Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, kdo by kdokoliv věděl postup jak se to počítá , jakýkoliv z těchto příkladů, byla bych mockrát vděčná, kdyby se někdo ozval. Snažila jsem se to počítat, ale nevychází mi ty výsledky co by měli.
1.Dvěma rovnoběžnými vodiči vzdálenými od sebe 10 cm procházejí stejné proudy. Určete
proud procházející vodiči, jestliže na 1 m délky vodičů působí síla 0,2 N.(320A)
2.Jakou silou na sebe navzájem působí dva rovnoběžné vodiče, jimiž procházejí stejně velké
proudy 300 A, jestliže jsou od sebe vzdáleny 5 cm a jejich délka je 50 m?(18N)
3.Za jakou dobu by vykonala jeden oběh minutová ručička kyvadlových hodin, kdybychom je
umístili na povrch Měsíce? Velikost tíhového zrychlení na Měsíci je 1,6 m × s_2.¨
4.. Určete hmotnost tělesa, které na pružině o tuhosti 250 N × m_1 kmitá tak, že za 16 s
vykoná 20 kmitů.
Kdyby nebyl postup, stačí mi i vzoreček který platí pro zadané úlohy. Děkuji.
1) Stačí použít Ampérův zákon: F = μo (I1 I2) / (2πd) ⋅ l . Jelikož jsou oba proudy stejné, můžeme psát F = μoI2 / (2πd) ⋅ l a z tohoto vztahu vyjádříme proud I.
2) Stačí jenom dosadit do vztahu, který vyjadřuje Ampérův zákon.
3) a 4) viz poradte.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.