Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kmenové obyčeje X právo...rozdíl?

Od: klera* odpovědí: 2 změna:
Dobrý den, poradíte mi prosím? V osnově maturitní otázky mám napsáno- rozdíl kmenových obyčejů a práva (jde o historii práva). Nedají se však kmenové obyčeje považovat za nepsané právo? Nebo existuje forma kmenových obyčejů, která se za právo považovat nedá? Jsou právem myšleny pouze zapsané obyčeje, zákoníky? Nedává mi to smysl...Děkuji za Vaše názory.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

1x

Ahoj, já maturuji ze zsv a mám totak, že kmenové obyčeje jsou nepsané právo, kdy spory soudil náčelník podle svých zkušeností a tradic daného kmene. Právo vzniklo až později už je zapsané (Chamurappiho zákoník, Zákony 12 desek) a posuzuje ho soud podle zákonů, které odsouhlasila vláda (tedy někdo jiný). Tak snad to mám dobře. *smich*

askmenow*
hodnocení

0x

Myslím, že některé kmenové obyčeje by jistě šly považovat za nepsané právo, například, že se nekrade apod. - vlastně se překrývají s právem většinové společnosti.

Pak jsou ale takové zvyky, obyčeje, které nejsou nijak právně vymahatelné. Představte si například nějaký velký stát, například v Africe, ale klidně i USA, kde jsou velká města atd., ve kterých běžně fungují nějaké zvyky a dodržují se zákony. Pak ale existují i odlehlé a izolované oblasti s původním obyvatelstvem, žijícím v kmenech. Obyčejem může být třeba to, že když jde kolem náčelník, padnete tváří na zem. Přesto, že jste stále na území nějakého státu, toto je pouhým obyčejem v dané oblasti, jeho ndodržení by vám mohlo způsobit problémy, přesto však není nijak "celostátně" právně vymahatelný.

Stejné je to vlastně i s podáním ruky v naší společnosti, i když nekmenové... je to slušnost, ale když to neuděláte, nemůžete být nijak právně postiženi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]