Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úprava n

Od: mathefs odpovědí: 9 změna:

Pro n (znak éčka) N upravte:

Je to správně? user12.rajce.idnes.cz/...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Úprava je početně správně, ale patří k tomu také podmínky; zde n nenulové a různé od =2. Důležitost těchto podmínek je vidět právě na připomínce Katie. Tím výrazem (n+2) lze zkrátit a pak ta podmínka n rúzné od mínus dvou jakoby zmizí, v závěrečném výraze vlastně není nutná, akorát že pro n+2 = 0 původní výraz nemá smysl, závěrečný ano, takže mezi nimi neplatí rovnost. (Něco podobného se vyskytuje o kousek vedle v tom problému s logaritmy.)

A ještě k Tlapco: ta doporučená kontrola je dobrá, ale je to jen "štichpróba", pokud vám nevyjde, máte to čpatně, pokud vyjde, ještě nemáte astoprocentně+ zaručeno, že je to dobře (cum grano salis).

petapeta*

No, vlastně v zadání je ten předpoklad určen. Kdyby to tazatel správně napsal, tak je předpoklad jasný: n∊N (n je přirozené číslo).

ano

doplněno 06.05.12 08:23:

SAmozřejmě to nemění nic na tom, že řešitel jby podmínky měl brát do úvahy a alespoňn říci právě to, že jsou splněny automaticky.

kee

Ale ten výsledek není přece správně ne? Já nad timhle příkladem přemýšlim už docela dloouho a nejde mi do hlavy :D výsledek má přece vyjít n 2 / 4n a já pořád nevím kam mi zmizela tak jednička když to vypočítám podle toho co tady psala Katie, můžete mi to prosím polopatě vysvětlit?

kee

Ale ten výsledek není přece správně ne? Já nad timhle příkladem přemýšlim už docela dloouho a nejde mi do hlavy :D výsledek má přece vyjít n + 2 / 4n a já pořád nevím kam mi zmizela tak jednička když to vypočítám podle toho co tady psala Katie, můžete mi to prosím polopatě vysvětlit?

Který výsledek není správně? Vyjde (n+2)/4n, a to je správně. A o jaké zmizelé jedničce to mluvíte? Možná nějaká jednička "zmizela" v tom smyslu, že se s ní násobí a násobení jedničkou na výsledku nic nemění, takže ji nemusíte psát,

Ten výsledek, tak, jak jste ho napsal teď vy, je samozřejmě špatně, ale možná jste jenom zapomně napsat závorky, nebo možná si pletete lomítko (které se vztahuje v tomto případě jen k té dvojce), a zlomkovou čáru, která v sobě tu závorku zahrnuje.

tlapka*
hodnocení

1x

Nejsem žádný velký matematik, ale myslím, že je to dobře. Pro samokontrolu si můžete třeba dosadit do zadání a do výsledku za N nějaké konkrétní číslo a ověřit, jestli dostanete stejné číslo. :)

kathie

Výraz se ale dá dále upravit, pokud se nepletu na (n+2)(n+2)/4n(n+2) a to se dá vytknout...

mathefs
hodnocení

A mám o dva body míň

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]