Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soustavy lineárních a kvadratických rovnic

Od: mikikus* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, potřeboval bych poradit s příkládem - viz obrázek. Nevím, jak se mám dopočítat ostatních dvou bodů (3;-2). Prosím poradtě mi postup - děkuji. - soustavy lineárních a kvadratických rovnic v R /na 2/

Soustavy lineárních a kvadratických rovnic

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

3x

Máte chybu v tom roznásobování, ve znaménku. :) Jak je tam to (x-1)², tak jste se přepsal u druhého členu: -2x ;) Pak vám vyjdou správné kořeny x a jejich dosazením dospějete i ke kořenům Y. :)

doplněno 12.05.12 11:59:

A ještě jednu u roznásobení té první závorky, -x-(-1) je +x, ne -x... Pak to bude v pořádku. :)

mikikus*
hodnocení

OK, děkuji. výjde mi 3;-2 ale jak to mám pak dosadit, abych získal zbylé bydy/kořeny? DĚKUJI.

doplněno 12.05.12 13:16:

x*-x-6=0

x1= 3; x2= -2; *= /na druhou/

tlapka*

No, ta 3 je souřadnice X. A vy dopočtete Y dosazením dé té rovnice, ideálně do té jednodušší, tedy x-y=1. To samé provedete s X=-2. ;)

hodnocení

2x

Po těch opravách jsou výsledky v pořádku, nicméně uvedu ještě alternativní postup.

Když druhou rovnici, t.j. x-y = 1, umocním na druhou, dostanu x² -2xy +y² = 1 Tuto rovnici odečtu od první z vyjde mi xy = 6 a tedy po dosazení

x² +y² = 13.

Následně k této rovnice přičtu 2xy = 12 a dostanu

x² + 2xy +y² = 25

(x + y )² = 25

a tedy x+y = ±5.

To vede na dvě soustavy rovnic, nyní už lineárních:

x+y = 5, x-y = 1

respektive

x+y = -5, x-y = 1.

které už umíme jednoduše vyřešit (umíme?).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]