Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad z kombinatoriky

Od: janamm* odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, momentálně se sama snažím pochopit kombinatoriku jelikoz za par dni me ceka maturita a ve skole ani zminka o kombinatorice... chtela sem se zeptat, jak prosim vypočítám tento příklad? V obchodě mají tři druhy bonbónů v sáčcích po 100g. Kolika způsoby může zákazník koupit 1 kg bonbónů?děkuju...

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nevím, kde přesně jste v tom odkaze našla těch 13 983 816..,tím pádem nevím, jak na to přišli. Těch možností je samozřejmě mnohem méně. Představte si to takhle: Na kilo potřebujete 10 pytlíků. Bonbonů prvního druhu může být k, kde k je celé číslo od nuly do deseti. Zbyde n = 10- k pytlíkú na bonbony druhého a třetího druhu; n je zřejmě zase celé číslo od nuly do deseti. No a jak múžete rozdělit n na dvě podskupiny? První (bonbony druhého druhu) se bude skládat z počtu pytlíků mezi nulou a n včetně, což je n+1 možností. Ta druhá skupina už je tím daná; takže možností rozdělení je n+1, no a teď stačí sečíst tyto možnosti , čili použíd vzorec pro součet (konečné) aritmetické porloupnosti. Mně vyšlo 66možností, schválně, jestli vám taky; kdybych tam měl chybu, napište.

doplněno 29.04.12 17:05:

Jo k tomu 13 983 816: to s naším příkladem nesouvisí, ale už asi vím, oč vám jde. Někde na fóru jsem tam našel 49! = 13 983 816. No to je otázka, co je to 49!. Takovému výrazu se říká faktoriál, ten vykřičník za přirozeným číslem znamená, že mezi sebou znásovíme všechna čísla, počínaje jedničkou a konče tím číslem, Například 3: = 1*2*3 =6, 4! = 1*2*3*4=24 atd.Jiná věc je, zda je ta uvedená rovnost pravdiví. Takhle napsáno pravdivá není, 49! je mnohem víc. Ale mohl byto být začátek, tedy 49§ = 13 983 816... , tak, jak to píšete Vy; nevím, kde přesně jste to tam našla. Rozhodně to není nic pro Vaši úlohu.

doplněno 29.04.12 17:58:

Vidím, že mezitím vám ten faktoriál vysvětlil petapeta. So se pak týče toho podivného čísla 13 983 816, tady jsem váš odkaz četl nepozorně, ono je to tam hnen nahoře, a i to vám vysvětlil petapeta. Já to našel někde v diskusi s použitím vyhledávání, tam to bylo napsáno poněkud zmatečně a vypadalo to, jakoby ten dotyčný si myslel, že je to 49!. což, jak jsem napsal, skutečně není.

Jinak vzoreček pro kombinace s opakováním, který navrhuje použít petapeta, najdete třeba na cs.wikipedia.org/... a jeho výhoda je, že je to hotový vzorec, do kterého stačí dosadit. To, co jsem napsal já, je postup "ad hoc"k danému příkladu, který v sobě obsahuje i zdůvodnění; odvození obecného vzorečku je zase jiná záležitost.

janamm*
hodnocení

matweb.cz/... a prosím jak vypočítali tech 13 983 816..? vim ze je to asi primitivni ale jelikoz ja sem v tomhle samouk, tak bohuzel..

petapeta*

Zápis n! je n faktoriál a znamená součin všech přirozených čísel, která jsou menší nebo rovna číslu n.

n! = 1⋅2⋅3⋅4⋅5... (n – 1) ⋅n

49! = 1⋅2⋅3 ... 47⋅48⋅49

6! = 1⋅2⋅3⋅4⋅5⋅6

43! = 1⋅2⋅3 ... 41⋅42⋅43

Zlomek 49!/(6!⋅43!) lze zkrátit na 44⋅45⋅46⋅47⋅48⋅49/(1⋅2⋅3⋅4⋅5⋅6) = 13 983 816

Nebo lze použít kalkulačku. wolframalpha.com/...

Pro příklad zadaný v dotazu lze použít vzorec pro kombinace s opakováním.

wolframalpha.com/... +

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]