Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet příkladů z mechanického kmitání

Od: marcakuca* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, tady mám příklady, ale mám je vypočítat. Mám jen výsledky, které jsou v závorce.Když nikdo nebude vědět, vůbec nevadí.

Mechanický oscilátor je tvořen pružinou o tuhosti 10 N × m_1 a tělesem o hmotnosti 100 g.
Určete periodu kmitání oscilátoru.(T=0,628 s)
4. Určete hmotnost tělesa, které na pružině o tuhosti 250 N × m_1 kmitá tak, že za 16 s
vykoná 20 kmitů.(m=4,1 kg)
5. Za jakou dobu by vykonala jeden oběh minutová ručička kyvadlových hodin, kdybychom je
umístili na povrch Měsíce? Velikost tíhového zrychlení na Měsíci je 1,6 m × s_2.(2,5 h).

Děkuji, za jakoukoliv odpověď . :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

0x

Nezlobte se, ale vy nemáte ani tu nejmenší snahu příklady vyřešit. Vždyť stačí dosadit do základního vztahu pro výpočet periody: T = 2π√(m/K).

U 5. příkladu stačí určit, kolikrát se prodlouží doba kyvu: TMěsíc /TZemě ≐ 2,5. Proto hodiny na Měsíci půjdou 2,5× pomaleji.

TZemě = 2π√(l/g)

TMěsíc = 2π√(l/gMěsíc)

doplněno 12.05.12 16:18:

Píši o době kyvu, ale počítám s periodou, čili s dvojnásobkem doby kyvu. Na výsledku to nic nemění. To jen pro upřesnění.

marcakuca*
hodnocení

Ale já to vypočítám,tu trojku prostě ten první příklad počítám už delší dobu, ale vycházími prostě pořád výsledek 0,198 nebo 5,035..ale ten výsledek, kterej má mi prostě nevychází .

petapeta*

Co nevychází, kdybyste sem vložil výpočet, tak bychom mohli chybu objevit. Jinak výpočet je zde: wolframalpha.com/...

marcakuca*
12.05.12 17:24
hodnocení

tady ,

Výpočet příkladů z mechanického kmitání
petapeta*

Tuhost pružiny je dána k = 10 N.m-1. To k = 10 N . 0,1-1 = 100 je nesmysl.

Ve vzorci pod odmocninou nemá být 100, ale 10. Tak, jak je to výše v odkazu na WolframAlpha.

doplněno 12.05.12 17:42:

k = 10 N.m-1 je 10 newtonů na metr (jednotka pro tuhost) a ne hmotnost (m). Do vzorce se dosadí pouze 10!

marcakuca*
hodnocení

jo děkuju moc, já myslela že to m je hmotnost a proto jsem tam dala 0,1 , že jsem myslela že tam mám dosadit hmotnost, děkuji moc :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]