Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravopis holkami/holkama? - spěchá

Od: lentilkao* odpovědí: 22 změna:
Dobrý den,
ve spojení píšu "s dalšími holkami" nebo "s dalšíma holkama"? Děkuji!

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

7.p. mn. číslo = holkami

doplněno 16.12.12 15:42:

ovšem osobně bych napsal "s holkama", přijde mi že to tak zní líp *smich*

lentilkao*
hodnocení

Děkuji! :) Právě proto jsem se ptala - mamce můj sloh také zněl lépe v pojetí " s holkama"...
someone

Já bych napsala s holkami, stejně jako třeba s děvčaty. Můžu si i říct s ženami. Proto spíš s holkami.

hodnocení

2x

Já to řeším raději oklikou... s dalšími děvčaty ... a je to!

lentilkao*
hodnocení

:D Děkuji!

hodnocení

1x

Holkama (podle vzoru očima) by byl duál, který holky nemají, jen párové orgávy. (Možná tedy s kozama? To by se mi líbilo, ale jazykový ústav akademie je proti.)

Kartaginče, už dlouho obdivuji vaše znalosti. Teď i humor!

lentilkao*
hodnocení

...:D...díky...

ohneta*
hodnocení

0x

Holka vzor žena, jestli mě neklame paměť. Takže s holkami

lentilkao*
17.12.12 16:44
hodnocení

Děkuji :)

hodnocení

0x

Píšu si s dalšími holkami, nebo s dalšíma holkami... "holkama" ne.

Ale s dalšíma snad taky ne? Nebo jo?

17.12.12 17:06

klidně...

No. po pravdě, já bych to říkal dost neklidně.

doplněno 17.12.12 18:58:

To už bych klidněji řekl "s dalšíma holkama", sice by to bylo špatně, ale aspoň by to bylo konsekventní.

No mně se to také nelíbí. Já bych si podobnou otázku nekladla. Prostě s dalšími holkami. Ale otázka položena byla. A fakt to projde, to "s dalšíma holkami". Nevím proč, ale je to tak. Ale Vy to určitě vyzkoumáte. To "s dalšíma holkama", to je špatně. Prostě s "holkama" to nejde. Ale s holkami už ano. *smich*

Tak nevím. Jazyková poradna na telefonický dotaz vazbu dalšíma holkami kategoricky ve spisovné češtině odmítá. Samozřejmě, "s dalšíma holkama" je taky špatně, tedy nespisovně,, ale to jsem psal. V nespuisovném vyjadřování se to objevit může; korpus jazyka českého našel šest výskytů:´, jen v jednom je analogie dalšíma hlkami (ten poslední):

jsem se dověděl , že Němci ji sebrali a odvezli s dalšíma cikánama někam do koncentráku , někam odkud už nepřišla
ohlíd po přítomnejch dámách , nosily pořád mísy s dalšíma hromadama plžů a račích vočí , ale smály se . . .
ho potkalo . " Přece se teď nevyspím ještě s šesti dalšíma mužskejma! " kvílel ten ostrý chlapík , až to bylo
, žrádlo , teplý pokoj , kde budeš bydlet s deseti dalšíma klukama . Co ti schází? Všechno tady máš! Zajímalo
obdivovatele . Mozartova lebka však prošla ještě několika dalšíma rukama , než se roku 1902 dostala do Salcburku .
zastavit . Dosavadní odvetné kroky Ruska budou doplněny dalšíma opatřeními podle toho , jak se bude akce NATO rozvíjet

Milý kartaginec. Vždyť já netvrdím, že nemáte pravdu. Já bych třeba nikdy nenapsala "s dalšíma holkami". Prostě by mi to nevyšlo z prstů. Ale zkusila jsem to a fakt to prošlo. Tak hluboké znalosti v českém jazyce, jako máte Vy, určitě nemám. Já jsem jenom sečtělá, mám svůj "jazyk" ráda a řídím se citem. A když někde váhám, tak si nechám poradit. :)

hop®

Suzy, "s dalšíma holkami" fakt neprojde. Možná to internetový vyhledávač nalezne, protože to nějaký češtinářský analfabet napsal do svého soukromého blogu, ale jinak opravdu NE... *stop*

lentilkao*
17.12.12 16:44
hodnocení

Děkuji!

buss
hodnocení

0x

Lentilka nedává pozor v češtině...

lentilkao*
hodnocení

Lentilka má z češtiny jedničku, akorát jí znejistěla věta maminky "s dalšími holkami zní divně, přepiš to", tak se chtěla ujistit. Děkuji.

nejakyclovek
hodnocení

0x

S dalšíma holkama

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]