Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypočtěte objem hranolu a rovnici rovin stěn

Od: lojzic odpovědí: 6 změna:

Vypočtěte objem hranolu (rovnobežnostěnu) ABCDEFGH , kde známe body: A [1;0;0] B [1;0;3] C [0;-1;0] E [-1;1;0] a dále rovnici rovin všech jeho stěn (zde např uvádím stěnu EFGH)
počítám prosím správně? počítal jsem přesně takto, ale u zkoušky jsem neuspěl :( (výsledky jsme zadávali do systému v pc, takte ani nevím kde dělám chyby? ) (někdo vypočítal, že d=0 ale mě to vychází takto)

Vypočtěte objem hranolu a rovnici rovin stěn

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Já tedy špatně vidím a ten obrázek je sice čitelný, ale náročně, nicméně takhle zpaměti se mi zdá, že je to v pořádku. Ale ještě si zadání opíšu a přepočtu to, takhle se za to přeci jen nezaručím. Jen k tomu d mohu říci, že kdyby bylo rovno nule, tak by zbylá část rovnice musela být špatně. A vám to neřejklo vůbec nic o tom, co máte špatně? To se mi vůbec, ale vůbec nelíbí.

lojzic
hodnocení

no neřekl... teď mi jde především o to zda mám správný postup řešení...

hodnocení

0x

Tak mně se to zdálo v pořádku, už když jsem to kontroloval přímo z obrázku. Nicméně pro jistotu jsem si to vytiskl, vypsal a přepočetl extra na papíře a opravdu tam žádnou chybu ne a nevidím. Speciálně to, že někomu vyšla ta rovnice roviny EFGH jako x-y = 0 (pochopil jsem vás dobře?), je zjevně špatně už dle zadání, aniž bych něco řešil - prostě této rovnici nevyhovuje zadaný bod E.

Jinak váš postup není jediný možný. Tak jsem ten objem přepočítal ještě pomocí vzorečků klasické geometrie (Pythagorova věta, vzorečky pro obsah rovnoběžníku a pro objem rovnoběžnostěnu) a vyšlo to stejně.

doplněno 17.05.12 11:31:

Drobnou formální nepřesnost bych přeci jenom našel, ale rozhodně ne chybu, kvůli které by měl být test celý zavržen. Když jste počítal normálový vektor, dospěl jste k jeho vyjádření 3i - 3j , a pak jste napsal, že je to rovno i-j; ono ty dva vektory samozřejmě rovny nejsou, jsou ekvivalentní v tom smyslu, že určují stejný směr. Tohle ovšem brát jako chybu by bylo hodně tvrdé. (Navíc, zadával jste do systému jen výsledky, nebo i postup?)

lojzic
hodnocení

pouze výsledky... ale abych to upřesnil v testu nebyl přímo tento příklad, ale téměř stejný a počítal jsem ho totožně jako na obrázku... proto jsem si chtěl ověřit kde je chyba a snad v postupu výpočtu není a bude tam asi nějaký můj numerický problém

No tak postup je správně, i když není jediný možný (ale řekl bych, že je nejrychlejší). Samozřejmě je v něm prostor pro numerické chyby a uvedete-li špatný výsledek, nikdo nepozná, jakým postupem vznikl.

lojzic
hodnocení

to je jasné... já jsem hlavně potřeboval potvrdit, že v postupu není problém... děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]