Nejste přihlášen/a.
7.p. mn. číslo = holkami
doplněno 16.12.12 15:42: ovšem osobně bych napsal "s holkama", přijde mi že to tak zní líp ![]()
Já bych napsala s holkami, stejně jako třeba s děvčaty. Můžu si i říct s ženami. Proto spíš s holkami.
No. po pravdě, já bych to říkal dost neklidně.
doplněno 17.12.12 18:58:To už bych klidněji řekl "s dalšíma holkama", sice by to bylo špatně, ale aspoň by to bylo konsekventní.
No mně se to také nelíbí. Já bych si podobnou otázku nekladla. Prostě s dalšími holkami. Ale otázka položena byla. A fakt to projde, to "s dalšíma holkami". Nevím proč, ale je to tak. Ale Vy to určitě vyzkoumáte. To "s dalšíma holkama", to je špatně. Prostě s "holkama" to nejde. Ale s holkami už ano. ![]()
Tak nevím. Jazyková poradna na telefonický dotaz vazbu dalšíma holkami kategoricky ve spisovné češtině odmítá. Samozřejmě, "s dalšíma holkama" je taky špatně, tedy nespisovně,, ale to jsem psal. V nespuisovném vyjadřování se to objevit může; korpus jazyka českého našel šest výskytů:´, jen v jednom je analogie dalšíma hlkami (ten poslední):
jsem se dověděl , že Němci ji sebrali a odvezli s dalšíma cikánama někam do koncentráku , někam odkud už nepřišla Milý kartaginec. Vždyť já netvrdím, že nemáte pravdu. Já bych třeba nikdy nenapsala "s dalšíma holkami". Prostě by mi to nevyšlo z prstů. Ale zkusila jsem to a fakt to prošlo. Tak hluboké znalosti v českém jazyce, jako máte Vy, určitě nemám. Já jsem jenom sečtělá, mám svůj "jazyk" ráda a řídím se citem. A když někde váhám, tak si nechám poradit. ![]()
Suzy, "s dalšíma holkami" fakt neprojde. Možná to internetový vyhledávač nalezne, protože to nějaký češtinářský analfabet napsal do svého soukromého blogu, ale jinak opravdu NE... ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.