Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Geometrie (kružnice,tětiva)

Od: gore* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, potřeboval bych poradit jak na postup tohoto příkladu, jelikož mám přijímačky v pondělí a úterý , nemám na to moc času.

Zkoušel jsem to vyřešit, ale špatně.. Děkuji za odpověď :)

Zadání: a) Do kružnice k je vepsaná tětiva BC. Na kružnici umístěte bod A tak, aby vznikl rovnoramenný trojúhelník ABC se základnou AB.

Jakou délku má základna AB? Jakou velikost má výška na stranu BC?

Geometrie (kružnice,tětiva)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

1x

Ahoj, já tedy nejsem žádný matematik a ni geometrik, ale nešlo by to tak, že do kružítka naberu délku té tětivy (což je v podstatě jedno z těch ramen) a z budu C opíšu kružnici o tomto poloměru? Na místě,kde se protne s původní kružnicí, by pak byl bod A. :)

dzordz*
hodnocení

1x

Ještě můžete využít, že A a B jsou zrcadlově souměrné podle SC.

gore*
hodnocení

Je to opsané v malování, nejde mi o přesnost ale o náčrt,postup :)

yery*

Zabodni kružítko do bodu C, vezmi si do něj délku strany BC a opiš kružnici. V bodě kde se protne s kružnicí k je bod A. Jedna strana musí být stejně dlouhá (rovnoramenný trojúhelník) a protože základna (přepona) má být AB (delší než zbylá dvě ramena), logicky |AC| = |BC|.

Délka strany |AB| bych řešil přes Pythagorovu větu, ale neuvedl jsi konkrétní rozměry. Tak asi tolik. Doufám, že je můj postup správný. :D :)

doplněno 21.04.12 11:33:

Výšku na |BC| zjištíš tak, že uděláš tečnu, která projde bodem A a poté uděláš kolmici k BC. ;)

doplněno 21.04.12 11:35:

Ještě dodám, že ta tečna musí být rovnoběžná s |BC|. :) Tak asi tolik. :D

Těm doplňkům absolutně nerozumím. Nezaměňujete tečnu se sečnou? A i tak, k čemu mi ta tečna/sečna bude?

yery*

Vím, je to zbytečné. Stačí vést kolmici procházející bodem A. Došlo mi to až pak.

hodnocení

0x

Tak konstrukci bodu A popsala jak Tlapka, tak Yeri (i když ta jeho vysvětlující poznámka je mi trochu nejasná - přeponu má pouze pravoúhlý trojúhelník, trojúhelník ABC má ramena a základnu, která nemusí být nutně delší než ramena). Co se týče hledaných délek, záleží na tom, jak přesně zní plné zadání. Pokud je zadání skutečně čistě grafické, tak by nezbylo, než i ty délky řešit graficky . odměřit je, nebo tedy v obrázku vyznačit. (Výška na stranu BC je kolmice spuštěná na tuto stranu z bodu A, kterou jistě umíme zkonstruovat, třeba podle Thaletovy věty.)

Spíš bych asi měli tyto délky spočítat z poloměru r kružnice k a z délky a těžnice BC. Tady skutečně bude základem Pythagorova věta. Začal bych tím, že bych úsečku BS prodloužil, průsečík se stranou AB bych označil třeba S1 a průsečík s kružnicí k třeba C1. Trojúhelník BC1C je pravoúhlý (Thales), dvě strany znám, třetí spočtu (Pythagoras) a pak už budu jen hledat podobné trojúhelníky . Je CBC podobný BC1S1, a také trojkúhelníku, tvořenému stranou AC a hledanou výškou (nepíši to podrobně, jde mi o návod).

doplněno 21.04.12 12:46:

Není to samozřejmě jediná možnost, taky by šlo například využít Euklidovy věty a jistě by se našlo mnoho jiných cest.

gore*
hodnocení

Tak po konstrukci podle návodu uživ. tlapky mi to podle klíče vyšlo :) Děkuji za rady :)

doplněno 21.04.12 12:44:

Omlouvám se :D podle uživatele very :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kružnice vepsaná

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]