Nejste přihlášen/a.
Ahoj, já maturuji ze zsv a mám totak, že kmenové obyčeje jsou nepsané právo, kdy spory soudil náčelník podle svých zkušeností a tradic daného kmene. Právo vzniklo až později už je zapsané (Chamurappiho zákoník, Zákony 12 desek) a posuzuje ho soud podle zákonů, které odsouhlasila vláda (tedy někdo jiný). Tak snad to mám dobře. ![]()
Myslím, že některé kmenové obyčeje by jistě šly považovat za nepsané právo, například, že se nekrade apod. - vlastně se překrývají s právem většinové společnosti.
Pak jsou ale takové zvyky, obyčeje, které nejsou nijak právně vymahatelné. Představte si například nějaký velký stát, například v Africe, ale klidně i USA, kde jsou velká města atd., ve kterých běžně fungují nějaké zvyky a dodržují se zákony. Pak ale existují i odlehlé a izolované oblasti s původním obyvatelstvem, žijícím v kmenech. Obyčejem může být třeba to, že když jde kolem náčelník, padnete tváří na zem. Přesto, že jste stále na území nějakého státu, toto je pouhým obyčejem v dané oblasti, jeho ndodržení by vám mohlo způsobit problémy, přesto však není nijak "celostátně" právně vymahatelný.
Stejné je to vlastně i s podáním ruky v naší společnosti, i když nekmenové... je to slušnost, ale když to neuděláte, nemůžete být nijak právně postiženi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.