkušenosti ho trochu negativně poznamenaly:/

Martin se mnou chodíval na první stupeň ZŠ (tam jsme se vcelku měli rádi, dokonce jsme s polu i seděli v lavici a popravdě... byl mou školkovou láskou a já tou jeho:D). Nyní je to můj spolužák na SŠ. Pokud jde o holky, má momentálně "dlouhodobější" a jak se zdá "happy" vztah:) Bohužel, Martin má ale krapet vyšší sebevědomí... to by mi nevadilo... horší je, že ve třídě schazuje spousty lidí kolem sebe... včetně mě. Některých spolužaček si vůbec nevšímá, ale mě (sedím blízko něj) ano... Dále mám ve třídě takovou "uzavřenější skupinku" - na tu si taky nedovolí a dokonce se k nim chová mile... Jeho chování nechápu... Jednou někoho zesměšní a za minutku už ho slaďoučkym hláskem prosí o nějakou službičku (půjčit pravítko, poradit)... :/ Navíc v kolektivu mu všichni naslouchají a dělají, jako by to byl jejich super kamarád - přitom si o něm většina spolužáků za zády říká, jaký je to debil.

Nechápu to... myslí to navážení do ostatních jako srandu, jsou všichni takový "ovce"?! Nemůže za jeho chováním stát nějaká záležitost...slabost, kterou se snaží skrýt? Jak jeho narážkám čelit? Co si o tom myslíte?

Děkuju:)

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

4x

Když Martin někoho zesměšní a za chvíli mu ten samý člověk půjčí pravítko, je to srab. Srab, který má strach, že kdyby mu to pravítko nepůjčil, tak ho zesměšní ještě víc. Takže máš pravdu, je to svým způsobem ovce, která nechce vyčuhovat ze stáda.

Kdysi jsem měla podobného spolužáka na základce, sportovní třída, takže samý namachrovaný nagelovaný fotbalista a hokejista. Když do mě tak zase jednou ryl, docela v klidu jsem se ho zeptala, jestli má opravdu tak malého ptáka, že si ego musí nahánět shazováním jiných. Díkybohu na to neměl žádnou odpověď a od té doby jsem já měla pokoj.

Zkus ho nějak vtipně odrazit, s úsměvem:) A nebála bych se mu vpálit do obličeje, že ať mě klidně uráží, však po škole si o něm zase všichni budou povídat, jaký je to debil. Ať se trochu zamyslí.

doplněno 04.03.13 21:47:

A ohledně té situace s pravítkem - šla bych přímo k němu a zvýšeným hlasem ho upozornila, ať pravítko vrátí. Poté odpočítávám deset sekund a dostal by po tlamě. Takové chování bych pochopila v páté třídě, ne na střední.

hodnocení

1x

proste si mysli jaky je to "king" , muze si dovolit vse a jste pro nej jen hloupe ovce , ktere odjebe dojebe a pak vsichni delaji , ze se nic nestalo , rozmazleny fracek?! Staci az mu nekdo rozbije drzku a ono ho to prejde ;)

autordotazu
hodnocení

A jak byste reagovali na situace, kdy např...

Martin pravítko sebere z lavice a...

a) po použití (pár minut) ho vrátí...

b) začne si s ním házet po třídě... v praxi to znamená, že danou věc nejpíš už neuvidíte...

...takovéhle "drobnosti" se mi s třídním fakt řešit nechce:/

Jinak děkuju moc za názory... : )

hop®

Jak "sebere"?

BOD 1: Snad nejdřív poprosí a dovolí se, jinak bych mu urazil pazouru!

Ad a) pokud poděkuje za půjčení, tak řeknu "není zač", jinak následuje řešení jako v BODu 1

Ad b) potřebuje trošku fyzické výchovy...

Nepíšeš, jaký je váš poměr sil, ale někdy stačí mu naznačit, že by moh dostat do čeníšku a jeho sebevědomí bude rázem někde jnde. Na zbytek třídy se vykašli, myslím že při "lámání chleba" by šli za Tebou...

cissa*

a) upozorni ho, že se nezeptal, a počítej do pěti, a pokud nevrátí, vytahání za ouško neuškodí ;)

b) zakřič na něj, že si to má dělat se svým pravítkem, a že pokud to bude dělat s tím tvým/Tomášovým/Kaččiným, tak je srab

hodnocení

0x

Já bych ho prostě ignoroval, ono ho to přejde. Neboj, jednou se spálí a třeba i z toho procitne a když ne...tak na něj zapomeń, normálních je všude naštěstí ještě dost.

hodnocení

0x

Neřekla bych, že má vyšší sebevědomí. Spíš naopak. Dovolí si ke každému jen tolik, kolik je mu dovoleno. Zviditelňuje se, tak dělejte, že ho nevidíte.Nedávejte mu příležitost k urážkám, ani k podlézání...Dávejte mu najevo, že je pro vás vzduch a své sebevědomí, že si bude muset zvyšovat na jiných...Na těch, kteří mu to budou trpět a nechají s sebou vorat.

doplněno 04.03.13 21:57:

Pak je to jejich problém, že si to nechávají líbit. Co dobrého jim to přináší?

doplněno 04.03.13 22:23:

PS: Debil zůstane debilem a na to si musí přijít každý sám..

autordotazu
hodnocení

Aby mu sebevědomí kleslo, musela by ho přehlížet celá třída... nebo aspoň většina... a právě v tom je problém... Jak už jsme psala: "Navíc v kolektivu mu všichni naslouchají a dělají, jako by to byl jejich super kamarád - přitom si o něm většina spolužáků za zády říká, jaký je to debil. "

autordotazu
hodnocení

Fyzické síly? No... řekněme že on je tak 170cm fotbalista a já hubená 160cm holka:D :)

Pokud jde o nějakou fyzickou výchovu... dala jsem pořádnou facku i zavalitějším borcům a to bez váhání... ale tady?! Nikdy mě nevytočí na tolik, abych mu tu facku opravdu vlepila... vždy to má jen takový posměšný nádech... ale není to nic příjemného... Upřímně se mi na něj moc ruku nechce vztáhnout... nejspíš se obávám reakce ostatních :/

hop®

Aha, nějak mi nedošlo, že jsi holka, přečetl jsem nick "autor...", omlouvám se *hi*

Ale v tom případě, kdyby sis v určité chvíli "zahrála" na hodně naštvanou a vrazila mu jednu po tlamě, určitě by to porovnalo jeho sebevědomí a navíc bys získala i respekt těch ostatních ovcí, co ho pomlouvají za jeho zády. A kdyby ty "ovce" měly blbý kecy, tak normálně přede všemi vybal, co o tom klukovi slyšíš když tam je, a co o něm říkají když tam není. Možná v tu chvíli budeš nepopulární, než to těch "ovcím" dojde, ale výsledek se dostaví!

autordotazu
hodnocení

To nic:) Děkuju... :)

No psala jsem, že... "Martin se mnou chodíval na první stupeň ZŠ (tam jsme se vcelku měli rádi, dokonce jsme s polu i seděli v lavici a popravdě... byl mou školkovou láskou a já tou jeho)" A vážně, není to gay:D Vím, že si na všechno vzpomíná a říkám si, jestli to jeho přehnaný chování vůči mně nemůže pramenit z nějaké jeho... uražené ješitnosti nebo tak něco... :/

Něco zkusím... většinu jeho ponižujících poznámek jsem přešla v pohodě - ignorace, ironie, pousmání... jen občas vážně nevím, jestli to myslí jako přímo mířenou urážku, nebo po něj ty slova prostě nic neznamenaj a jen si z nás dělá srandu...

culdabulda1*

Proč ovce - vždyť o tom klukovi nic nevíš!

doplněno 29.04.13 15:34:

Jo - pro hop

doplněno 29.04.13 16:41:

Třeba jsi sám(a) ovce a tady si hojíš sebevědomí - proč myslíš, že jenom ovce jsou blbé?

Vždycky všichni "táhnou" za silnou osobností - viz Hitler, Stalin, César, Čingischán a nevím kdo ještě. Dějiny mění vždy jenom osobnosti.

lm®

Ahoj.

Jsem "trošku" věkově jinde*hi*,ale to je jedno. V práci máme kolegyni,která jako by z oka vypadla Vašemu spolužákovi.Neumí stárnout ,chová se jako starý diblík,je chytrá jako rádio,donáší vedoucím a ač ji všichni za zády pomlouvají ,zesměšňují její chování ,oblečení,účes atd. nevhodné k jejímu věku...tak do očí jí nikdo nic neřekne a vzhledem k její vyřídilce a k jejímu donášení si to s ní nikdo ani nechce rozházet*nevi*...

Takže si myslím,že to není o věku,ale o povaze a že téměř v každém kolektivu na takového jedince narazíte.Co s tím?- nevím,ale žít a trávit s těmito lidmi čas je utrpení pro všechny. A "nejlepší" na tom je,že dotyčný (á) si myslí,že je velmi oblíben(a)*zed*.

autordotazu
hodnocení

Im... "Neumí stárnout ,chová se jako starý diblík,je chytrá jako rádio,donáší vedoucím a ač ji všichni za zády pomlouvají ,zesměšňují její chování ,oblečení,účes atd. nevhodné k jejímu věku.."

Martin má naopak ve třídě vcelku vážnost, pěkně se oblíká a je to vcelku pěknej kluk... má před třídou respekt, ale za zády si o něm většina lidí říká, že je to prostě debil...

Ale chápu, s takovými lidmi asi není jednoduchý vyjít... ale vyvstává otázka, zda je ona kolegyně opravdu takhle šťastná... :/ ;) Asi záleží jen na nás a na tom, jak se k tomu postavíme... :) Doufám! :)

sebod*

Udělej si nejdříve pořádek ve své hlavě. Píšeš: "Martin má naopak ve třídě vcelku vážnost...má VE třídě respekt...ale většina lidí říká, že je debil". Člověk, který má u druhých vážnost, přece nemůže být debil!?

Ale jinak Tě můžu ujistit, že většinou v každém větším kolektivu se najde nějaký "machýrek". Některý opravdu tím debilem je, jiný je v podstatě fajn kluk, který si jen tímhle hloupým chováním zvyšuje svoje sebevědomí. Někdo z toho vyroste, jiný takovéhle divadýlko hraje celý život. Většina lidí kolem něho se domnívá, že je to libovej frajer (;)) a jen pár vyvolených nejbližších přátel ví, že někde tam uvnitř své duše je někým jiným.

iz*
hodnocení

0x

Stojí ten "debil" za ztrátu času (tvého i našeho)?

Omyl, Martin nemá vyšší sebevědomí. Naopak: Nízké sebevědomí nahání uvedeným chováním.

Sraž mu (slovně - nejlépe ironií) prákrát před třídou hřebínek a budete od něj mít pokoj všichni.

autordotazu
hodnocení

Taky mě napadlo, že si tím svým machýrkováním jen něco dokazuje... Zkusím na něj jít trochu rázně:)

hodnocení

0x

to moc dobře znám.. taky jsme měli ve třídě takové jedince, u kterých jsem si v duchu říkal, jak se s takovým kokotem může někdo bavit... ale s tim nic nenaděláš.. nejlepší je ignorovat pokud tě sere, a pokud tě bude otravovat tak dát jasně najevo že takhle kamarádi nebudeme...

autordotazu
hodnocení

Koukám, podobné problémy jsou rozšířený snad všude... :/ Uvidím, co se dá s naším Martínkem udělat...bude to ale nejspíš otázkou času:/

myse*

taky to vidím tak, že si dokazuje a zvyšuje svoje sebevědomí na ostatních...

Najdi prostě nějakou jeho slabost a použij ji ve vhodnou chvíli, kdy pronese nějakou rejpavou poznámku.

Např. "no jo, hezounek zase včera nedal gól a teď se léči na jiných..." nebo "to mě tajně miluješ? ale to vyznání lásky si představuju trošku jiné, musíš se víc snažit..." nebo něco podobného. Pěkně nahlas at to všichni slyší...

buss
hodnocení

0x

A nezávidíš? Pokud se někdo nějak chová a jiní mu to tolerují, jejich problém. Podívej se na politiky, lidi sice nadávají, ale to je vše, co jsou schopni udělat. Řekla jsi mu. co se ve vztahu k tobě, jiným nelíbí? Dovolíš si to? Urči si hranice. Počkej, až se dostaneš do života, kde skutečně o něco půjde.

culdabulda1*
hodnocení

0x

Třeba není zas až takovej "debil" , jak říkáš - třeba jsi jenom žárlivá - není to možné?

Dnes není až tak snadné získat si autoritu u spolužáků. A patrně bude úspěšnej i v budoucím životě, protože zřejmě umí s lidmi manipulovat. A všechno je vždycky "o osobnosti"!

doplněno 28.04.13 14:18:

A pokud je osobnost - může být třeba i "debil" - ale v životě to vždy vyhraje.

doplněno 29.04.13 18:21:

Myslím, že všechny konflikty by se měly hodnotit z obou stran - Ty se hodnotíš jinak, nežli Tě vidí ostatní - a to bys se možná divila, jak Tě ostatní kritizují tam, kde vidíš své přednosti a naopak!

Taky jsem se rozhořčovala a divila, když jsem to zjistila (navíc nemám ráda kritiku) - ale musela jsem o názorech ostatních přemýšlet a některé své chyby uznat. Ale já jsem k tomuto náhledu dospěla až ve stáří - Ty máš možná šanci "polepšit se" už v mládí.

moula*
hodnocení

0x

V čem jseš schopnější než ten debil?!

xilox
hodnocení

0x

Mam ve tride podobnyho vola. Ze začatku byl v pohode, ale pak mu stouplo sebevedomi, je to divny jak se chova na stredni. Kolikrat ho slyšim už z dálky a normalne hořim ... neda se to poslouchat. Hlavně když mu pulka tridnich "ovcí" přitakává. nejhorsi asi je to, ze jeden kluk ( 80kg) je porad zesmesnovanej ale i pres to mu porad leze do prdele. NECHAPU to. Nevim, už dlouho se mu snažim shodit hřebinek jen netušim jak :D ... nejaky rady? PS TEN VŮL JE KICKBOXER tak berte v uvahu :D :D...

culdabulda1*
hodnocení

0x

nedá mi to - nezměnila jsi mezitím na toho "debila" názor? Něco na něm přece jen být musí, když ho mají všichni rádi - přece nejsou "debilové" všichni?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]