Nejste přihlášen/a.
Porovnavam dve hodnoty:: Na jedne strane je Pocet minut ve 3/8 dne
na druhe strane je Pocet hodin ve 3/8 tydne
Dekuju predem
Nerozumím otázce. Abych mohl určit, která z hodnot je správně, musel bych je znát. Pokud je mám porovnávat, tak snad předpokládám, že je mám správně a ptám se, která z nich ne větší. Nebo je to ještějinak?
porovnavam jestli je pocet minut ve 3/8 dne vetsi nebo mensi nebo stejny jak pocet hodin ve 3/8 tydne
den má 24x60 min
týden má 7x24 h
Přijde mi to jasné na první pohled, ale příklad mi připadá nesmyslný.
No z hlediska nějakého reáklného významu nesmyslný bude, ale viděl jsem i nesmyslnější. Třeba Feynman kritizuje jakousi učebnici matematiky, ve které jsou zadány teploty několika hvězd a otázka zní, jaká je jejich celková teplota (sic!)
Tak teď už tomu rozumím. A řešení je prosté: obě hodnoty vypočtu a porovnám. Na jedné straně: den má 24 hodin a každá má 60 minut, z toho 3/8 je koolik? No a týden má 7 dní a každý má 24 hodin, a z toho 4/8 je kolik?
No ono se to dá zjistit i rychleji: na obou stranách bude výraz 24*3/8 = 9, jednou ho násobím 60 a podruhé 7, ergo...?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.