Nejste přihlášen/a.
Předem děkuji!
1. Najděte chyby, opravte interpunkci, chybné slovo napište správně nad slovo opravované:
"7 srpna. Jestli to není sen, jsem teď na té hnusné lodi 24 hodin. Celou dobu zuří hrozná bouře (ještě že nemám mořskou nemoc). Zepředu se na nás neustále valý obrovské vlny _ nesčíslně krát jsem nás viděl jít ke dnu. Všichni ostatní se tváří, jakoby si toho vůbec nevšímali. Buďto se vytahují, anebo je to tím, jak říká Harold, že jedna z nejzbabělejších věcí, kterou nevzdělaní lidé dělají, je zavírat oči před skutečností. Je šílenství pustit se na moře v takovéhle mizerné skořápce. Není to o moc větší než záchraný člun. A zařízení samozřejmě úplně prymitivní. Žádná pořádná společenská místnost, rádijo žádné, koupelny žádné sedadla na palubě taky žádná. Včera mně po ní vláčeli sem a tam a z toho, jak se s touhle legrační lodičkou na hraní Kaspian vytahuje by se každému udělalo nanic. Pokusil jsem se mu říct, jak vypadají opravdové lodi, ale on nic nechápe. Edmund a Lucka mě v tom samozřejmě nechali. Myslím, že dítě jako L. si neuvědomuje nebezpečí a E. podlízá K. jako tady každý. Říkají mu "král". Řekl jsem jim, že jsem Republikán, ale on se mě musel zeptat, co to znamená! Zřejmně neví vůbec nic. A už ani nemusím psát, že mě strčili do nejhorší kajuty na celé lodi, hotová kopka je to, ale Lucka má celý pokoj nahoře na palubě pro sebe, ve srovnání se zbitkem téhle lodi je skoro hezký. K. říká, že to je proto, že L. je holka. Pokusil jsem se mu vysvětlit, jak říká Alberta, že tohle všechno ve zkutečnosti holky jenom ponižuje, ale on nic nechápe. Aspoň by mu ale mohlo dojít, že z toho budu určitě nemocný, když mě budou dál držet v téhle díře."
10. Vytvořte dvě smysluplné věty, v nichž užijete daná slovesa tak, aby byl patrný významový rozdíl mezi nimi (slovesa můžete časovat):
svrhnout x zvrhnout
sjednat x zjednat
11. Podtrhněte slova, která nejsou větnými členy, a určete, jakými jsou slovními druhy:
Ať jste stále zdrávi!
Sestra Berta je starší, než jsem já.
Ad 10)
Pokud si naši političtí představitelé neumějí zjednat pořádek ani mezi sebou, je nejlepší takovou vládu svrhnout!
Už podruhé se mi dnes podařilo zvrhnout malý stoleček, zítra si s výrobcem zkusím sjednat úpravu nožiček.
Ad 1)
Nemyslíš snad vážně, že to někdo bude dělat za Tebe, viď? Možná sem dej i Tvoji "opravenou" verzi, možná si někdo dá tu práci a zkontroluje Ti to...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.