Nejste přihlášen/a.
Ahoj, zítra dělám přijímačky na vysokou- TSP, procházím si poslední otázky a zarazila jsem se u tří. Prosím o pomoc- výsledek mám, ale potřebuji nějaký návod jak tyhle otázky vyřešit. Už jsem sem jednou jednu otázku ohledně TSP dávala a děkuji dzordzovi za to, že mi pomohl, zkusím dát ještě tyhle tři, třeba někdo opět pomůže. Díky
474
doplněno 04.05.12 22:48: Postup:
- Nebýt tunelů, byl by počet kostek 8 x 8 x 8 = 512
- Tunelů je 5; tedy 8 x 5 = 40
- Počet křížení tunelů 2
Postup je tedy: 512 - 40 + 2 = 472
Já už spím... počet křízení 2, ale přičíst je třeba 3 kostky, takže 512 - 40 + 3 = 475
doplněno 04.05.12 22:56:Ještě vysvětlení: první křízení je křížení dvou tunelů v jednom bodě, takže -1 kostka. Druhé křízení je průsečíkem tří tunelů v jednom bodě, takže -2, a 1 + 2 = 3.
No právě, že 474 to nemá být. A spíš než výsledek by mě zajímal postup. Ale i tak děkuji...
Mě vyšlo 476, ale správná odpověď má být 475... Tak vůbec nevím.
doplněno 04.05.12 22:52:Pardon... *mně
To jsou otázky z logiky. Každá spojka má svou logickou platnost; spojka "nebo" má vylučovací (buď x. a ne y., nebo y. a ne x.).
Já bych řekla, že tady je správně možnost b), ale jistá si nejsem.
Ty stejné přijímačky dělám v neděli.
První: Původní výrok zní: Existuje alespoň jeden sportovec, který není vrcholový. Obrátím kvantifikátor, obrátím tvrzení, takže Pro všechny sportovce platí, že jsou vrcholoví.
Druhý: Jednoduše podle vzorce, když budu psát * jako "a zároveň", + jako "nebo" a - jako "negace", tak -(a+b) = (-a) * (-b). Takže vznikne Nejsi na návštěvě a sleduješ televizi. Akorát ta úprava dvojitého záporu, jinak na tom nic není. (když budu mít "je pondělí nebo úterý", opakem bude "není pondělí a není úterý")
U posledního bych vzal celou kostku, odečetl pět celých vykousnutých děr a od nich odečetl to, co se započítalo vícekrát. Ve druhém "patře" se protne díra z levé a z pravé stěny, to je jedna kostka, počítaná jako dvě. Svislá díra se protne přesně s oběma spodníma, jedna započítaná jako tři. Takže 1+2 navíc, které se počítat neměly. 512 - (5*8 - 3) = 475.
doplněno 04.05.12 22:55: Ildika, to se tedy před přijímačkami ještě podívejte, co znamená "nebo" Ten součin a součet píšu úmyslně, souvisí to s tím..
Vámi popisovaná "vylučovací" spojka je operátor XOR, ten je pravdivý pouze tehdy, když se operandy liší. 0 xor 1 = 1, 1 xor 0 = 1, ale 1 xor 1 = 0, 0 xor 0 = 0.
doplněno 04.05.12 22:58: Já taky ne, protože ten druhej mám zjevně blbě
Odvolávám, co jsem odvolal, a omlouvám se za nechání se vykolejit Dvojka je a musí být správně tak, jak jsem ji napsal.
Díky všem, tu kostku jsem konečně pochopila, já jsem totiž zapomněla na jedno křížení a tudíž mi vyšlo číslo, které je o jedno větší, než správný výsledek. :D Ty negace apod... ale asi ani nepochopím. :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.